27/11/2020

5 vragen over hanxiety of angst door een kater

Hanxiety met een ‘h’? Ja, je hebt het goed gehoord. Hanxiety of hangxiety is een angst, vergelijkbaar met anxiety, die veroorzaakt wordt door een kater of hangover, vandaar dus die ‘h’ vooraan. Hanxiety is geen officiële term, maar er zit wel een bepaalde wetenschap achter. 21bis praatte met Maxine, een studente die het fenomeen toelicht. 

 

1. Wat is de oorzaak van hanxiety?

Om hanxiety te ervaren moet je volgens een wetenschappelijk artikel van The Simple Bit eerst de losbol uithangen de dag voordien. Alcohol drinken zorgt voor een kalmerend effect en het verhoogt je neurotransmitters, wat zorgt voor een opwindend gevoel in je brein en lichaam. Je doet of zegt dingen die je anders niet zo snel zou doen. Hetzelfde geldt voor sommige drugs.

 

2. Wat zijn de kenmerken van hanxiety?

De dag na een avondje gretig drinken nemen, ervaar je een kater: je brein gaat die verstoorde balans van die neurotransmitters terug evenwichtig willen maken. Zo krijg je als resultaat een overactiviteit bij dat eerdere ‘opwindend gevoel’ en een te lage activiteit in dat eerdere ‘kalmerend gevoel’, waardoor je je angstig, onrustig of zelfs paniekerig kan voelen. Dit gevoel heet hanxiety. Je brein kan het echter erger doen lijken dan het feitelijk is. 

 

3. Hoe ervaren anderen het?

Maxine Deryckere (22) herkent het gevoel van hanxiety wanneer ze opstaat na een avondje drinken. ‘Als je dronken bent durf je wel eens je grote mond open te trekken, waardoor je je hoofd de dag nadien zot maakt. Gelukkig kan ik na al dat overpeinzen mij er snel overzetten.’

‘Gelukkig kan ik na al dat overpeinzen mij er snel overzetten’

 

4. Ervaar je een ander soort angst bij drugs?

Maxine: ‘Ik denk wel dat je door harddrugs een ander soort angst kan ervaren dan bij alcohol, zeker de combinatie van de twee zal gevaarlijk zijn.’ Een lijst uit het wetenschappelijk magazine Eos toont de top vijf van de meest verslavende soorten drugs. Hier zie je dat zowel harddrugs (1ste en 2de plek) als alcohol (5de plek) in dezelfde lijst staan. De mate van verslaving hangt af van verschillende persoonlijke en omgevingsfactoren. Elke drug kan bijgevolg verslavend en dus gevaarlijk zijn. De effecten zijn bij drugs meer op lange termijn merkbaar.

 

5. Hoe voorkom je hanxiety?

  • Het meest voor de hand liggende antwoord is om te stoppen met drinken, maar daar juicht niet iedereen naar.
  • Oefening baart kunst. Hier gaat het naast sporten ook over meditatie en ademhalingsoefeningen om tot rust te komen.
  • Je even ontspannen op zo een hanxiety-ochtend kan wonderen doen. Neem een bad, een warme douche of luister naar muziek.
  • Voor je begint met iedereen sorry-voor-alles- en heb-ik-me-raar-gedragen-gisteren-berichtjes te sturen, zet je best je smartphone aan de kant. De kans is groot dat het je brein is die alles gênanter doet lijken dan het is.
  • Praat met een trouwe vriend of een familielid. Het gevoel om gehoord te worden kan goed doen. Wanneer je hanxiety-ervaring verergert of langer dan een dag duurt, kan het altijd helpen om je huisarts te bellen.

 

Tekst en illustraties: © Oa Vrebos