04/11/2019

Murder Monday – John Wayne Gacy: de echte ‘Joker’

Clowns zijn voor vele mensen altijd al eng geweest. Kijk maar naar de twee films die vandaag nog steeds in de zalen lopen; Joker en IT: Chapter two. In beide films spelen enge clowns de hoofdrol. Maar deze killer clowns zijn niet beperkt tot de filmindustrie, ook in het echte leven kan een clown gevaarlijk zijn. John Wayne Gacy of Pogo the clown, zorgde ervoor dat heel de wereld in 1972 wist dat er niet met elke clown te lachen valt. Als Pogo trad hij vaak op in het ziekenhuis of op kinderfeestjes.  Hij vermoordde zo’n 33 jongens.

 

John Wayne Gacy groeide op in de Verenigde Staten. Zijn jeugd was niet bepaald gemakkelijk. Gacy’s vader was een alcoholieker en sloeg zijn zoon regelmatig. Hoewel Gacy een goede relatie had met zijn zussen en moeder, streefde hij toch steeds naar de goedkeuring van zijn vader. Die kreeg hij nooit aangezien hij vond dat Gacy zich teveel als een meisje gedroeg. Op 7-jarige leeftijd, werd Gacy misbruikt door een vriend van zijn ouders. Dit vertelde hij hen echter nooit, omdat hij zijn vader niet wilde teleurstellen.

Wanneer Gacy 18 jaar werd, besloot hij om van huis weg te lopen. Hij werkte in Las Vegas in het mortuarium en daar liep het voor de eerste keer fout. Op een van zijn werkdagen kroop Gacy in de kist van een tiener, een jongen. Hij voelde zich aangetrokken tot het lijk. Dit choqueerde hem zo erg, dat hij besloot om naar zijn familie terug te keren.

Uiteindelijk zou Gacy met een vrouw trouwen, haar naam was Marilyn. Haar vader was de eigenaar van drie Kentucky Fried Chicken restaurants en zou die overdragen aan Gacy.

 

De tienerkelder

Hoewel Gacy met een vrouw getrouwd was, stopte de fascinatie die hij had voor tienerjongens niet. Hij veranderde zijn kelder in een echte ‘man cave’. Op deze manier trok hij tieners aan om bij hem rond te hangen. Hij drogeerde hen, zodat hij ze om orale seks kon vragen. Dit deed hij met meerdere jongens. Hij vertelde sommige van hen dat het voor een sociaal experiment was en dat ze geld zouden ontvangen. Anderen bedreigde hij dan weer. Alles liep op rolletjes voor Gacy, tot dat een van zijn slachtoffers zijn mond voorbijpraatte in 1968.  De 15-jarige Donald Voorhees vertelde zijn vader alles. Gacy kreeg een celstraf van 10 jaar. Waarvan hij uiteindelijk maar 2 jaar zou moeten uitzitten. In die 2 jaar stierf Gacy’s vader, wat hem een enorme klap gaf.

Embed from Getty Imageswindow.gie=window.gie||function(c){(gie.q=gie.q||[]).push(c)};gie(function(){gie.widgets.load({id:’VHG-tTBIRshxHypf2RFLlw’,sig:’dZ2YeJQoAMJoEQyV41bpIBsE8hfWfvvbh_uE3Eq9VyU=’,w:’594px’,h:’484px’,items:’1012210826′,caption: true ,tld:’be’,is360: false })});

Killer Clown

Marilyn wilde niets meer met Gacy te maken hebben, dus verhuisde hij. Op 2 januari 1972 zou Gacy zijn eerste moord plegen. Timothy Jack McCoy was een 16-jarige jongen. Hij had geen plaats om te slapen, dus Gacy liet de jongen bij hem thuis overnachten. De volgende ochtend stond Timothy met een mes in Gacy’s slaapkamer. Gacy was ervan overtuigd dat Timothy hem wou aanvallen dus vermoordde hij hem. Timothy was dit echter niet van plan. Gacy ontdekte later dat de jongen hem wou wakker maken omdat hij ontbijt had klaargemaakt. De moord maakte iets duister wakker. Hij was seksueel opgewonden toen hij Timothy neerstak. Timothy was de eerste van 33 jongens die Gacy uiteindelijk in zijn tuin zou begraven.

Clownsmasker

Gacy startte een eigen bedrijfje in 1974; Painting, Decorating and Maintenance (PMD Contractors, Inc). Hij vertelde zijn vrienden dat hij de kosten laag zou houden, door jongeren aan te nemen. Die moest hij immers minder betalen. Dit was natuurlijk niet zijn echte intentie. In werkelijkheid wou hij gewoon een excuus vinden om tienerjongens bij hem thuis uit te nodigen.

Hij liet de jongens bij hem thuis komen op sollicitatiegesprek. In zijn kelder mishandelde hij hen tot ze aan hun verwondingen stierven. Ondertussen bouwde hij een goede reputatie op met de buren. Hij verkleedde zich als Pogo the clown en trad op bij de kinderen van de buren. In hun ogen een man met het hart op de juiste plaats.

Embed from Getty Imageswindow.gie=window.gie||function(c){(gie.q=gie.q||[]).push(c)};gie(function(){gie.widgets.load({id:’t9YfgVibTbduCGvaIYNDJg’,sig:’x8yU6HkklCd7pMDLq8SULer5rIk5UxVTSPSujswLM1Q=’,w:’594px’,h:’460px’,items:’83409002′,caption: true ,tld:’be’,is360: false })});

Het laatste slachtoffer

Robert Piest, een 15-jarige jongen, zou in 1978 het laatste slachtoffer worden. Zijn ouders werden ongerust toen de jongen niet thuiskwam en wisten dat hij een aanbieding had gekregen voor een job in de zomer. Gacy werd opgepakt en de politie doorzocht zijn huis. Hij vertelde hen dat Piest nooit was komen opdagen voor het solicitatiegesprek. De politie vond drugs en kinderpornografie, maar de lijken vonden ze niet.  De stank die ze roken, linkten ze aan een slechte afvoer. Gacy werd wel de hoofdverdachte. De politie wist dan niet dat hij een moordenaar was, maar een pedofiel al zeker wel. Ze plaatsten hem onder toezicht. Gacy nodigde de agenten vaak uit voor ontbijt en maakte mopjes zoals; ‘A clown can get away with murder.’  Zijn zelfvertrouwen had nog geen deuk opgelopen.

Uiteindelijk vonden ze een papiertje dat in Piests jaszak zat bij Gacy thuis. Dit toonde aan dat Gacy loog en dat de jongen wel degelijk bij hem thuis was geweest. Toen Gacy te horen kreeg dat de politie zijn huis opnieuw zou onderzoeken kreeg hij een hartaanval. Toen hij uit het ziekenhuis ontslagen werd, bekende hij de 33 moorden. Hij vertelde in detail hoe hij de 33 tienerjongens had verkracht en vermoord.  Maar 25 jongens werden uiteindelijk geïdentificeerd.

Embed from Getty Imageswindow.gie=window.gie||function(c){(gie.q=gie.q||[]).push(c)};gie(function(){gie.widgets.load({id:’QDSDHUmHSt9B-9u1rtXCyw’,sig:’MDYbEtCj3la4f0NOkYuNOafof5KoP4fAR7i1riJIwU4=’,w:’594px’,h:’452px’,items:’515123562′,caption: true ,tld:’be’,is360: false })});

Embed from Getty Imageswindow.gie=window.gie||function(c){(gie.q=gie.q||[]).push(c)};gie(function(){gie.widgets.load({id:’XutbJpt1Rdpq41EVuSQeig’,sig:’wXEf_rf6r8ST5F-8FUv8LuBLKPTuDxz5JTe4waoa4tE=’,w:’594px’,h:’469px’,items:’515123572′,caption: true ,tld:’be’,is360: false })});

Gacy kreeg uiteindelijk de doodstraf in 1994, zijn laatste woorden waren: ‘Kiss my ass!’

 

Vanaf vandaag vind je hier elke maandag, woensdag en vrijdag een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
True crime laat niemand onbewogen. Ook onze redacteurs niet. Op Murder Monday nemen we moorden onder de loep, zowel opgelost als onopgelost.

 

Tekst: Gitte Scheers
Foto: CC V.S federale overheid