15/05/2020

OPINIE – Alles begint met respect, heel veel respect

Gisteren voor het slapen keek ik nog snel naar Ex On The Beach Double Dutch. Een programma waarin acht vrijgezelle personen in een villa ergens in Thailand worden gezet. Elke dag komt er dan een ex van iemand.

Ex On The Beach is natuurlijk geen weerspiegeling van de wereld, maar het laat misschien wel een deel ervan zien. Ik beschuldig niets of niemand, maar het maakte iets los in mij. Ik weet niet of het iets goeds of slechts is. Het deed mij nadenken over de waarde van bepaalde dingen in het leven en hoe de mensheid doorheen de jaren is veranderd. Aan jou om te bepalen of die verandering positief of negatief was.

Lust voor liefde
Een programma als Ex On The Beach Double Dutch is gemaakt om mensen te entertainen. Jongens doen daaraan mee om zoveel mogelijk meisjes te doen. De meisjes die laten het gewoon gebeuren. Jonge mensen zoeken nog nauwelijks naar relaties.

Seks is het enige wat de jeugd wil precies. Niemand zoekt echt naar een soulmate. Iemand waarmee ze een gezin opbouwen en voor de rest van hun leven bij blijven. Dat is wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar sommige mensen proberen dat niet eens en dat is fout. Natuurlijk leeft iedereen zijn eigen leven en doe je wat je wilt. Toch zijn heel wat jonge mensen de waarde van een relatie en echte liefde verloren.

Sociale media
Natuurlijk heeft sociale media invloed op mensen. Mensen denken dat ze alles zomaar mogen zeggen. Je zit achter een scherm en niemand weet wie je bent. Sociale media heeft enorm veel positieve dingen, maar er is ook negativiteit. Iedereen kijkt wel eens in de comments op facebook en wat je daar ziet is echt om van te huilen. Zoveel haat. Op elk artikel is er haat. Tegenover de journalist of tegenover een bepaalde groep mensen.

We leven in een vrij land en iedereen mag zijn mening geven. Je moet ook meningen kunnen accepteren. Een mening hebben is belangrijk en die uiten ook, maar sommige mensen geven een mening en moeten andere afbreken. Je kan tegen iets of iemand zijn, maar dat kan je ook op een respectvolle manier zeggen, zonder iemand te kwetsen. Het is niet omdat je achter een scherm zit dat je ineens onrespectvol mag zijn.

Religie
Vroeger was religie overal in de wereld enorm belangrijk. Iedereen groeide op in een familie waar je op zondag naar de kerk ging. In 2020 is dat helemaal anders. De waarde van het geloof is er nog nauwelijks. Vooral in West-Europa. Als je tegenwoordig zegt dat je op zondagmorgen naar de kerk gaat dan kijken mensen raar op naar je. Terwijl dat de normaalste zaak in de wereld is. Je ziet vooral ook oudere mensen in de kerk die het van thuis uit hebben meegekregen.

Dat is natuurlijk niet overal zo. In de islam staat geloof nog steeds bovenaan. Het blijft voor hen één van de belangrijkste waarden in het leven. In de Grieks-orthodoxe cultuur zie je nog steeds veel gelovige. Ook heel wat jonge mensen. In de religie gaat het ook vaak over normen en waarden. Volgens mij zijn heel wat jonge mensen die normen en waarden verloren. Je moet voor iedereen respect hebben en iedereen gelijk behandelen. We zijn al in 2020 en hierin staan we niet verder dan 10 jaar geleden.

Racisme
Via het ongelijk behandelen van mensen komen wij op een gevoelig onderwerp. Racisme is en blijft een probleem in 2020. Dat dit nu nog aan bod moet komen is dramatisch. Racisme bestaat al enorm lang. Het mocht nooit ontstaan, maar toch gebeurde het. Mensen gaan anderen anders behandelen omdat ze een andere huidskleur hebben. Ondertussen is het 135 jaar geleden dat België Congo koloniseerde. In 135 jaar zijn we als mens enorm geëvolueerd. Heel wat taboes zijn verdwenen, maar racisme is er nog steeds en het wordt precies erger en erger. De wereld gaat achteruit en niet vooruit.

Er zijn heel wat voorbeelden van racisme in 2020. In het voetbal zie je meer en meer spelers openbaar beledigd worden. Vroeger was er ongetwijfeld racisme tijdens het voetballen, maar nu reageren voetballers erop en dat is het enige positeve. Wanneer gaat het racisme verdwijnen? Misschien blijft het voor altijd in de mensheid zitten. Een oplossing is vinden voor racisme is moeilijk. Het hangt af van individuen en dat zorgt voor moeilijkheden. Alles begint met respect en eenmaal iedereen elkaar respecteert, zoals God dat wil, dan kunnen we vooruit beginnen denken.

Een simpel programma als Ex On The Beach kan je doen nadenken over bepaalde normen en waarden in het leven. We moeten als mens beginnen nadenken over onszelf. Zijn we wel goed bezig?

Tekst: Strahinja Ristovic, foto’s: CC by Desmond Tan, CC by Toni Thello