08/11/2019

Column – Het nostalgische gevoel gaat nooit weg

Eindelijk eens op vakantie kunnen gaan met een analoge camera in plaats van met je lief. Maar kinderen weten absoluut niet hoe dit werkt. Ze scrollen wel urenlang op een smartphone, maar van analoge fotografie hebben ze nog nooit gehoord. ‘Waar kan ik de foto’s bekijken’?, vragen ze dan. Oh god, moet ik nu echt uitleggen dat je een week moet wachten vooraleer je deze pareltjes kan zien?

‘De jeugd van tegenwoordig begrijpt deze hele commerce niet’

Nog zo iets, die baksteen Nokia 3310 die je maar niet kapot kreeg. Ik was zo euforisch dat ze deze telefoon terug op de markt brachten, maar dat was niet voor iedereen zo. De jeugd van tegenwoordig begrijpt deze hele commerce niet. Ze tokkelen liever op hun smartphone – die groter blijkt dan een kinderhand. Met de nieuwste iPhone zijn tieners de coolios van de klas en hebben ze geen weet van de goeie, ouwe Nokia.

CD’s, wat is dat voor een beest?

CD’s is nog iets dat voor kinderen dezer dagen iets vreemds lijkt. Wat moet je met zo’n platte glimmende donut? Goh, hier staat de soundtrack van mijn hele jeugd op. Zo fantastisch om dit nog eens op te zetten. LP’s kennen ze dan weer wel aangezien dit weer volop in de lift zit. Handig wel, die Spotify, maar een goede oude CD is toch meer nostalgisch en geeft me zo een goed gevoel.

Die talrijke gratis apps voor ellenlange muzieklijsten aan te maken, is wel heel makkelijk. Je zit op de trein en je kan gewoon naar muziek blijven luisteren. Maar dat geweldige gevoel is weg.

Vroeger, toen ik een jaar of 10 was, zette ik maar al te graag weer een nieuwe CD op en pluisde ik het hele boekje uit zodat ik luidkeels kon meezingen – want ik kende de teksten (nog) niet. Als deze ontbraken, schreef ik de lyrics op en vroeg af en toe wat hulp van mijn mama voor de vertaling. Hier maakte ik dan een map van om deze mee te nemen wanneer we op vakantie vertrokken.

Vacay time

Wanneer het tijd was om de valiezen weer van onder het stof te halen, keek ik er altijd zo naar uit. Lekker gaan skiën in de Alpen, maar eerst die verschrikkelijk lange autorit – waar niemand naar uit keek, ik in ieder geval toch niet. Het hoogtepunt van deze hele rit, was dat ik EIN-DE-LIJK uren aan een stuk kon genieten van films. Dit allemaal dankzij de draagbare DVD-spelers.

Het nadeel? Als je een zus of broer hebt, had je ongetwijfeld vechtpartijen om te bepalen wie de film mocht kiezen. Want ja, helaas moest je met twee dezelfde film kijken. Wat een zaligheid wanneer mijn zus sliep. Maar ook dit fenomeen kennen de kinderen niet meer.

Ben jij ook nostalgisch? 21Back! kan jou dit gevoel bezorgen. Van games tot mode. In deze rubriek lees je artikels waar jij instant bij van wordt. 21Back! it is!

Tekst en foto: © Femke De Bley