29/11/2019

Freaky Friday – Slaapwandelaar Joyce: ‘Ik stond naast het bed van mijn kamergenote en hield haar hand vast’

Slaapwandelen is al lang geen nieuw fenomeen meer. Klopt het stereotiepe beeld van slaapwandelaars met hun armen voor zich? En hoe komt dat nu eigenlijk dat sommigen op wandel gaan tijdens hun slaap?

Slaapwandelen: feit of fictie
Slaapwandelen gebeurt vooral in je diepe non-REMslaap (NREM). In deze fase is het moeilijk om je wakker te maken. Waarom iemand nu zou slaapwandelen is eerder onduidelijk. Voor slaapwandelaars zou de wisselwerking tussen slapen en wakker zijn niet zo goed werken, waardoor slaapwandelen optreedt.

Het slaapwandelen bij Joyce (21) is afhankelijk van de locatie
‘Mijn vroegste herinnering aan slaapwandelen was toen ik vijf of zes jaar was. Ik werd wakker en besefte niet wat ik uit mijn bed deed. Mijn ouders zorgden er altijd voor dat ik niet van de trap kon lopen door er een hekje voor te zetten. Nu heb ik er nog steeds last van, en vooral wanneer ik op andere locaties ben. Toen ik in Amerika studeerde bijvoorbeeld, had ik meer last van slaapwandelen. Ik geloof in energieën en er hing een slechte energie in de kamer die ik deelde. Ik heb er toen mijn kamergenote eens enorm doen schrikken, wanneer ik naast haar bed stond en haar hand vasthield terwijl ik aan het slaapwandelen was. Ik zie het slaapwandelen niet als een probleem, omdat ik nooit iets ergs voorgehad heb. Hierdoor heb ik dus ook geen stappen ondernomen om het slaapwandelen op te lossen.’

Wakker maken of niet ?
Het is niet nodig om iemand die slaapwandelt wakker te maken. Je kan hem of haar gewoon rustig terug naar bed begeleiden. Om te voorkomen dat de slaapwandelaar zich zou bezeren tijdens het nachtelijke tochtje, is het geen slecht idee om obstakels zoals kabels aan de kant te leggen. Ook kan je ramen en deuren sluiten zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Silke (19) slaapwandelt sinds haar twaalfde
‘Op mijn twaalfde scheidden mijn ouders. Sindsdien heb ik last van slaapwandelen. Het gebeurt niet elke nacht, maar het is wel opvallend dat ik er tijdens moeilijkere periodes meer last van heb. Wanneer het niet zo goed gaat in mijn relatie of bij mij thuis, is de kans groter dat ik ga slaapwandelen. Als ik er ’s nachts wakker van word, duurt het een tijd vooraleer ik terug kan slapen. Ook ben ik de dag erna heel moe. Ik heb al eens een slaaponderzoek gedaan, maar zonder resultaat. Ook pilletjes op plantaardige basis hebben me niet geholpen. Ik ben nog steeds op zoek naar iets wat me kan helpen met het slaapwandelen.’


Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.

Tekst en foto: ©Tiffany Hermans