15/10/2020

Historische film met champagne en coronaveilig: Waterloo Historical Film Festival

Het ‘Waterloo Historical Film Festival’, of WaHFF afgekort, is een achtjarige traditie in, je raadt het nooit, Waterloo. Met als doel om lokale en/of historische films te promoten, blijft het elk jaar populairder worden. Want zelfs met corona én op een weekdag, kwamen er 500 mensen opdagen.

De bedoeling van het WaHFF is om films met een historisch thema bij een groter publiek te brengen. Er zijn zoveel vaak geweldige historische films, maar ze zijn minder commercieel interessant en daarom vaak minder bekend’, vertelt Alban de Fraipont, directeur en organisator van het WaHFF.

Alban de Fraipont: ‘De stad Waterloo is doordrongen van de geschiedenis.’ ©Jeffrey Meskens

Films

In totaal biedt het festival 38 films met een historisch thema aan. Zestien daarvan doen mee aan de wedstrijd en maken kans om een Clion, de prijzen die worden uitgereikt door het WaHFF, te winnen. Er zijn twee wedstrijden, de wedstrijd voor de acht fictiefilms en een aparte wedstrijd voor de acht documentaires. Daarnaast zijn er nog tien films buiten de wedstrijd te bekijken.

Geen rode loper, maar wel coronaveilig. ©Jeffrey Meskens

De meeste films spelen zich af in de tijdsperiode van de einde 19de eeuw en de gehele 20ste eeuw. Opvallend, er is niet echt een film over de Napoleontische tijd te bezien. De film die daar het dichtste bij aanleunt is de documentaire ‘Les 76 derniers jours de Marie-Antoinette’, maar die historische gebeurtenis speelt zich technische gezien vóór de Napoleontische tijd af.

Filmtip: Des Hommes met Gérard Depardieu gaat in avant-première op zondag 18 oktober om zeven uur ’s avonds en zal het festival sluiten.

Cinéma in volle corona?

De nieuwe coronamaatregelen van de Belgische regering overschaduwen het festival een beetje. Daardoor zijn de zalen maar halfgevuld en staan er overal handgels.

Het publiek zat tijdens de openingsdag mooi volgens de coronarichtlijnen. ©Jeffrey Meskens

‘Er is een lagere opkomst. Dat was te verwachten, mensen blijven wat thuis en we kunnen ook minder mensen in de zalen zetten,’ laat de Fraipont weten.

Het festival volgt alle regels goed op, maar probeert toch nog altijd een beetje een leuke filmsfeer te creëren. De Fraipont verduidelijkt: ‘We zetten stewards in die mensen voor, na en tijdens de film controleren, opdat iedereen ten allen tijden hun mondmasker draagt. Vandaag, de eerste dag, hebben we nog geen problemen ondervonden hiermee. Mensen volgen de regels tot nu toe goed op. Niet evident om met mondmasker naar een film als The Domain te kijken. Dat is een film die twee uur en een half duurt.’

Doordat de regels zo goed worden nageleefd, kan het festival ook plaatsvinden. Volgens de Fraipont is er een grote vraag naar culturele evenementen die veilig kunnen plaatsvinden.

Cinés Wellington

Natuurlijk vindt het WaHFF plaats in de ‘Cinés Wellington’, de lokale cinema van Waterloo. Het is een familiebedrijf in hart en nier. De huidige eigenaar, Patrick Piret, zijn vader heeft de cinema in 1977 opgericht. Sindsdien groeien de bezoekersaantallen elk jaar met tien procent en is het complex uitgebreid tot maar liefst 1000 zitplaatsen verspreid over zeven zalen. Niet slecht voor een privézaak.

De ingang van Cinés Wellington in het centrum van Waterloo. ©Jeffrey Meskens

Het geheim van het succes ligt volgens Patrick aan verschillende zaken: ‘Ten eerste is onze cinema gericht op de familie. We spelen vaak kinderfilms die ouders samen met de kleintjes kunnen komen bekijken. Daarnaast hebben we een breed aanbod van de meer high art films. Films voor zij die de meer kunstzinnige cinema weten te appreciëren.’

‘Je ziet vaak mensen met een glas champagne en een portie nacho’s de zaal binnenstappen.’

Maar de grootste troef is volgens Patrick de bar: ‘We hebben niet gewoon een shop, als je bij ons een drankje of een hapje koopt dan wordt dat geserveerd door een echte barman of barvrouw. In combinatie met ons gezellig decor nodigt dat mensen uit om in een aangename sfeer naar de film te gaan. Je mag ook je drankje gewoon meenemen naar de filmzaal. Je ziet vaak mensen met een glas champagne en een portie nacho’s de zaal binnenstappen. En onze stoelen zijn daar volledig aan aangepast.’

Patrick Piret, de eigenaar van privécinema ‘Cinés Wellington’. ©Jeffrey Meskens

Het Waterloo Historical Film Festival vindt plaats van 15 tot 18 oktober 2020 in Cinés Wellington te Waterloo. Tickets zijn beschikbaar via WaHFF.be

Tekst: Robbe Debraeckeleer en Jeffrey Meskens, foto: © Jeffrey Meskens