21/11/2019

Victor (17) verkoopt tweedehands spullen online door: ‘Ik heb 4000 euro verdiend op een kleine maand tijd’

Victor (17) koopt spullen tweedehands aan op veilingsites om ze daarna meteen weer door te verkopen op de website 2dehands.be. Afgelopen zomer kwam dit idee tot deze kleine en efficiënte onderneming tot stand. Ondertussen zijn we enkele maanden en vierduizend euro verder.

Tijdens de examenperiode in 2019 kreeg Victor een ingeving, mede dankzij zijn bedrijvige vader. Victor: ‘Mijn papa wees mij er een tijdje geleden op dat het tijd was dat ik eens zelf initiatief leerde nemen. Hij was het die mij op een veilingsite had gewezen, waar hij zelf recent enkele goedkope spullen had gekocht. Toen dacht ik: waarom probeer ik dit zelf ook eens niet uit. Als ik iets voor een zeer goedkope prijs kan vinden, waarom zou ik het dan niet doorverkopen? Ik ben toen onder andere tweedehandsmuziekboxen beginnen aankopen en doorverkopen.’ En zo geschiedde. Toen de zomervakantie van 2019 werd ingezet, begon Victor met zijn handel.

 

Voortreffelijke verdienste

Wat Victor exact doet is simpel. ‘Ik bestel iets op een veilingsite, waar het uiteraard meestal een stuk goedkoper is dan in een winkel waar alles in nieuwstaat is. De meeste spullen die ik aankoop, komen van de veilingsites BVA Auctions en Catawiki. Die websites zijn redelijk betrouwbaar, je kan ook alles laten verzenden aan huis. Als je iets bestelt via 2dehands daarentegen, moet je het meestal zelf gaan halen. Dat is minder makkelijk. Ik heb momenteel nog geen rijbewijs, waardoor ik alles met de fiets moet doen. Vandaar dat ik mij vooral focus op die veilingsites. Ik koop ook niets aan in winkels, ik doe alles via het internet. Diezelfde dag nog dat ik de spullen dan heb, zet ik ze duurder op 2dehands, of heel uitzonderlijk een andere website. Alles wat ik doorverkoop heb ik trouwens ook eerst zelf in de hand gehad, het blijft nog steeds fysiek. En dan is het gewoon wachten tot er reacties op komen om er winst op te kunnen maken.’

‘Om eerlijk winst te maken moet je kijken naar de nieuwprijs in de winkel. Het bedrag dat ik dan vraag is zo’n zeventig of tachtig procent van de oorspronkelijke prijs.’ En winst heeft hij zeker. De gemiddelde jobstudent verdient, als die zich gelukkig kan prijzen, niet eens de helft tijdens de vakantiemaanden. ‘Ik heb mij twee tot vier weken beziggehouden met dit aankopen en verkopen. Met dat werk alleen al heb ik een goede 4000 euro verdiend. Ik kan nu wel even verder met dit budget.’ (lacht)

 

Ik koop dingen waar ik zelf iets mee kan doen in de tussentijd

 

Van boxen tot balken

De voorwerpen die Victor aankoopt zijn vaak doordacht. ‘Ik koop geregeld dingen waar ik zelf iets mee kan doen in de tussentijd. Geregeld zijn de goederen die ik aankoop ook nog quasi in nieuwstaat. Maar dan aan één achtste van de prijs die je normaal zou moeten betalen voor het product. Iets wat ik al vaak gekocht heb zijn bijvoorbeeld muziekboxen. Die gebruik ik dan tot ze verkocht zijn. Ondertussen heb ik wel een box die ik zelf bijhoud, maar als ik die binnenkort toch weer niet meer nodig heb, plaats ik die ook gewoon terug op de website om hem weer door te verkopen. Ik doe dit occasioneel ook weleens met spullen die ik maar éénmaal nodig heb, zoals bijvoorbeeld een camera. Na gebruik zet ik alles gewoon meteen weer op de website. Easy.’

Maar er zijn uitzonderingen. Zo kocht hij een grote hoeveelheid houten balken aan voor een geïnteresseerde koper, die hier een flinke duit voor in het zakje wou leggen. ‘Hout vind je op vele veilingsites relatief goedkoop. Toch blijft het een dure aankoop. Als je niet zeker bent of je het al dan niet snel gaat kunnen verkopen, is dit geen slimme zet. Aangezien ik al een geïnteresseerde koper had, kon ik het risico nemen. Ik heb toen 1500 euro winst gemaakt met deze commerce. Zonder twijfel mijn grootste verdienste tot nu toe.’

 

Time is money

De voordelen blijven maar komen. De uurbesteding aan deze bezigheid valt zeer goed mee. ‘Gemiddeld was ik gedurende de periode dat ik er actief mee bezig was ongeveer twee uur per dag in de weer. Dat is nooit aan één stuk door. Als je eens een kwartiertje moet wachten, scrol je even op de website. Je zit geen uren achter je bureau “te werken”. Je moet enkel wat tijd maken om alle producten op 2dehands te zetten, en de berichten van potentiële kopers te beantwoorden die je binnenkrijgt. Het is écht geen zware taak.’

Toch is het niet mogelijk om even fanatiek bezig te zijn tijdens het schooljaar. Victor: ‘Ik zit nu in mijn laatste jaar in het middelbaar. Alles is nu wel stilgevallen met school; het is moeilijk om beide te combineren. Ik kan soms wel even tussen de lessen door kijken, maar ik heb niet zoveel tijd als tijdens de zomer. Tijdens de volgende vakantie pak ik dat dan wel terug op.’

 

Wettelijke werkzaamheid

Veel geld in weinig tijd. Een aanlokkelijke combinatie voor velen. Maar het ligt allemaal wat gecompliceerder dan dat. Als je het elke dag doet, kan je er bij wijze van spreken je job van maken. Maar fiscaal is het een andere zaak. Victor: ‘Het is momenteel honderd procent legaal. Kleinschalig is er niet echt iets aan de hand, maar als het een grootschalige onderneming wordt wel. Je betaalt er namelijk geen belastingen op.’

 

Als iemand verkoopt met regelmaat, een winstoogmerk, expertise in verband met de goederen, en btw-plichtig is, dan wordt deze persoon beschouwd als een professionele verkoper

 

Martijn Dirckx, Legal Advisor bij het Europees Centrum voor de Consument België, licht toe: ‘Een minderjarige doet in principe geen rechtsgeldige zaken, en heeft geen rechtsgeldige contracten. Maar het is niet zo zwart-wit. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt er van een minderjarige wel geacht handelingsbekwaam te zijn. Iemand van zeventien kan ook een brood kopen, dat is net hetzelfde. Het is dus ook zo ingeburgerd dat die online iets kan doorverkopen. Het gebeurt tegenwoordig heel veel dat particulieren dingen verkopen op tweedehandswebsites. En dat mag. Indien hij het echter op zeer regelmatige basis doet, kan hij wel gezien worden als een professionele verkoper, aangezien het dan niet meer occasioneel is. Als iemand verkoopt met regelmaat, een winstoogmerk, expertise in verband met de goederen, en btw-plichtig is, dan wordt deze persoon beschouwd als een professionele verkoper. In praktijk is het moeilijk om dit aan te tonen of af te dwingen.’

 

Zo vader zo zoon

Wettelijke problemen met zijn verkoop heeft hij nog niet gehad. Victor: ‘Wat ik wel al twee keer heb meegemaakt, is een bestelling die nooit is aangekomen. Ik was in beide gevallen de koper. Jammer genoeg had ik wel al betaald voor die spullen, dus ik was zowel mijn geld als mijn aankoop kwijt. Maar het is altijd een beetje wikken en wegen in het begin. Zo leer je wie je kan vertrouwen, en wie een bedrieger is.’

Het is ook om die reden dat zijn moeder niet volledig achter zijn onderneming staat. ‘Mijn vader is zelfstandige van beroep, dus die staat volledig achter wat ik doe. Mijn moeder daarentegen is niet zo een fan van het risico van investeringen. Ze is zelf bediende. Het feit dat het twee keer was misgelopen, heeft haar vertrouwen nog meer doen verdwijnen. Maar mijn papa staat er genoeg achter om het in balans te houden.’ (lacht)

 

Inspiratiebron

Zijn handeltje opdoeken is iets waar Victor nochtans voorlopig niet aan denkt. School daarentegen is minder en minder interessant. ‘Ik ga niet meer met volle goesting naar de les. Ik studeer Sportwetenschappen, maar ik wil hierna liever iets economisch gaan studeren. Alles wat ik al geleerd heb over handelen en ondernemen, komt van mijn vader, en niet dankzij school.’

Op zijn beurt inspireert Victor momenteel zijn klasgenoten. ‘De meesten die weten wat ik doe zijn zelf ook beginnen kijken op de websites. Enkelen hebben er ondertussen ook al wat geld mee verdiend. Natuurlijk heeft nog niemand echt de tijd gehad om het degelijk uit te testen, wegens tijdgebrek. Maar dat komt misschien nog.’

 

Tekst en foto © Eva Vandormael

 

Vroeger werd je bakker, leraar of bouwvakker. Maar wat doet de jongvolwassene vandaag om zijn wekelijkse pintjes te verdienen? In Job For Joy brengen we aparte verhalen over ongewone jobs.