11/12/2019

Anton Henning in nieuwe Tim Van Laere Gallery: ‘Hij doorbreekt de grenzen van de traditionele genres’

Anton Henning presenteert sinds 5 december Pink Period, zijn derde solotentoonstelling in de nieuwe Tim Van Laere Gallery op het Nieuw Zuid in Antwerpen. Henning is een Duitse kunstenaar geboren in 1964 in Berlijn en staat erom bekend een grote variëteit te hebben in zijn werk. Misschien doet zijn naam niet meteen een belletje rinkelen maar kunstkenners Lauke Huys en Lut Vandebos helpen graag: ‘Vroeger stapten we als kunstenaar af van bepaalde werken door de zogenaamde antikunst. Henning grijpt hier terug naartoe maar met een vernieuwende toets.’

Multidisciplinair werk

Sinds de jaren ‘80 heeft Henning een internationale reputatie. Zijn werk werd opgenomen in de collecties van onder meer het Gemeentemuseum in Den Haag, De Pont in Tilburg, het National Museum of Art in Osaka, het LACMA en het Hammer museum in Los Angeles en Museum für Moderne Kunst in Frankfurt am Main. ‘Henning is een kunstenaar die multidisciplinair werkt. Het gaat van schilderijen, sculpturen, films, volledige installaties tot muzikale stukken. Hij slaagt erin vanuit onderzoek fantastische resultaten weer te geven’, zegt Lauke Huys.

https://www.instagram.com/p/B5pYPWuhpd0/

Vernieuwende toets

Volgens Vandebos lijken de werken odes aan bestaande schilderijen van gevierde kunstenaars. Ze herkent sferen en kleuren van Gauguin, Picasso en Dali. ‘Hij doorbreekt de grenzen van de traditionele genres’, aldus Vandebos. ‘Vroeger stapten we als kunstenaar af van bepaalde werken door de zogenaamde antikunst. Henning grijpt hier terug naartoe maar met een vernieuwende toets. Het werk wordt een geheel op zichzelf’, gaat Huys verder. Vandebos ziet in bijna al zijn werken een soort signatuur terugkomen. ‘Hij is een hybride kunstenaar met een duidelijke vorm van postmodernisme. Overal is er een Henning aanwezig.’

https://www.instagram.com/p/B5mrnvgh5F-/

Tegenpolen

Henning verbindt in zijn werk schijnbare tegenpolen met elkaar, in een humoristische combinatie van ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur. Hiermee toont hij alle culturele clichés. ‘Zijn postmodernistische aanpak is beladen met humor en toch doodserieus.’ Wat belangrijk is voor Henning zijn de transities, passages, variaties en transformaties. Het gaat niet om eclecticisme, een kunstvorm waarbij twee historische stijlen worden gecombineerd, of nostalgie. Huys gaat verder: ‘De werken van Henning zijn heel kleurrijk, niet verwarrend met kitsch natuurlijk. Ze tonen confrontaties op een emotionele of symbolische manier waar we als mens normaal niet meteen mee in contact zouden komen.’

De werken van Henning bevatten vaak kleuren en sferen van kunstenaars zoals Picasso en Dali.

Foto’s: ©Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp.

Nieuw Zuid

‘Toen ik over de verhuizing van de Van Laere Gallery hoorde stond ik er eerst sceptisch tegenover.’ Huys heeft het hier over de nieuwe Tim Van Laere Gallery die werd geopend op 20 april 2019 in de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen. Zoals de naam zegt, is deze buurt tamelijk nieuw. ‘Ik zag het als een plaats waar mensen op hun oude dag een appartementje kopen zodat ze niet meer in de tuin moeten werken.’ Dat idee verdween als sneeuw voor de zon toen hij de uitleg over het nieuwe gebouw te horen kreeg. ‘De vorige galerie was op een fijne locatie, maar was niet gebouwd voor kunst.’ Het nieuwe gebouw is strak en bevat witte ruimtes met veel mogelijkheid. ‘Zo was er bij Rinus Van De Velde een zaal voor film met een immens decor aangebouwd waardoor je naar de andere zaal werd geleid in het decor van de film’, zegt Vandebos. Lauke Huys vult aan: ‘De nieuwe ruimte is ontworpen vanuit de gedachte dat de werken die er hangen, en in de toekomst nog zullen hangen, kunnen ademen en meer tot hun recht komen.’

https://www.instagram.com/p/Bxk_EMXIDD3/

Roze poorten

De buitenkant lijkt op een massief betonnen constructie en heeft opvallend roze poorten. Die onderscheiden het gebouw van de andere ‘grijze’ gebouwen rondom. Vandebos en Huys zijn het eens over de structuur van het gebouw. ‘Dit versterkt het gevoel wanneer je binnenkomt in een andere wereld. Eén vol kunst waar mensen een hart dragen voor dezelfde sector. Uiteindelijk draait het ook gewoon om de kunst zelf. Huys gelooft dat Tim Van Laere zijn galerie de juiste keuze heeft gegeven qua locatie, gebouw en invulling. ‘Ik wens Van Laere en zijn kunstenaars niet meer dan succes toe in de toekomst.’ Vandebos is benieuwd naar deze solotentoonstelling van Henning: ‘Ik wil graag zien hoe hij zijn werken presenteert in deze strakke omgeving.’

De tentoonstelling loopt nog tot 18 januari 2020.

Pink Period, t.e.m. zo 18 januari 2020
Tim Van Laere Gallery, Jos Smolderenstraat 50, 2000 Antwerp, Belgium, di-za 1-6 pm
+32 3 257 14 17- www.timvanlaeregallery.com

 

Tekst: Ina De Vos
Foto’s: © Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp.