29/03/2021

COLUMN – Waarom moeten B-mensen meedraaien in een systeem dat gericht is op die andere soort?

In het Deens ben je een A-menneske of een B-menneske, een ochtendmens of een avondmens. Alsof de bevolking opgedeeld is in twee groepen waar zoals bij teamsporten de besten er na de try-outs zijn uitgefilterd en in de A-categorie geplaatst werden.

Wanneer je je verdiept in de wereld van time management, krijg je de indruk dat alle succesvolle mensen ochtendmensen zijn. Ze gaan voor zonsopkomst uit bed om dan nog snel langs de fitness te gaan, uitgebreid ontbijt klaar te maken en wat klusjes te verrichten alvorens naar het werk te vertrekken.

Bij mij is de tegenovergestelde omschrijving compleet van toepassing. Avondmensen gaan laat naar bed en hebben moeite om er ’s ochtends weer vroeg uit te rollen. ‘De meeste B-mensen worden gedwongen om een ‘normaal’ dagritme te volgen, het ritme van een A-mens’, aldus de Deense Wikipedia. Daar ga ik helemaal mee akkoord.

De meeste B-mensen worden gedwongen om een ‘normaal’ dagritme te volgen, het ritme van een A-mens.

Toen ik op internet de term b-mens intypte om erachter te komen of dit ook in onze taal een fenomeen is, stuitte ik op een lijstje met slaaptips van Deense woonwinkel Jysk – zij hebben dus duidelijk hun vertaalwerk niet helemaal goed gedaan. Voor ochtendmensen zijn er twee slaapadviezen terug te vinden, voor avondmensen drie keer zo veel.

In het Nederlands worden we dan misschien wel iets minder oordelend geclassificeerd, toch worden avondmensen al van jongs af aan gestimuleerd tegen hun natuurlijk ritme in te gaan. Waarom moeten we als avondmensen meedraaien in een systeem dat gericht is op die andere soort? Waarom kunnen wij niet aan de slag tijdens onze ‘productieve’ uren, maar moeten we dit doen wanneer we ons eigenlijk liefst nog een keer extra zouden omdraaien in bed?

En begrijp me niet verkeerd, natuurlijk zou ik graag ’s ochtends al m’n taken afronden en ’s avonds met de benen omhoog liggen. Jammer genoeg ben ik, na het opvolgen van de tips voor een productief leven, erachter gekomen dat dit niet werkt. Want hier zit ik dan, om half acht ’s avonds een column te schrijven, en zie ik de woorden waar ik al sinds vanochtend op kauw in no time op mijn scherm verschijnen. Hopelijk zorgt al dat thuiswerken toch voor één positieve verandering, iets waar ik later op de werkvloer erg dankbaar voor zou zijn: flexibele werkuren.

Tekst en illustratie: © Renske Van Hoof