22/02/2023

Nieuwe fietsbrug in Melsbroek is een feit: ‘Dit zal het woon-werkverkeer enorm vergemakkelijken’

MELSBROEK – Afgelopen nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 mei heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe fietsbrug geplaatst in Melsbroek. Een stukje Haachtsesteenweg tussen de Stationslaan en de Bataviastraat werd gedurende de hele nacht (van 20 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s ochtends) volledig afgesloten voor het autoverkeer. De effectieve plaatsing van de brug gebeurde omstreeks 22.30 uur met behulp van twee kranen. “Wanneer de fietsbrug geplaatst gaat zijn, zal dit het woon-werkverkeer enorm vergemakkelijken”, zegt schepen van openbare werken, mobiliteit en verkeersveiligheid Wim Mombaerts.

 

De fietsbrug zal zorgen voor een betere verbinding naar de luchthaven, het centrum van Vilvoorde en andere fietsroutes. Pendelaars zullen binnenkort dus rechtstreeks naar Brucargo (vrachtgebied van Brussels Airport) kunnen fietsen, zonder nog maar één wagen te kruisen. “Melsbroek en omgeving zal heel tevreden zijn met deze nieuwe aanwinst, zegt Wim Mombaerts, schepen van Steenokkerzeel (Klaver-NVA). Men kan nu snel en veilig fietsen naar de dichtstbijzijnde supermarkt, Delhaize. Daarnaast zal ook het woon-werkverkeer naar de cargozone enorm vergemakkelijkt worden.”

Naast de fietsbrug over de Haachtsesteenweg, komt ervoor ook een kleinere brug boven het al bestaande fietspad die van de Steenwagenstraat richting Machelen loopt. Zo is de schuine helling dat naar de grote brug over de Haachtsesteenweg gaat, minder steil voor fietsers.

“In de toekomst hopen we nog meer mensen te motiveren om zich met een fiets te verplaatsen in plaats van de wagen, aldus Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel (Klaver-NVA). Zo plannen we dat wanneer mensen uit de buurt op reis gaan en naar de luchthaven in Zaventem moeten, ze dit met de fiets doen. Er zal dan een pakjesdienst geregeld worden om hun bagage naar de luchthaven te vervoeren. Zo evolueren we beetje bij beetje naar een verkeerswereld waarin de fiets domineert.”

De brug is 48 meter lang, 4 meter breed en weegt zo’n 76 ton. De kost voor de bouw is 1,6 miljoen euro.
De werken werden vorig jaar in september 2021 al gestart en zullen nog duren tot midden juli 2022. Dan zal de brug officieel ingehuldigd worden door Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken (Open VLD).

 

Reportage, camera en geluid: Jill Claes
Foto: © Jill Claes