26/10/2019

Koning van de Bitcoin: ‘Toen ik zat was heb ik een bod gedaan op een Audi RS7’

770.000 euro, dat is hoeveel Mitch S. (21) op zijn hoogtepunt, virtueel in zijn bezit had aan Cryptocurrency. Dat zijn pakweg twee Ferrari’s. Een astronomisch hoog bedrag maar voelt het ook alsof je effectief dat geld bezit, kan je er ook zomaar aan in het echte leven? En wat doet zoveel geld met je op zo’n jonge leeftijd?

Bitcoin is een cryptocurrency. Het doel erachter is dat je via een computernetwerk versleutelde berichten naar elkaar kan versturen. Er is vooraf een bepaalde hoeveelheid Bitcoin gemaakt en de bedoeling is om die te minen. Ook Mitch stortte zich in het najaar van 2016 op deze toen razendsnel groeiende big business.

‘Toen ik van het middelbaar kwam in 2016 ben ik naar Hasselt gegaan. Toen zag ik op de trein de Metro liggen met daarin een artikel over Bitcoin. Ik was al wel een tijdje geïnteresseerd in investeren door een vriend van mij. In het artikel stond dat de EU Bitcoin wou reguleren en toen dacht ik dat het een goed idee zou zijn om de Bitcoin te shorten. Dat wil zeggen dat je een soort van weddenschap plaatst wanneer je denkt dat een aandeel van een bepaald bedrijf zal dalen. In de hoop dat je uiteindelijk minder moet teruggeven in waarde.’

‘Later had ik toch door dat Bitcoin wel potentieel had dus voegde ik mezelf toe aan een Slack-groep waarin allerlei tips & tricks werden gedeeld over Bitcoin door mensen van over de hele wereld. In die Slack-groep ontdekte ik ook Stratis. Stratis is een beetje vergelijkbaar met Bitcoin. Een alternatieve currency. In de plaats van te minen moet je Stratis staken. Dat wil zeggen dat je een computerprogramma laat lopen die dan voor jou transacties van andere computers controleert. Vergelijkbaar met Bitcoin hoor, maar voor Stratis heb je veel minder proccesorkracht nodig.’

Go big or go home

Om een idee te geven, in 2009 toen de eerste Bitcoin werd gepubliceerd door de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto had één Bitcoin de waarde van $0.000764. In 2017 liep dat bedrag inmiddels op tot $4780.12. Mitch werkte op dat moment als student in een brasserie. ‘Ik verdiende er een gemiddeld studentenloon. Daar had ik 800 euro bijeen gespaard. Maar ik wou meer en aangezien ik met Bitcoin bezig was, riskeerde ik het om die 800 euro te investeren in Bitcoin. Achteraf gezien nog maar een klein begin maar toen waren dat al mijn spaarcentjes maar ja ik dacht, go big or go home.’

‘De Bitcoin koers tussen 2010 en 2017 © BTCdirect.eu

‘Al die investeringen gingen goed so far maar daarna is het even slecht gegaan dat ik op een bepaald moment de helft van mijn geld kwijt was, maar ik heb altijd tegen iedereen gezegd dat het terug omhoog zou gaan. Dat gebeurde en toen is het eigenlijk pas echt begonnen. Ik had er vertrouwen in en heb toen 7000 euro van mijn spaarrekening gehaald om te investeren in Stratis.’

‘Spijtig genoeg had mijn vader op een bepaald moment door dat al dat geld van mijn spaarrekening weg was. Hij werd toen heel boos en zei dat ik ermee moest stoppen. Maar ik luisterde niet, integendeel. Die avond heb ik er nog 2000 euro extra opgezet. Omgerekend in Bitcoin was dat op die moment 420.000 euro.’

Mitch bleef intensief bezig met Stratis tot hij op zijn hoogste bedrag ooit kwam te staan, 770.000 euro. Zoveel geld doet wat met een mens, en zeker ook met een zatte mens. ‘Ik heb toen ik zat was eens een bod gedaan op een tweedehands Audi RS7.’ Een auto met een nieuwprijs van 120.000 euro. Voor Mitch een peulenschil natuurlijk.

De scam

Met al die kennis die Mitch had opgedaan in twee jaar tijd besliste hij in begin 2018 om in een nieuw verhaal te stappen. Hij gaf een grote som geld aan een buitenlandse investeerder, om in zijn plaats met zijn geld te investeren en wedden op cryptocurrencies. In het begin boekte hij hier redelijk grote winsten mee. ‘Ik had persoonlijk contact met de grote baas. Al hun berekeningen klopten. Het ging echt wel om een professionele organisatie. Ik denk dat ze met een man of vier werkten.’

Dan in de zomer van 2018 begon alles bergaf te gaan. De investeerder waar Mitch bij zat was een bull zoals ze zeggen. Iemand die denkt dat de koers alleen maar zal stijgen. Maar dat bleek dus niet het geval te zijn. ‘In september voelde ik aan dat het niet goed ging komen. Blijkbaar hebben toen veel mensen tegelijk, net zoals ik er willen uitstappen. Maar de investeerder was op die moment al miljoenen kwijtgeraakt van verschillende investeerders en kon ons, ons geld niet teruggeven.’

‘In oktober heb ik dan samen met acht andere mensen beslist om in de Verenigde Staten, het thuisland van de investeerder, een rechtszaak aan te spannen tegen hem. Sindsdien ben ik al 7000 euro kwijt aan advocatenkosten.’

De rechtszaak waar Mitch momenteel nog inzit is nog steeds lopende. De investeerder waartegen de zaak loopt is momenteel ondergedoken. Als hij ooit veroordeeld wordt moet hij Mitch nog minstens 25.000 euro terugbetalen. Maar Mitch heeft er weinig vertrouwen in ‘Ik ben er zeker van dat zelfs als hij gepakt wordt, hij het geld niet zal hebben om iedereen terug te betalen. De kans is dan wel groot dat hij voor een aantal jaren de gevangenis zal ingaan maar daar heb ik mijn geld nog altijd niet mee terug.’

In de toekomst wil Mitch zich meer toespitsen op betrouwbare manieren van investeren, niet meer in de cryptocurrencies. Die hebben bij hem heel wat schade nagelaten maar toch blijft Mitch positief naar de toekomst kijken. ‘Ik zit momenteel in een goede studierichting met een goede kans op een job en ik amuseer me rot. Het grote ding van heel het verhaal is ook dat ik al dat geld nooit echt fysiek in mijn handen heb gehad. Zelfs voor mij bleven al die bedragen een soort ontastbaar geheel waardoor ik het allemaal niet zo erg vind wat er gebeurd is. Maar tegen die Audi RS7 zou ik nog altijd geen neen zeggen.’

Tekst & foto: Stijn Grobet

Vroeger werd je priester, leraar of bouwvakker. Maar wat doet de jongvolwassene vandaag om zijn wekelijkse pintjes te verdienen? In deze reeks brengen we aparte verhalen over ongewone jobs.