08/11/2019

Freaky Friday –  Wegdromen van andere sterrenstelsels in Planetarium

Sterrenkijken doe je normaal gezien buiten op een plek zonder al te veel lichtvervuiling. Maar heb je er al eens aan gedacht om binnen naar de sterren te kijken? In het Planetarium in Brussel kan dat. Slechts enkele keren per jaar heb je er een ‘Rendez-vous met de sterren’ onder een grote koepel dankzij verschillende projecties.

Ah, de koude dagen zijn in aantocht. Ideaal weer om je in het weekend op te sluiten in je huis en voor de televisie neer te ploffen. Wie liever een uitstapje plant en van de nachtelijke sterrenhemel houdt, kan een bezoekje brengen aan het Planetarium. Ook ik ruilde die luie zetel eens in voor een afspraak met de sterren. Het Planetarium is gelegen op de Heizel, wat gemakkelijk bereikbaar is. Natuurlijk moest er net die dag een loopwedstrijd in hartje Brussel zijn, waardoor de parkeerplaatsen schaars waren. Vanaf de betaalparking aan de cinema is het nog geen tien minuutjes wandelen, de ideale oplossing dus!

Brandende zon
Je zet nog maar je eerste stap binnen in het Planetarium en je waant je al helemaal in de ruimte. Niet door de aankleding van de locatie, maar door de veel te hoge temperatuur. Ik wist niet dat ik al zo snel die rendez-vous met onze warmste ster -de zon- ging hebben. Het is er binnen zelfs warmer dan bij je thuis onder dat deken. Een ticket voor de voorstelling kan je kopen aan de kassa aan het studententarief van zes euro. Niet-studenten betalen acht euro. Binnen kan je ook een kijkje nemen bij de vaste tentoonstelling. Er valt niet heel veel te zien, maar het is wel een leuke manier om het wachten op de voorstelling aangenaam te maken. Enkel en alleen voor de tentoonstelling naar het Planetarium gaan, doet volgens mij niemand.

Klaar voor lancering
Een belletje geeft aan dat de voorstelling snel zal beginnen. Bij het binnengaan van de zaal valt het direct op wat een ruimte er wel niet is in de koepel. Hoewel er naar schatting een 100-tal plaatsen zijn, duidt de sterrengids je een goed plekje aan waar je kan zitten. Zo zal je het mooiste zicht hebben op de volledige sterrenhemel. In tegenstelling tot de andere voorstellingen is deze niet met een headset. De sterrengids van de avond zal zelf twee uur lang vertellen over de kosmos en ver daarbuiten. Doordat het zo interactief is, snap je ook alles wat hij vertelt veel beter. Je mag vragen stellen en suggesties maken over onderwerpen waar je meer over wil weten.

Jeugdsentiment
Veel kennis over de planeten en sterren is er niet nodig. Sommige onderwerpen doen denken aan de lessen aardrijkskunde uit de middelbareschooltijd. Het grootste verschil is dat deze uitleg wél blijft hangen. De gids behandelt vlot en duidelijk elk denkbaar onderwerp over de kosmos. Zo komen de sterrenbeelden en hun mythologie aan bod, maar ook de seizoenen, de planeten en de sterrenstelsels. Elk onderdeel wordt daarbij nog eens ondersteund door de vele projecties in de koepel. Hierdoor krijg je een prachtige sterrenhemel te zien, zonder lichtvervuiling.

Dankzij de enthousiaste gids en de mooie projecties waan je je echt in de ruimte. De voorstelling is echt wel de moeite waard om eens te gaan bekijken. Het is de perfecte uitstap om samen met je lief, vrienden of familie te maken.

https://twitter.com/Morjiane_/status/1176947823713095680

 

De voorstelling ‘Rendez-vous met de sterren’ kan je gaan bekijken op zaterdag 7 december om 17 uur in het Planetarium in Brussel. Kostprijs: 6 euro voor studenten, 8 euro voor niet-studenten. http://planetarium.be/WP/

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.

 

 Tekst: Tiffany Hermans, foto’s: Tiffany Hermans en Hristo Fidanov via Pexels