03/10/2019

Studenten en hun centen: van gokken tot leefloon

Drie studenten lieten in hun bankrekening kijken. Ieder met zijn verhaal, met achter elke euro een belangrijke gedachte. Wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden, bepaalt wat ze uitgeven.

Ruben (20) studeert Sociaal Werk en zit op kot in Antwerpen. Hij betaalt alles zelf en krijgt van de Vlaamse overheid een leefloon van 120 euro per week. ‘Thuis is het moeilijk. Sinds ik op kot zit en alles zelf betaal, voel ik mij beter.’

‘De afgelopen maanden zat ik krap bij kas’

Op zijn achttiende zette Ruben de eerste stap naar zelfstandigheid en contacteerde hij stiekem de budgetbeheerder van zijn moeder. Zijn aanvraag voor een leefloon werd goedgekeurd en ook de studietoelage wordt sindsdien op zijn rekening gestort. Jaarlijks 4000 euro, omgerekend 77 euro per week om zijn studie te betalen.

Aan een leefloon zijn voorwaarden verbonden. Ruben: ‘Ik moet voldoende werken, maar mag maandelijks niet meer dan 80 euro verdienen. Daarnaast moet ik goede punten halen op school.’

Happy day

Deze en vorige maand zat Ruben krap bij kas door enkele dure aankopen zoals een laptop, camera en gsm. ‘Mijn spaarboekje is daar bijna helemaal aan opgegaan. Maar ik ben soms ook te nonchalant geweest, dat geef ik eerlijk toe.’

Voor Ruben is het een leerschool. De zorgen verdwijnen dan weer even op de 20e van de maand. ‘Dan wordt mijn leefloon uitbetaald. Dat is mijn happy day.’

Wekelijkse inkomsten en uitgaven van Ruben

Lothar (20) studeert Rechten in Leuven en woont thuis. Gemiddeld spendeert hij 30 euro per week. Zeven euro daarvan geeft hij wekelijks uit aan gokken op voetbalwedstrijden. ‘Ik ben zeker geen impulsieve koper of gokker. Ik denk daar eerst goed over na en doe research.’

‘Ik krijg geen vast bedrag aan zakgeld. Als ik iets nodig heb kan ik dat thuis altijd vragen.’ Snel gerekend is dat zo’n 20 euro per week. Een andere geldbron vindt hij in het gokken, maar dat weten zijn ouders niet. ‘Voorlopig wil ik dat ook zo houden.’

‘Een keer zat ik 177 euro in het rood’

Op zijn achttiende zette hij voor het eerst geld in op een sportwedstrijd. ‘Op vier maanden tijd ging ik van 10 naar 600 euro zonder verlies.’ Maar al snel kwamen ook de mindere periodes waar hij tot 177 euro in het rood daalde. Nu speelt hij voor kleinere bedragen op Unibet, een online-gokbedrijf.

PayPal account

De winst varieert. ‘Soms kan ik een match heel goed inschatten, soms helemaal niet.’ Het geld dat hij wint, stort hij op een PayPal account en geeft hij uit aan feestjes en kleren. Wekelijks zo’n acht euro.

Wekelijkse inkomsten en uitgaven van Lothar

Tim (19) studeert Biologie en zit op kot in Leuven. Wekelijks geeft hij 30 euro uit aan tuinbouwmaterialen voor zijn hobby als tuinman. ‘Vroeger hadden we zelf een tuinman, die moet nu niet meer komen.’

Naast zijn eigen tuin onderhoudt Tim ook de tuinen van zijn vrienden en familie. En dat vraagt om degelijk materiaal. Daarin wordt hij financieel ondersteund door zijn ouders. Toch kocht hij onlangs zelf een kettingzaagopzetstuk van 310 euro.

‘Ik koop met 30 euro liever een hark dan een nieuw gsm-hoesje.’

Eigenlijk runt Tim een eigen bedrijfje. Al zijn aankopen zijn een investering voor later, dan hoopt hij voltijds als zelfstandige te kunnen werken. ‘Soms geef je meer uit dan je hebt, maar dat haal je later terug op.’ Dit jaar hoopt Tim zo’n 3000 euro winst te maken.

Werken versus studeren

Dat werken en studeren moeilijk te combineneren is, bevestigt Tim volledig. Hij komt uit een gezin waar iedereen een hoog diploma heeft. Daarom koos hij voor de studie Biologie. ‘Maar ik zit nu op mijn honger om aan de slag te gaan.’

Wekelijkse inkomsten en uitgaven van Tim

 

Tekst: Jorien Deridder, foto: © Jorien Deridder