18/11/2019

Gogodanseres Angelique (22): ‘ Een rustigere maand betekent geen streep door mijn rekening’

Angelique Preud’homme – geen familie van –  uit Edegem is sinds drie jaar gogodanseres in verschillende discotheken en op evenementen. Daarnaast deed ze wat modellenwerk waarbij ze het tot in het Playboy-magazine schopte en was ze te zien in het MTV-programma Ex On The Beach Double Dutch vorig jaar. Over de nieuwe weg naar bekendheid.

 

Eerst en vooral, hoe wordt iemand gogodanseres?

‘Om te beginnen heb ik altijd gedanst toen ik jong was. Van mijn vijfde tot mijn zeventiende danste ik hiphop in een academie. Daarna ben ik gestopt, heel dom. Tot drie jaar geleden. Toen werd ik aangesproken door iemand op Facebook om promotie te doen voor een videoclip. De mensen van All Area Events, het bureau waar ik nu voornamelijk voor werk, waren daar ook aanwezig. Ze vroegen of ik interesse had in dansen in discotheken en zo is de bal aan het rollen gegaan. Voor grote evenementen worden soms wel choreografieën ingestudeerd, maar het werk in de clubs draait vooral om plezier maken en voor sfeer zorgen. We doen grotendeels onze eigen zin.’

 

Je danst als hoofdactiviteit?

 ‘Nee. Overdag werk ik in een rusthuis en ik heb sinds kort ook mijn diploma ambulancier op zak. Dansen doe ik in bijberoep en ik verdien daar zeker een mooie cent mee. Die zekerheid van een vast inkomen vind ik fijn. Dat maakt ook dat als een boeking iets minder verdient, ik die nog steeds aanneem omdat ik er gewoon echt plezier in heb. Als er dan eens een maand minder boekingen binnen komen, is dat geen streep door mijn rekening. Ik heb voor mijn activiteiten als danseres ook een kunstenaarsstatuut, maar ik ben momenteel aan het overschakelen naar het statuut van zelfstandige in bijberoep. De jongste tijd word ik door meerdere bureaus gecontacteerd en met dat kunstenaarsstatuut mag je maar een bepaald bedrag verdienen per jaar. Als zelfstandige kan ik alles factureren, zo is dat probleem van de baan.’

 

Zou je liefst volledig in de entertainmentwereld willen stappen?

 ‘Oh nee! Ik heb een tijdje journalistiek gestudeerd omdat ik wel geïnteresseerd was in media en het wereldje errond, maar al snel bleek dat mijn hart toch meer in de zorg lag. Ik hoop dat werk nog een leven lang te mogen blijven doen. Maar hetzelfde kan ik zeggen van het entertainmentgegeven. Ik weet ook wel dat ik niet tot mijn dertigste in die pakjes kan blijven ronddansen, maar ik hoop achter de schermen te kunnen blijven werken. Andere meisjes begeleiden of voor de kostuums zorgen, werk genoeg. Die afwisseling tussen de twee werelden heb ik ook nodig, want ik ben iemand die alles snel beu wordt. Ik vind het fantastisch dat ik ’s avonds in een glitterpakje op podium sta, en de volgende ochtend mijn werkuniform aantrek. Dat houdt mij geïnteresseerd in alles wat ik doe.’

 

Je bent nog niet zo lang terug uit Griekenland.

‘Klopt, ik heb drie maanden in Cherso gezeten. Ik werkte daar als promotor en propper. Dat hield in dat ik op straat zoveel mogelijk mensen moest ronselen en ze warm probeerde  te maken om in onze club te komen dansen. Binnen feestten we mee samen met de gasten en zorgden we dat de sfeer op peil bleef. Ik ben toevallig op die job gestoten via een advertentie op Facebook. Ik wilde al heel lang naar het buitenland trekken en heb die kans simpelweg gegrepen. In de toekomst zou ik wel nog willen gaan werken in het buiten zoals die opdracht, maar niet permanent. Ik keer altijd graag terug naar België.’

 

Je was ook te zien in het MTV-programma Ex On The Beach. Hoe kijk je daarop terug?

‘Ik heb daar veel bijgeleerd over hoe televisie maken eraan toegaat. In werkelijkheid was het er een pak minder spannend dan op televisie. Er werden vaak scènes opnieuw gedaan en we kregen veel regieaanwijzingen. Bij mijn intrede was ik zelf een beetje dronken. Ze gieten iedereen daar vol drank om een lossere sfeer te creëren.  Diezelfde intrede is trouwens ook niet wat het lijkt. We komen helemaal niet uit de zee zoals ze je willen doen geloven, we zitten verstopt onder een parasol. Toen ik het strand kwam opgewandeld was in eigenlijk al vier keer aan komen lopen. Die scènes worden ook pas achteraf gemaakt.’

 

21BIS: Heb je spijt van je deelname?

Preud’homme: ‘Nee spijt heb ik niet, maar als ze me opnieuw zouden vragen, zou ik passen. Ik belandde daar via mijn ex Nico, hij schreef zich in voor het programma waardoor ik niet veel later een telefoontje van de redactie kreeg of ik wou komen aandraven als één van zijn ex-vriendinnen. Ik had aanvankelijk ja gezegd, maar daarna begon ik te twijfelen en wou ik het toch weer niet. Uiteindelijk ben ik dan toch op de kar gesprongen. Daarom kwam ik pas op het einde van het seizoen als laatste ex uit de zee. Uiteindelijk was de angst onterecht want ik heb nooit rechtstreeks negatieve reacties gehad en ik heb er goede herinneringen aan. Voor zowel Love Island als Temptation Island hebben ze mij trouwens ook al een aantal keer gevraagd. Love Island heb ik meteen afgewezen want dat is veel te saai voor mij. Daar wordt ‘s avonds niet gedanst of gefeest. Verleidster tijdens Temptation Island zou ik overwegen, maar het liefst van al zou ik willen meedoen als koppel. Na zo’n ultieme relatietest weet je pas honderd procent zeker of je vriend te vertrouwen is.’

 

Merk je dat mensen je herkennen?

‘Nee hier in België niet, daarvoor heb ik ook niet lang genoeg in het programma gezeten, denk ik. Het grappige is dat ik wél herkend werd tijdens mijn werk in Cherso, of all places. Tijdens de Nederlandse springbreak kwamen daar veel pas afgestudeerde 18-jarigen feesten. Ex On The Beach is iets bekender in Nederland en tijdens mijn shifts in de club werd ik meer dan eens door een groepje herkend. Ze vroegen dan om foto’s en handtekeningen en waren enorm verbaasd over het feit dat ik zo normaal was. (lacht) Mijn collega’s die tot dan toe niet wisten dat ik daaraan had meegdaan hebben die avond ook allemaal samen naar die aflevering gekeken (lacht). Het was eerst even schrikken, maar uiteindelijk vond ik het wel grappig. En als ik er even geen zin in had zei ik snel dat ik dat niet was. (lacht)’

 

Je bent ook een Playmate zoals dat heet.

‘Dat is veel gezegd. Ik heb een eenmalige naaktshoot gedaan in Playboy. Ik ben daar ingerold via een fotograaf waar ik in die periode veel mee samenwerkte. Hij polste of ik dat zag zitten en ik heb meteen ja gezegd. Maar modellenwerk doe ik niet zo vaak meer. Vroeger deed ik dat sporadisch, maar ik heb er momenteel geen zin meer in. Mijn oudere broer vond die shoot trouwens echt niet fijn. Hij vond het verschrikkelijk dat al zijn vrienden die foto’s van zijn kleine zusje konden zien.’

 

Lijd je sociale leven onder je nachtwerk?

‘Nee dat gevoel heb niet. Ik heb ook een hele hechte band met mijn collega’s en een paar van hen zijn ondertussen echt vriendinnen geworden. Ons werk is ook letterlijk feesten en plezier maken. Tijdens drukkere periodes,  zoals binnenkort met Halloween, merk ik wel dat afspraken met vrienden buiten de entertainmentbusiness erbij inschieten. Een relatie heb ik in die drie jaar dat ik bezig ben niet gehad. In het begin was dat een bewuste keuze, ik wilde me niet binden omdat ik het druk had. Sommige mannen willen ook dat je stopt met dansen, ze denken dat wij losbandig zijn en het met iedereen aanleggen, terwijl het tegendeel waar is. We mogen zelfs geen alcohol drinken tijdens ons werk, we zijn de uithangborden van het bureau.’

 

Wat vinden je ouders van al je activiteiten?

‘Het dansen vinden ze allebei super, maar met mijn deelname aan Ex On The Beach en de fotoshoot in Playboy had vooral mijn vader meer moeite. Hij weet nog maar sinds kort dat ik mee heb gedaan aan dat programma. Het kwam pas uit toen ik enkele foto’s van mijn ‘fans’ in Cherso doorstuurde naar mijn mama. Zij liet dat zien aan mijn vader en die viel compleet uit de lucht, toen heeft mijn mama hem die aflevering laten zien. Hij was wel een beetje geshockeerd. (lacht) Ik heb het destijds ook niet tegen mijn ouders gezegd. Voor mijn vertrek liet ik gewoon een briefje achter op mijn bed met de boodschap dat ik er even tussenuit was, op vakantie. Als ik het hen gewoon had gezegd hadden ze mij zeker tegengehouden. Maar mama kon er achteraf wel mee lachen.’

 

Is het een droom om bekend te worden?

‘In tegenstelling tot wat mensen waarschijnlijk denken, heb ik helemaal geen drang om bekend te zijn. Het is zelfs een van de redenen waarom ik nog niet heb toegehapt om deel te nemen aan Temptation Island. De bom die vaak op die kandidaten wordt gedropt remt mij af. Ik wil geen nieuwe Pommeline worden, maar ook geen grijze muis zijn. Ergens tussenin.’

Tekst: Eline Tuyaerts, foto: © Sven Coubergs

 

Vroeger werd je bakker, leraar of bouwvakker. Maar wat doet de jongvolwassene vandaag om zijn wekelijkse pintjes te verdienen? In deze reeks brengen we aparte verhalen over ongewone jobs.