14/10/2019

Murder Monday – Van onopgeloste moorden tot het ontleden van een seriemoordenaarsbrein: de 5 strafste true crime-Youtubers

True Crime zit in de lift. Steeds meer films en documentaires hebben het erover, maar ook de niet-mainstream media lusten er pap van. Op Youtube vind je honderden kanalen die geregeld video’s over moorden en andere misdaden plaatsen. In die grote poel is het soms moeilijk om kwaliteit te vinden, maar er zijn wel degelijk enkele pareltjes te ontdekken. Zet je schrap voor ons horrorkabinet.

 

5. Samantha M

Nummer vijf op de lijst is Samantha M. Ze komt uit Australië en maakt Youtube-video’s sinds 12 september 2018. Haar kanaal is dus net iets ouder dan 1 jaar. Met 36 200 abonnees is ze een relatief klein Youtube kanaal, maar er is nog kans op groeien.

Samantha focust zich op Australische zaken. Indien je daar niet in geïnteresseerd bent, is dit niet het kanaal voor jou. Ze praat zowel over onopgeloste als opgeloste moordzaken. Daarnaast is er ook plaats voor vermiste personen en video’s over opmerkelijke moordenaars. Ze heeft verschillende afspeellijsten gemaakt waarin de onderwerpen mooi zijn onderverdeelt. Zo vind je gemakkelijk wat jou interesseert.

Samantha heeft een aangename stem, maar een sappig Australisch accent. Als je Engels niet zo goed is, is het misschien moeilijk om haar te verstaan. Het grootste deel van haar video’s zit Samantha voor de camera. Haar stemklank is best te smaken, maar zonder veel afbeeldingen kan het soms een beetje saai worden. Zeker wanneer sommige video’s een lengte van 30 minuten bereiken.

 

4. Eleanor Neale

Eleanor zit al een jaartje langer dan Samantha in het vak en maakt al sinds 2017 video’s. Ze begon echter niet als een true crime Youtuber, maar als een beauty guru. Ongeveer een jaar geleden startte ze met true crime video’s. Ze heeft zo’n 667 000 abonnees.
Eleanor heeft het over onopgeloste moorden, maar ze neemt ook zeker de opgeloste zaken onder de loep. Af en toe maakt ze een video over seriemoordenaars.

Eleanor komt uit het Verenigd Koninkrijk. Net zoals Samantha is ze niet altijd even verstaanbaar, zeker voor iemand wiens moedertaal niet Engels is. Ze zit voor haar camera en legt ons de zaak zeer gedetailleerd uit. Dit zorgt ervoor dat sommige video’s langer zijn dan een uur. Eleanors accent is leuk om naar te luisteren en ze weet duidelijk hoe ze een verhaal moet vertellen. Het zou wel beter zijn als ze wat meer beeldmateriaal zou gebruiken. Haar make-up mag dan wel altijd on-point zijn, maar daar kijken we helemaal niet voor.

 

3. True Crime Daily

True Crime Daily is een kanaal dat beheerd wordt door de journalist Chris Hansen. Zijn specialiteit zijn misdaadzaken. Hansen plaatst video’s sinds 2015 en heeft meer dan 3 miljoen abonnees. De video’s draaien vooral rond misdaden in de Verenigde Staten, omdat Hansen daar geboren en getogen is. Een journalist moet je geen trucjes meer leren. Hij interviewt slachtoffers, waardoor alles veel persoonlijker wordt. Al zijn video’s zijn geplaatst in afspeellijsten, wat het browsen van zijn kaneel zeer aangenaam maakt.

We zien Hansen zelf zelden in de video’s. Hij heeft straffe filmpjes en foto’s om de misdaad te kaderen. Verder laat hij mensen aan het woord die iets met de zaak te maken hebben. Bijvoorbeeld familieleden of de politie die aan de zaak werkt(e). Dit maakt zijn kanaal net iets interessanter dan de vorige twee. Soms zijn de video’s echter iets te gedramatiseerd. Dit is niet abnormaal in de Verenigde Staten, maar kan onsmakelijk overkomen.

 

2. Rob Gavagan

Rob maakt video’s sinds 2013, maar deze hadden helemaal niet met true crime te maken. Het is in 2015 dat dit hem interesseerde. Rob heeft meer dan 2 miljoen abonnees. Hij focust zich op zaken van over de gehele wereld en heeft deze in verschillende reeksen onderverdeeld. Van Seriously Strange dat over opmerkelijke misdaden gaat tot The Anatomy of Murder dat in detail moordzaken bespreekt.

Rob is een zeer interessant persoon en heeft een aangename stem. We zien hem soms voor de camera zitten, maar dit wordt afgewisseld met foto’s en illustraties. Er zijn tekenaars die samen met Rob werken om de misdaden zo goed mogelijk te reconstrueren. De video’s zijn hierdoor aangenaam om te kijken. Rob is goed geïnformeerd en weet hoe hij de juiste sfeer moet scheppen. De video’s zijn hierdoor misschien net iets te akelig zijn om voor het slapen te kijken.

 

1. Buzzfeed Unsolved: True Crime

Op nummer een staat Buzzfeed Unsolved: True Crime. Dit is een onderdeel van een uitgebreider kanaal, Buzzfeed Unsolved. Ryan Bergara bedacht de reeks in 2016. Shane Madej is de co-host. Aangezien dit maar een reeks is van vele is er op het kanaal een handige afspeellijst te vinden. De moorden die ze bespreken zijn allemaal onopgelost. Dus een echt einde van het verhaal kom je nooit te weten.

Ryan is de presentator, hij is op de hoogte van de feiten en vertelt het verhaal zo precies mogelijk. Shane, de co-host, is dan weer niet op de hoogte. Net zoals de kijker komt hij meer over de zaak te weten tijdens het filmen. Shane heeft altijd heel oprechte reacties. Het format zorgt ook voor een meer komische benadering. Op deze manier wordt het aangenamer voor de kijker. Ryan en Shane praten immers over moeilijk verteerbare onderwerpen. Toch blijven ze altijd respectvol tegenover de slachtoffers.

In de video’s zien we Ryan en Shane die handig foto’s en animaties gebruiken om de moorden te verduidelijken. Eerst bespreekt Ryan de feiten en daarna de verschillende theorieën die rond de moord hangen.

De reeks heeft al zes seizoenen, wat voor zo’n 48 video’s zorgt. Wie niet van open eindes houdt, blijft wel op zijn honger zitten.

 

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.

Murder Monday: True crime laat niemand onbewogen. Ook onze redacteurs niet. Op Murder Monday nemen we moorden onder de loep, zowel opgelost als onopgelost.

 

Tekst en foto’s: ©Gitte Scheers