11/10/2019

Freaky Friday – Verdwaal mee in het bekende ufomysterie van Roswell

Bestaat er nu buitenaards leven of niet? En zouden aliens ons al eens een bezoekje gebracht hebben? Believers geloven sterk in het bestaan van ET en zijn vriendjes. Er zijn tal van incidenten bekend waar er sprake is van buitenaards bezoek. Maar dat van Roswell, New Mexico (VS), is zonder twijfel het bekendste ooit.

 Ballon of schotel?

In de eerste week van juli 1947 werden er brokstukken van een ‘niet identificeerbaar ruimtetuig’ gevonden op een boerderij bij Roswell. De boer in kwestie verwittigde de politie. Niet veel later vertelde het Roswell Army Air Field (RAAF), de lokale luchtmachtbasis, in een persbericht dat er wel degelijk een vliegende schotel is neergestort. Een dag na het incident trokken zij hun verklaring terug in en vertelden dat het om een neergestorte weerballon ging.


Wat gebeurde er nu écht?

  • Versie 1: Buitenaardse wezens zijn neergestort en de overheid houdt dit geheim
    Na de crash van de vliegende schotel heeft de Amerikaanse overheid snel de brokstukken opgeborgen. Sterker nog: ook buitenaardse wezens zouden daarbij omgekomen zijn. Hun lijken werden weggemoffeld door de autoriteiten. De overheid wil de bevolking niet ongerust maken en houdt het geheim.

 

  • Versie 2: Project Mogul, een top secret project van de US Army Air Forces
    Het militaire project was een soort ballon om raketten van de Sovjet-Unie te detecteren. Op deze manier konden de Amerikanen zich beter voorbereiden op een mogelijke aanval. Omdat het project zo geheim was, besloot het leger om niets te zeggen wanneer een ballon van het project neerstortte in Roswell. Ze vertelden dan maar dat het om een ufo zou gaan. Pas jaren later werd het project bekendgemaakt. En de aliens dan? Dat waren slechts poppen volgens het leger.

 

  • Versie 3: Project Mogul zou een cover-up zijn om te verbergen dat het daadwerkelijk om een ufo mét bemanning ging.
    De overheid verspreidt opzettelijk verkeerde informatie zodat het mysterie nog ingewikkelder wordt.


Alienautopsie

In 1995 werd het mysterie rond het Roswell- incident nog groter wanneer muzikant en filmmaker Ray Santilli een video publiceerde over de autopsie van de neergestorte aliens. In 2006 gaf hij toe dat het om een reconstructie van het echte filmmateriaal ging en niet om de authentieke beelden. Santilli beweerde dat de authentieke beelden niet meer bruikbaar waren.

ARVE Error: Invalid URL https://www.youtube.com/watch?v=vOfuuCz6QrA in url

 

Museum & serie

Het hele Roswell incident zorgde ervoor dat het plaatsje in New Mexico enorm populair werd. Je vindt er zelfs een ufomuseum en ufo-onderzoekscentrum.

Van 1999 tot 2002 liep er ook een Amerikaanse televisieserie over de stad: Roswell High. Deze is gebaseerd op de 10-delige boekenserie van Melinda Metz.

In januari 2019 verscheen er nog een serie, Roswell New Mexcio, op de Amerikaanse televisiezender The CW. Deze werd gebaseerd op de vorige serie, Roswell High.

 !Omdat er ongelooflijk veel complottheorieën zijn, is dit verhaal natuurlijk nooit compleet!

 

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.

 

Tekst en foto : ©Tiffany Hermans