Inbrekers of ouders?
21/11/2019

Als je ouders je moeilijk kunnen loslaten: ‘Ik kwam thuis en het gras was gemaaid’

Bij de verhuis naar een nieuwe woonst is het leuk als je kan rekenen op de hulp van je ouders. Maar wat als ze opeens onaangekondigd voor je deur staan? Je kasten zijn opnieuw ingedeeld, het gras is gemaaid en je meubels staan anders. Niet echt het handelsmerk van een inbreker, wel die van ouders die het moeilijk hebben om je los te laten. 

Jasper* (25) is in oktober samen met zijn vriendin verhuisd naar hun eigen stek. ‘In het begin zijn er een paar conflictjes geweest. Mijn mama kwam toen twee keer plotseling langs zonder iets te laten weten. Ik heb toen gezegd dat het niet past en ze voortaan beter kan aanbellen.’ 

Ondanks die botsingen heeft de mama van Jasper nog steeds een sleutel: ‘Voor noodgevallen. Als ik mezelf buitensluit of om de plantjes water te geven als we op vakantie zijn.’ Duidelijke afspraken maken kan helpen om ruzies te voorkomen. 

‘Mijn schoonmoeder zei hoe ik moest poetsen’

Van eigen moeder naar schoonmoeders. Vorig jaar verhuisde Lize* (21) samen met haar vriend naar een nieuwe woonst. Eén nadeel: haar schoonmoeder woont om de hoek. ‘Ze kwam vaak onaangekondigd langs omdat er nog dingen moesten gebeuren in het huis. Ze heeft een sleutel en kwam gewoon binnen terwijl wij op ons werk waren.’ 

‘Ik kwam terug thuis en het gras was gemaaid’, vertelt Lize. Ook ongevraagd advies deelde haar schoonmoeder gratis uit: ‘Ze zei hoe ik moest poetsen of hoe we de ijskast moesten indelen. Alsof we dat zelf nog niet wisten. Goed bedoeld, maar liever niet.’ 

3 tips om je te wapenen tegen onverwacht bezoek

  1. Praten, praten en nog eens praten. Bespreek met je partner hoe je dit het best kan aanpakken, voelt hij/zij dit ook aan als een probleem? Of vraag advies aan je vrienden, je bent vast niet de enige die hier problemen mee heeft. 
  2. Probeer het rustig aan te brengen bij je (schoon)ouders. Misschien bemoeien ze zich onbewust en bedoelen ze het helemaal niet zo. Een kalm gesprek kan wonderen doen. 
  3. Tel tot tien en probeer te luisteren. Laat je (schoon)ouders advies geven, dan kan je later nog zien of je er iets mee doet. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dear In-Laws (@dearinlaws) op

*Om privacyredenen zijn er andere namen gebruikt in dit artikel

Lees ook: Samenwonen: haast en spoed is zelden goed

Tekst en foto’s: ©️Flore Baeken

Verlaat je het nest? Ciao hotel mama biedt jou een houvast. Van werk zoeken tot kleine klusjes in huis. In deze rubriek lees je artikels die jou klaarstomen om op eigen benen te staan. Ciao hotel mama to the rescue!