01/11/2019

In de knoop met je budget? Ann Claes, Sociaal Huis Mechelen: ‘Niemand hangt aan de grote klok dat ze problemen hebben’

Rekeningen betalen, leningen aanvragen, de kleine letters op de factuur. Op eigen benen staan is een verademing, maar tegelijk ook overweldigend. Zeker als het over geld beheren gaat. Het lijkt iets gemakkelijks, maar het is meer dan je denkt.  

Ann Claes werkt voor schuldhulpverlening bij het Sociaal Huis in Mechelen. Het is een plaats waaraan 27 sociale organisaties verbonden zijn en waar je terecht kan met al je vragen. ‘Ik versta waar mensen soms door moeten, ik heb in mijn studententijd ook hard moeten werken. Ik ging bijvoorbeeld altijd samen met een vriendin in het studentenrestaurant kroketten bakken. Zo kon ik mijn studiekosten voor een stuk financieren. Door mijn eigen ervaringen kan ik zeker in de problemen van mensen inkomen. Maar ik zeg dat niet tegen hen.’

Drempels en studies

Hulp vragen bij je financiën, het blijft taboe. ‘Met schroom komen mensen hier binnen gestapt,’ vertelt Ann. ‘Maar we proberen die drempel te verlagen. Doordat hier verschillende organisaties zitten, zoals Kind En Gezin, komen andere mensen hier ook binnen en durven ze dan misschien wel hulp te vragen. Maar ja, om hier echt een vraag te komen stellen, dat blijft toch een moeilijke drempel.’

‘Als ik de armoedecijfers bekijkt, dan denk ik dat veel jonge mensen het moeilijk hebben. Ze komen er er alleen niet voor uit. Niemand hangt aan de grote klok dat ze thuis problemen hebben.’ Een knelpunt is verder studeren. ‘Studeren kost heel veel. Het verbaast me altijd dat de school niet meer doet. Dat ze niet een aantal zaken zelf aankopen en dan geven aan de studenten die het minder goed hebben.’ 

‘Keer elke euro twee keer om’

Ann haar tip is om eerst je huishuur en vaste kosten te betalen. ‘Daar hameren we echt op. Dan kunnen we daarna weer verder kijken.’ Een goede raad voor studenten: ‘Keer elke euro twee keer om. Elke euro kan je maar één keer uitgeven. Ga er dus bewust mee om en denk na over wat je uitgeeft. Verder kan je best zoeken naar een studentenjob. Dat kan je helpen om je studies goed door te komen. En als je op kot wil, kan je dit misschien samen met iemand doen zodat je de kosten kan delen.’

‘Elke begeleiding is heel verschillend.’ Als je het echt niet meer weet, kan je best hulp vragen. ‘We kijken een aantal weken naar wat je kan en proberen je dan te stimuleren om zaken aan te pakken. Dat vraagt soms tijd.’ En dat duwtje in de rug is soms echt nodig: ‘Iemand aanmoedigen in plaats van afbreken, kan soms het verschil maken. Het is altijd heel gemakkelijk om de schuld bij de persoon zelf te leggen. Dan moet je niet verder nadenken over de oorzaken of oplossingen.’ Victim blaming dus. Een standpunt waar Ann het niet mee eens is. 

De 4 hulpmogelijkheden bij het Sociaal Huis

1.Schuldbemiddeling

Het Sociaal Huis kan je helpen met je financiën terug controle te krijgen. ‘Als je bijvoorbeeld problemen hebt met schuldeisers, dan helpen wij je. Wij nemen contact op met de eisers en proberen het te regelen. Zo kunnen we een afbetalingsplan opstellen van hoe je het best kan aanpakken.’ Je inkomsten, uitgaven, schulden en afbetalingen worden overlopen en je krijgt advies op maat.

2. Budgetbegeleiding

‘We bieden ook begeleiding aan. Dit gaan we meer en meer doen.’ Je hebt nog de volledige controle over je eigen geld, maar krijgt hulp van een medewerker. ‘Zo kunnen we de mensen die binnenstappen met een probleem, eerst in begeleiding nemen. En dan kunnen we samen alle stappen zetten.’ Je spreekt dan ook regelmatig af om je financiën te bespreken.

3. Budgetbeheer

Bij budgetbeheer geef je vrijwillig de volmacht aan een medewerker om je geld te beheren. ‘Er wordt hier een rekening geopend, en al het geld wordt gestort naar de maatschappelijk assistent. Dan regelt hij of zij alles. Dat kan in begin zeker een verlossing zijn.’ De maatschappelijk werker betaalt maandelijks alle kosten en schulden van je rekening. Je krijgt leefgeld en neemt stap voor stap je budget zelf terug in handen. ‘Dat kan wel een verademing zijn. Alle verantwoordelijkheid ligt dan even ergens anders. Je moet je nergens iets van aantrekken en je krijgt wel je leefgeld.’

4. Collectieve schuldenregeling

‘Ik denk niet dat dit veel nodig is bij studenten.’ Bij een collectieve schuldenregeling zijn je schulden en kosten zo hoog dat er bij budgetbeheer geen oplossing meer is. Dan moet je naar de Arbeidsrechtbank. ‘De rechtbank stelt een advocaat aan die je zaken regelt. Het is juridisch één van de beste beschermingen. ’

Lees ook: Halloween special – zo bouw je een themafeest met maar 30 euro

Tekst en foto’s: ©️Flore Baeken

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!