25/10/2019

Freaky Friday – Belgen surfen mee op ufogolf

De allereerste ufo die waargenomen werd in België was in 1940. Sinds de eerste melding waren ufo’s niet langer meer uit de verbeelding van alle Belgen te slaan. 49 jaar later, op woensdag 29 november, startte dan ook een periode van anderhalf jaar ufomeldingen, de Belgische ufogolf.

Twee rijkswachters, Heinrich Nicoll en Huber von Montigny, zagen een traagvliegend driehoekig platform met felle lichten vliegen in de Oostkantons. De mannen hadden nog nooit zoiets gezien. Het platform hing eerst stil boven een wei en daarna vloog het rustig verder. Tientallen andere mensen, waaronder 13 rijkswachters, vertelden dat ze die avond ook het platform zagen vliegen.

Alienjacht
Vanaf die beruchte avond zijn er meer en meer meldingen gekomen van onbekende vliegende objecten, vooral in Wallonië. De nacht van 30 op 31 maart 1990 staat bij ufobelievers én non-believers gekend als het hoogtepunt van die hele ufogolf in België. Dit had alles te maken met een jacht op de vliegende schotels. Tijdens die nacht vlogen er twee F-16’s uit om een kijkje te nemen naar de onbekende objecten. De twee F-16’s ondernamen negen interceptiepogingen. Omdat de ufo’s zich veel te snel verplaatsten, konden de piloten de ufo’s maar drie keer op hun radar vasthouden. De objecten vlogen veel te snel en veel te bruut om ze te blijven volgen. Zo versnelde er een ufo met een snelheid van 240 km/u naar 1770 km/u terwijl die aan het dalen en dan weer aan het opstijgen was. De piloten hebben zelf geen kijkje kunnen nemen naar wie of wat er in de ufo’s zat.

Ufo of speelgoed?
In de dagen na de ufo-achtervolging, volgden er al snel heel wat fimpjes en foto’s van mensen die het hele gebeuren vastlegden. Vele daarvan waren onduidelijk en niet bruikbaar om de ufo’s te onderzoeken. Een foto van 4 of 7 april leek wel bruikbaar te zijn voor verder ufo-onderzoek (zie foto). Het onbekende object zou een driehoekige vorm hebben met verschillende lichten. Al snel ging deze foto de hele wereld rond. Zelfs de National Aeronautics and Space Administration (NASA) kon de foto niet verklaren. 21 jaar later, in 2011, maakte de maker van de wereldbekende ufofoto bekend dat het om een vervalsing ging. Hij maakte van piepschuim en lampen een ufo en legde die vast op beeld. Deze bekentenis betekende het einde van het mysterie van de ufofoto, maar niet van de ufogekte. De zogenaamde Belgische ufogolf stopte in 1991, maar werd nooit verklaard.
Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.

Tekst: Tiffany Hermans, foto: thetruthdenied.com