18/10/2019

Freaky Friday – Mark Van Borm (volkssterrenwacht MIRA): ‘De kans is groter dat aliens slimmer zijn dan wij’

De kans dat leven zich ontwikkelt op een andere plek dan op onze aarde, valt te vergelijken met de Lotto winnen. Dat vertelt Mark Van Borm, vaste medewerker bij sterrenwacht MIRA in Grimbergen. Sinds jaren zijn er tal van theorieën die beweren dat die grote jackpot wel degelijk al afgegaan is. Betekent dat dan dat we toch niet alleen zijn?

‘Statistisch gezien kunnen we niet alleen zijn. Zelf laat ik beide mogelijkheden open: zolang er geen bewijzen zijn geloof ik niet in aliens, maar ik geloof ook niet dat er geen zijn. Er moet natuurlijk wel een reden zijn waarom we denken dat buitenaards leven mogelijk is. En in principe zou er overal een wetenschappelijke verklaring voor moeten zijn. Dat betekent niet dat de mens die verklaring kan geven. Vele zaken zijn bijvoorbeeld nog niet verklaard. Denk hierbij maar aan de ufo boven Gent in september. Mensen zien iets vliegen en denken direct dat het iets buitenaards is.’ Het ging er inderdaad om een ufo, een vliegend object dat niet geïdentificeerd was. Na wat onderzoek kwam men tot de conclusie dat die ufo een stratosferische ballon was. De ballon kwam overgevlogen vanuit Engeland, waardoor het een tijdje duurde vooraleer het object geïdentificeerd kon worden.

 

Ufolanding bij sterrenwacht
‘Bij MIRA krijgen we geregeld wat ufomeldingen binnen. Als er maar één iemand een melding stuurt, is het niet simpel om te achterhalen om wat het nu precies ging. Gaat het om meerdere meldingen kort achter elkaar, dan gaan we zelf eens kijken wat er zou kunnen zijn. Vaak kunnen we de meldingen herleiden tot de planeten. Zo verwachten we binnenkort heel wat meldingen die te maken gaan hebben met de planeet Venus. Deze staat binnen een tijdje goed zichtbaar aan de hemel. We raden ook altijd aan om meerdere keren te kijken. Mensen kijken dikwijls maar een keer, toevallig, en denken dat het een ufo is. Ook moet je opletten met foto’s te nemen van die ufo’s: doordat je gaat inzoomen met je smartphone ga je inderdaad vreemde vormen gaan zien. Hierdoor zal je al sneller denken dat het om een ufo gaat.’

‘Niet alle meldingen vallen natuurlijk te verklaren. Door een gebrek aan goede waarnemingen en getuigenissen, is het moeilijker voor onderzoekers om verklaringen te achterhalen. Mensen voegen vaak elementen aan hun verhaal toe om geloofwaardiger over te komen. Ook foute inschattingen maken qua afstand of snelheid zorgen ervoor dat er zoveel onverklaarbare meldingen zijn. Ik zie zelf geregeld een ufo vliegen. Meestal gaat het dan om een weerballon.’ Het International Space Station (ISS) draait in een baan om de aarde, en kan je regelmatig zien overvliegen. Niet te verwarren met een buitenaards ruimteschip dus!

 

‘Het zou moeten lukken dat we alleen zijn’

 

 Gekke Amerikanen
‘Amerikanen zijn minder nuchter in zaken rond aliens en ufo’s. Zij geloven ook nog steeds dat de aarde plat is. Dit geloof in buitenaards leven komt er onder andere ook door cultuur en godsdienst. Mensen zijn nu minder gelovig dan vroeger en staan meer open voor het idee van aliens. Als we kijken naar België, liggen we zowat in het midden qua geloof in vergelijking met andere Europese landen.’

In 1977 werden er twee onbemande ruimtevaartschepen, Voyager 1 en Voyager 2, gelanceerd door de National Aeronautics and Space Administration (NASA). Aan boord zat er telkens een gouden plaat met geluiden en beelden vanop onze aarde. Deze platen zijn bedoeld voor mogelijke buitenaardse levensvormen. Zouden de aliens zoals wij ze noemen dat wel kunnen afspelen? ‘De platen waren niet echt bedoeld als wetenschappelijk onderzoek. De Voyagers zelf gaan naar de uiterste regionen van ons zonnestelsel en verder, om er onderzoeken te doen. Ze werden niet gelanceerd om specifiek op zoek te gaan naar buitenaards leven.’

 

 

‘Mensen zien iets vliegen en denken direct dat het iets buitenaards is’

 

Wie heb ik aan de lijn?
Stel dat er wel degelijk buitenaards leven is, dan zouden ze nog wel intelligent genoeg moeten zijn om de platen te ontcijferen en beluisteren. ‘De kans is groter dat zij slimmer zijn dan ons. Ons zonnestelstel bestaat nog niet zo heel lang (zo’n 4,5 miljard jaar geleden), waardoor zij misschien wel meer geëvolueerd zijn dan wij. Ligt die grens van intelligent leven dan wel bij ons, de mens? Om te communiceren zijn er radiogolven, laserstralen of andere technologieën met straling die wij bijvoorbeeld nog niet kennen nodig. En om te kunnen communiceren buiten ons zonnestelsel, móet het intelligent leven zijn.’

Komen die intelligente ufomannetjes ons dan eens een bezoekje brengen? ‘Ze zullen zeker geïnteresseerd, maar eerder afwachtend zijn. Ze houden dan rekening met het feit dat er leven mogelijk kan zijn. Wij willen ook naar Mars gaan, en houden rekening met mogelijk leven daar. We observeren eerst goed, vooraleer we landen, en dat zullen de aliens ook doen. Een andere mogelijkheid is dat we er niets van merken, omdat ze zo goed voorbereid zijn. Of misschien zijn ze wel al onder ons, wie weet.’

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.

 

Tekst en foto’s: © Tiffany Hermans