19/11/2019

Muzieknieuws: de evolutie van instrumenten, een sprong in het duister?

De muziekwereld blijft op volle toeren draaien. Zowel op musicologisch vlak als op vlak van nieuwe en toekomstige instrumenten als op vlak van technische ontwikkelingen in de muziek.

Over musicologie zijn we nog láng niet uitgepraat, de toekomst voor musicologen ligt dus nog helemaal open. Ze richten zich steeds meer op de studie van klinkende uitvoeringen en op de manieren waarop er naar muziek wordt geluisterd.

Bij popmuziek gaan musicologen zich in de toekomst eerder concentreren op het analyseren van een sound of uitzoeken waarom het ene nummer wekenlang op nummer 1 in de hitlijsten staat en het andere nummer niet verder geraakt dan de spotify playlist van de buren. Ze onderzoeken ook de rol van bijvoorbeeld de producer, want wie er nú allemaal nodig is bij het maken van een nummer, is binnen enkele tientallen jaren misschien compleet overbodig.

Robots nemen het werk (niet) over

Hoe instrumenten worden gemaakt, verschilt sterk, afhankelijk van de periode. Zo worden bepaalde instrumenten in de toekomst misschien wel door robots gebouwd, maar zeker niet allemaal, want studenten van een middelbare school in Boom maken zélf hun instrumenten. Ze bouwen bijvoorbeeld een viool of cello en gebruiken daarvoor inheems hout uit de provinciale domeinen in Antwerpen. Dat is uitzonderlijk want normaal gebruikt men een beschermde soort tropisch hout. De instrumenten worden daarna ingespeeld door professionele muzikanten tijdens een concert. Dat kan wel eens een idee zijn voor de toekomst, handgemaakte instrumenten. Alleen heel arbeidsintensief, maar daar wordt tegen dan hoogstwaarschijnlijk wel iets op gevonden.

10 uur non-stop techno

Kölsch, de Deense techno en house DJ, komt binnenkort naar Antwerpen voor 2 shows. Vrijdag 7 en zaterdag 8 december speelt hij een 10 uur lange set in de Waagnatie. Die 10 uur wordt ook zijn persoonlijk record. Hij draaide eerder al eens 8 of 9 uur aan een stuk, maar 10 uur is nieuw voor Kölsch. De Deense DJ komt daarvoor speciaal naar Antwerpen omdat België een grote techno geschiedenis heeft. De laatste tijd zijn er steeds meer technofeestjes en dus ook technoliefhebbers en dat zal in de toekomst enkel in stijgende lijn gaan.

 

Tekst: Emma De Decker, foto: © Times Slate