23/10/2019

Steven Wensel (UNIZO): ‘Denken dat ondernemen makkelijk is, is niet de juiste insteek’

Steven Wensel en An Wouters, ondernemersbegeleiders bij De Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO): ‘We zien bij jongeren terug de durf om te ondernemen.’

‘Denk op voorhand goed na voor je start. Begin niet onbezonnen.’ Jezelf kennen is een must als je zelfstandige wilt worden: ‘Kijk naar jezelf. Ben je een doorzetter? Heb je ondernemerscompetenties? Neem je makkelijk beslissingen? Kan je jezelf verkopen? Als je voelt dat dat niet in jou zit, dan is het niet aangewezen om te gaan ondernemen.’

‘Je vertrekt altijd vanuit jezelf als ondernemer. Het aanbod dat ik wil bieden, past dat bij mij?’ De eerste stap naar het ondernemerschap is meteen een belangrijke: ‘Je moet vanuit je idee een ondernemersplan schrijven. Vervolgens komt de financiële haalbaarheid en de praktische zaken. Beslis eerst voor jezelf of je een eenmanszaak gaat opstarten of een vennootschap. Eens je hier uit bent ga je naar het ondernemersloket om je ondernemersnummer aan te vragen. Vanaf dan ben je vertrokken.’

‘We zien bij jongeren terug de durf om te ondernemen’

‘We zien steeds meer interesse in het ondernemerschap. Scholen zetten er meer op in en ook de overheid stimuleert door subsidies te geven.’ Het is niet zo dat enkel jongeren de ondernemerszin terug te pakken hebben, ook de oudere generatie kent er wat van: ‘We zien bij jongeren terug de durf om te ondernemen maar evenzeer bij de oudere garde is deze aanwezig. Door reorganisaties komen mensen op leeftijd terug op de arbeidsmarkt. Ze vinden het moeilijk om opnieuw hun weg te vinden als loontrekkende en ook daar heeft de overheid subsidies en premies om uit te keren. 

Haalbaarheid 

Zelfstandigen moeten de trends in het oog houden en hierop inspelen: ‘Denken dat ondernemen makkelijk is, is niet de juiste insteek. Als je enkel de problemen ziet ga je als zelfstandige niet lang overeind blijven. Als je uitdagingen en oplossingen ziet ga je wel staande blijven.’ Elke ondernemer heeft te maken met voor en nadelen, je kan kiezen hoe je ze bekijkt: ‘Je hebt zelfstandigen en je hebt ondernemers. Zelfstandigen kan je meteen worden, ondernemen zit in jou. Je moet het graag doen. Sta achter wat je aanbiedt met passie en gedrevenheid. Wat kan je goed en doe je graag? Dat is passie.’

Tips? 

‘Blijf vooral jezelf. Zie dat wat jij in de markt brengt past bij wie jij bent, anders is je kans op slagen miniem.’ Jezelf differentiëren van andere ondernemers is belangrijk: ‘Daarnaast moet je een goed marktonderzoek uitvoeren en de concurrenten bekijken. Probeer de sterktes en zwaktes in beeld te brengen en kijk of je van de zwaktes van je concurrenten jouw sterkte kunt maken.’

Lees ook: Kato Vander Sande (Spaceboy): ‘Of je nu een 12 of een 18 haalt, dat gaat je niet verder helpen. Ervaring wél.’

Tekst en foto: © Chloë De Greef 

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!