21/10/2019

Column – Zeg nu zelf, je bent toch geen kalfje?

Melk is dodelijk voor 150 000 Belgische kalfjes per jaar. Met dit opschrift verschenen er posters van 10m² op verschillende trams in Gent en Antwerpen. Het ging om de nieuwe campagne van de Belgische veganismevereniging BEVegan. Hiermee wil ze aantonen dat ook zuivel gelijk is aan dierenleed. Melk is namelijk bedoeld voor kalfjes en niet voor de mens. Al na twee dagen werd de campagne stopgezet op vraag van Lijncom, het dochterbedrijf van De Lijn. Van censuur gesproken. Op sociale media verschenen er duizenden reacties van boeren. Je zou denken dat zij hun gezonde boerenverstand de hele tijd gebruiken, maar dat is toch niet altijd het geval. Ze ontkenden alle bewijzen van dierenleed, terwijl de campagne gebaseerd is op cijfers en feiten. Aha, wie is er nu aan het lachen?

Het bleef niet alleen bij belachelijke, onsmakelijke moppen op de Facebookpagina van de Boerenbond en van BEVegan, neen, ze dreigden ook om met hun tractors de trams onderuit te halen. Weeral een topvoorbeeld van dat gezonde boerenverstand. Kuch. De boeren claimden natuurlijk dat deze posters puur fake news waren. Die angst was terecht, want de waarheid komt na jaren eindelijk eens aan het licht. Ze vreesden ervoor dat mensen door dit nieuws geen zuivel meer zouden consumeren. Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met melk zal je denken. Maar er schuilt wel degelijk een lelijk verhaal achter de zuivelindustrie. Koeien geven melk voor hun kalfjes, en is helemaal niet bedoeld voor de mens.

Verborgen leed
Waar zit het dierenleed dan? Mannelijke kalfjes zijn niets waard in de zuivelindustrie want zij kunnen geen melk produceren. Zij gaan dus direct naar de vleesindustrie. Vrouwelijke kalfjes worden direct na de geboorte van de mama weggehaald. Ze verdwijnen onmiddellijk in de zuivelindustrie. De koeien worden de hele tijd kunstmatig zwanger gemaakt opdat ze melk kunnen geven. Wanneer het kleintje geboren wordt, wordt de melk afgetapt en voor menselijke consumptie gebruikt. Na een tijd is de koe letterlijk uitgemolken, en wordt ook zij naar de slacht gebracht. Wij hebben als mens echt geen nood aan melk van een andere soort. We drinken toch ook geen giraffenmelk of hondenmelk? Waarom zouden we dan wel koemelk drinken?

‘Onze koeien worden verzorgd als prinsessen’, beweerde een boer. Ahja, prinsessen worden inderdaad kunstmatig zwanger gemaakt, uitgebuit en na een paar jaar vermoord. Makes sense. Het is begrijpelijk dat de boeren hun brood moeten verdienen en zo’n campagnes kunnen wat roet in het eten gooien. De campagne van BEVegan is een sensibiliseringscampagne, geen campagne vol haat naar de boeren toe.

Kiezen voor plantaardige alternatieven is kiezen voor een wereld zonder dierenleed. Het is niet alleen beter voor de dieren en het milieu, maar ook nog eens voor je eigen gezondheid. En zeg nu zelf, je bent toch geen kalfje? Dan heb je geen koemelk nodig. Daar heb je zelfs geen boerenverstand voor nodig om dat te beseffen.

Tekst: Tiffany Hermans, foto’s: Pixabay en BEVegan