23/10/2019

Wary Wednesday – 5 situaties waarbij complotdenkers kinderen in gevaar brachten

Complotdenken heeft soms extreme gevolgen. Het bewijs zagen we allemaal toen vorige week dinsdag de eerste berichten opdoken over het zogenaamde ‘keldergezin’ in Ruinerwold. Een vader die lid bleek te zijn van een sekte, leefde 9 jaar lang met zijn 6 kinderen in afzondering. En het gebeurt vaker dat complotdenkers kinderen in gevaar brengen. Soms met dodelijke gevolgen.

1.Het keldergezin in Ruinerwold (Nederland)

Vorige week kwam het schokkende verhaal aan het licht. Gerrit-Jan Van D. woonde jarenlang met zijn zes kinderen in afzondering op een boerderij in Ruinerwold. De oudste zoon, Jan, werd een paar weken geleden voor het eerst gespot in een café in de buurt. Na een aantal bezoekjes hadden enkele cafégangers door dat er iets niet pluis was. Ze verwittigden de politie. Bij een huiszoeking vond zij achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder, waar de vader en vijf andere kinderen op het einde van de wereld wachtten.

De vader van het gezin bleek lid te zijn van de Moon-sekte. Wie zich aansloot, werd met dwang aangespoord om alle banden te verbreken met familieleden die dat niet deden. Dat schrijft de Telegraaf. Gerrit-Jan verbrak 30 jaar geleden dan ook alle banden met zijn familie. Ondertussen werd de man aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen. Ook de 58-jarige klusjesman van het gezin werd aangehouden. Hij wordt verdacht van ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’.

2.Michael Barnett

Gerrit-Jan en de klusjesman zijn niet de enige complotdenkers die onlangs werden aangehouden. Michael Barnett en zijn ex-vrouw Kristine werden onlangs aangeklaagd voor kinderverwaarlozing. In 2010 stemde het koppel toe om de 6-jarige Natalia Grace uit Oekraïne te adopteren. Michael en Kristine vonden dat het meisje zich vreemd gedroeg en zochten hulp bij een medische expert. Hij kwam tot de conclusie dat Natalia’s echte leeftijd 22 was. Die leeftijd kon ze verstoppen, omdat ze leidde aan dwerggroei. Haar geboortecertificaat werd aangepast en het koppel plaatste haar in een appartement met een verpleegkundige om haar te helpen.

Maar in september kwam een document naar boven waarin stond dat experts in 2010 Natalia’s botdichtheid hadden getest en tot de conclusie waren gekomen dat ze ongeveer 8 jaar oud was.  Natalia was dus 11 jaar, wanneer haar adoptieouders haar in de steek lieten. Momenteel zijn zowel Michael als Kristine vrij op borg in afwachting van het proces in januari 2020.

3.Anti-vaxxers

PhotoLizM [Pixabay license]

In maart stierf een 6-jarige jongen uit Oregon bijna ten gevolge van Tetanus. Terwijl hij aan het spelen was op de boerderij, liep de jongen een hoofdwond op. De wonde werd thuis verzorgd, maar enkele dagen later kreeg hij stuiptrekkingen in zijn spieren. Zijn kaken waren opeengeklemd en hij kon moeilijk ademen. Tetanus was de diagnose. Hij spendeerde 57 dagen in het ziekenhuis en zijn herstel kostte ongeveer 800.000 dollar.

De reden voor het voorval? Hij was niet gevaccineerd. Zijn ouders hadden daar bewust voor gekozen. En zelfs na dit incident weigerden ze vaccinaties voor hun zoon. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de zogenaamde anti-vaxxers een globaal gezondheidsrisico vormen.

4.Anders Breivik

Paalso; Paal Sørensen 2011 [CC BY-SA 3.0]

De kinderen van het keldergezin, Natalia en de jongen uit Oregon konden gelukkig aan de dood ontsnappen. Maar dat kan niet gezegd worden voor de vele slachtoffers op het eiland Utøya. Op 22 juli 2011 pleegde Anders Breivik een dubbele aanslag in Noorwegen. Hij bracht een bom tot ontploffing in de hoofdstad Oslo en ging vervolgens over tot een schietpartij in een jeugdkamp van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij. In totaal kwamen 77 mensen om het leven.

Breivik bekende beide aanslagen en ziet zijn daden niet als misdaden. Na de aanslag werd een manifest gevonden, waarin hij het heeft over de schadelijke invloed van de islam in Europa. Hij noemt de islam een bedreiging voor het humanisme, christendom en jodendom in Europa. In 2012 werd Breivik schuldig bevonden en kreeg hij een gevangenisstraf van 21 jaar.

5.Jessica Griffith

Ook Samantha Badel en Alexendre Griffith lieten het leven bij een tragisch incident in Utah. Hun moeder, Jessica Griffith, geloofde dat ze ongeneeslijk ziek was. Ze beweerde te leiden aan een terminale vorm van eierstokkanker. Ze klaagde over ondraaglijke pijnen en overtuigde zo haar man, Timothy, dat ze ziek was.

Ze sms’te Timothy over een goed moment om “weg te gaan”, zodat ze allemaal samen konden zijn. De politie vermoedt dat Timothy en Jessica slaappillen in de warme chocolademelk van hun kinderen deden. Daarna heeft Timothy zijn vrouw en kinderen doodgeschoten om vervolgens zelfmoord te plegen. Na de autopsie bleek dat Jessica gezond was voor ze stierf.

Tekst: Ianthe Van Dyck, foto: Amandacatherine [Pixabay license]

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Iedereen is een beetje achterdochtig. Op Wary Wednesday zoeken we uit achter welke complottheorieën een beetje waarheid schuilt.