01/06/2020

Podcast – Censuur, China versus België: ‘Ik vind wat China voor mij doet prachtig’

China en het internet zijn niet altijd de beste vrienden geweest. Het land blokkeert namelijk een grote brok aan websites. Google bijvoorbeeld, maar ook sociale media zoals Instagram ontsnappen niet aan The Great Firewall of China. Maar hoe zit dat nu bij ons? Hebben wij in Vlaanderen ook dit soort censuur? Of zit dat toch net iets anders?

 

Wie Google wil bezoeken in China, zal snel op een virtuele muur lopen, want de zoekmachine is niet beschikbaar in het land. Je kan dat ook nakijken via de website ViewDNS. Is deze blokkade dan niet te omzeilen? Volgens Frans Vandenbosch wel, zolang je geschoold bent. Ontdek in deze aflevering van Meme, Myself & I (onderaan) hoe de mensen in China op de normaal verboden websites raken.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Bathing suits or bikinis?👇🏼💜 [PLEASE READ- I NEED YOUR HELP! If my comics put a smile on your face and if you have some change in your pocket, you can put $1 in my virtual tip jar and become a part of my exclusive Patreon family in order to keep putting a smile on your lovely faces and help me create these comics. Link is just below 👇🏼💜 each and every $1 allows me to make more free time to make more comics, books, tutorials, talks with you,.. 💜] 🌙 I dropped the sketches on my Patreon page btw 🌙 ~ 🎁 SHOP 🎁: www.planetprudence.com/shop 🌈PATREON🌈: www.patreon.com/planetprudence ~ Copic markers by @buschvanderworp ~ . #patreoncreator #fridaynight #weekendvibes #millenniallife #swimwearfashion #summerlife #freelanceartist #freelanceillustrator #happiness #positivethoughts #vacationmode #mentalhealth #selflove #selfcare #thehappynow #funny #womenownedbusiness #comic #comics #webcomic #createdtocreate #bodypositive #friyay #feminism #funnycomics #dailycomic #justgirlythings #instacomic #creativeentrepreneurs #illustrationgram

Een bericht gedeeld door Planet Prudence (@planetprudence) op


Camel toe

Op sociale media zoals Instagram worden dagelijks een hoop foto’s en video’s geplaatst. Deze komen dan aan bij hun volgers, maar soms zijn de mensen die jouw post zien het niet eens met wat je post en dan kan het wel zijn dat ze je bericht melden. Sommige mensen melden zelfs dingen die niet helemaal fout zijn. Prudence Geerts (28), beter bekend als Planet Prudence op Instagram, had zo’n post: ‘Er was niks te zien. Alles was bedekt, maar mijn personage had een Camel toe en daardoor is de post waarschijnlijk geband,’ vertrouwt ze me toe. Ondertussen is haar post weer te vinden  op haar Instagram. Wil je haar hele verhaal horen? Klik dan op de podcast onderaan.

‘Meme (Zn.): Een grappige foto, video, tekst, enz. die gekopieerd wordt (met eventuele aanpassingen) en snel verspreid wordt door internetgebruikers.’

Nieuwsdetox

Zelfs in China sloeg je Frans Vandenbosch niet weg bij zijn nieuws. Tot hij besliste om 4 maanden geen westerse nieuwsbronnen meer te bekijken en enkel zijn nieuws te halen bij Chinese bronnen. ‘Ik voelde mij ook geïnformeerd, zelfs beter geïnformeerd, over wat er in de wereld gebeurde en wie daar wat van dacht,’ vertelde hij beslist. Heeft hij daarna opnieuw westerse nieuwsbronnen bekeken? Dat hoor je in deze aflevering van Meme, Myself & I.

Wat is Meme, Myself & I?

MM&I (Meme, Myself, & I) is een podcast waarin redacteurs Xanthe Nerinckx en Indy Segers de memecultuur onder de loep nemen. Via deze internetcultuur onderzoeken ze de maatschappelijke thema’s achter een meme.

Dit artikel en deze podcast zijn gemaakt in het kader van de bachelorproef van Xanthe Nerinckx en Indy Segers
Tekst en podcast: Xanthe Nerinckx
Meme: Aron Larsson
Muziek: Youtube Library