22/11/2019

De Studio pakt uit met achtste editie van Grafixx festival

Voor de achtste keer op rij organiseert De Studio in Antwerpen het grafisch design festival genaamd Grafixx. Tijdens het weekend van 23 en 24 november worden onafhankelijke kunstenaars uitgenodigd om hun werken tentoon te stellen. Naast exposities kan je ook genieten van onder andere lezingen, interactieve workshops en optredens. 

Het gebouw van voormalige Studio Herman Teirlinck maakt dit weekend plaats voor jonge artiesten. Zowel jong als oud publiek kan zich onderdompelen in de grafische wereld. Tot 2018 werkte De Studio samen met Ward Zwart als huisillustrator. Dit weekend wordt daar verandering ingebracht. De fakkel wordt doorgegeven aan Sam Vanallemeersch,een 41-jarige Antwerpenaar die de afgelopen jaren enorm veel werken publiceerde en daarvoor wereldwijde erkenning kreeg.

https://www.instagram.com/p/BgYbuzchSxg/

Niche maar toegankelijk voor iedereen

Aan de basis van dit festival ligt Eva Cardon eerder gekend als Ephameron. Ze is illustrator, striptekenaar en curator van het Grafixx-festival en ziet tekenen als herinneringen creëren. Volgens Cardon had Grafixx makkelijk een klein niche-evenement kunnen blijven maar door het net op een voetstuk te plaatsen en rond de kunstwerken allerlei activiteiten te organiseren tilden ze dit naar een hoger niveau. ‘Ik wil samen met de Studio een plaats ontwikkelen waar studenten hun ideeën de vrije loop kunnen laten gaan maar die toch toegankelijk is voor het traditionele publiek’, legt ze uit.

Een platform voor artiesten

Ephameron legt uit dat Grafixx een platform is waar ze eindelijk zichzelf en andere de ruimte kan geven om lezingen, filmvertoningen, expo’s ect. te organiseren met behulp van een solide team.  ‘Op zoek gaan naar nieuwe creatievelingen sluit volledig aan bij het motto van dit huis. Vooraleer je mag tentoonstellen op Grafixx ben je enkele selectiecommissies gepasseerd. Dit zorgt voor een intieme en zorgvuldige samenwerking’, klinkt het. Naar de toekomst toe ziet Cardon het ook niet al te groots: ‘We zijn ambitieus en het festival blijft groeien maar het is niet de bedoeling om het weekend uit te breiden tot twee weken. Daarvoor bestaat er Grafixx EXTD. Dit zijn kleine projecten door het jaar heen waarbij we dieper op de artiest proberen in te gaan’, maakt de curator duidelijk.

Een van de kunstenaars die dit weekend zijn werken tentoon zal stellen is Paul Cox. Cox schildert, ontwerpt maar bouwt ook installaties. Hij is het meest gekend voor zijn kinderboeken die de hele wereld rondgaan. Ook ontwierp hij al kostuums en decors voor operavoorstellingen. Zijn werken kon je in het verleden al terugvinden in Centre Pompidou, maar dit weekend zijn ze te zien op Grafixx in De Studio.

Werk van kunstenaar Paul Cox. © De Studio

Tickets zijn te verkrijgen via de website van Grafixx. Voor een dagticket (vrijdagavond, zaterdag of zondag) betaal je 10 euro. Wil je het hele weekend genieten van het festival dan betaal je 30 euro.

Things to do

Programma van het Grafixx festival. © De Studio

Tekst: Tina Somers, foto: © De Studio ( bannerfoto: affiche Grafixx festival)