De content van 21bis wordt geleverd door bachelorstudenten Journalistiek en International Journalism van de hogeschool Thomas More (Mechelen). Studenten uit de trajecten Tekst & beeld, Video en Audio vormen een crossmediale redactie en zijn samen verantwoordelijk voor de hele workflow, van research over productie tot publicatie. Deze teksten, beelden, audio- en audiovisuele producties vallen onder het auteursrecht en zijn eigendom van Thomas More in Mechelen.
Throwback: waar het allemaal begon
In 2001 werd het Hamjournaal opgericht. Het online magazine was de grote praktijkopdracht voor de studenten van het traject Journalistiek Online van de KHMechelen, ook wel bekend als ‘De Ham’. In september 2010 veranderde de naam van de hogeschool naar Lessius, na fusie met Lessius Antwerpen. Sinds juli 2012 heten we Thomas More, na fusie met Katholieke Hogeschool Kempen. De campusgerichte website bracht nieuws op maat van de student en haalde soms meer dan duizend bezoekers per dag.
Ondertussen, in 2007, veranderde de site van naam en aanpak: de studenten kozen voor ‘supo’ als stevig jongerenmerk en verruimden hun berichtgeving van campus naar actualiteit, cultuur, lifestyle en entertainment. Een jaar later besliste de opleiding Journalistiek om alle trajecten, ook print, radio en tv, in supo te integreren en het accent van de campus naar Mechelen te verleggen. Bovendien engageerden een aantal studenten van Communicatiemanagement zich om de crossmediale jongerensite annex community ook als merk in de markt te zetten.
21bis: een platform voor de 21ste eeuw
In oktober 2013 kreeg de website een nieuwe naam: 21bis. Het platform bood nieuws aan in zes rubrieken: samenleving, campus, cultuur, lifestyle, media en 21bis international. In september 2015 besloot 21bis te werken met verschillende subsites, namelijk 21bis Stories, 21bis Agenda, 21bis Mechelen en 21bis International. Sinds 2017 is 21bis terug één overkoepelende site; ‘Mechelen’ werd ‘Lokaal’ en is sindsdien de rubriek die het nieuws uit de belangrijkste studentensteden covert. De studenten van de opleiding International Journalism maken stukken voor de meest recente rubrieken ‘Wereld’ en ‘International’; die laatste is volledig Engelstalig. In september 2020 plaatsten we een nieuwe rubriek: ‘Actua’ met algemeen nieuws, wél altijd relevant voor onze studentendoelgroep.
We blijven evolueren: alle Engelstalige content vind je voortaan onder ‘English’, en sinds september 2023 hebben we een gloednieuwe rubriek ‘Sport’. 21bis is meer dan alleen een website: ook op Facebook (voor de boomers), Instagram en TikTok kan je ons volgen.