06/12/2019

Dag van de onafhankelijke boekhandel gevierd met boekengeschenk

Op 6 december een lege schoen aangetroffen? Geen paniek! Je hoeft niet te wachten tot kerst op pakjes. Want nu zaterdag 7 december bieden de onafhankelijke boekhandels onder Confituur je bovenop hun persoonlijke boekenadvies ook een gratis novelle aan. Met Leer mij zwemmen van Koen Peeters bedanken deze eigenzinnige boekhandels hun trouwe leeskameraden.

12/12/12. Niet de grote broer van de ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie, wel de verjaardag van Confituur. Niet de rode variant die de bomma ’s zomers maakt, wel de belangenvereniging die de Vlaamse onafhankelijke boekhandels vertegenwoordigt. ‘Dit jaar vieren we onze zevende verjaardag’, vertelt René Van Loon, woordvoerder van Confituur. ‘We mogen al naar het tweede leerjaar.’

Naast taart, kan een verjaardag ook niet zonder cadeautjes. En op dit feestje deelt de jarige die uit. ‘We willen onze trouwe klanten bedanken om het ganse jaar bij ons over de vloer te komen. Daarom bieden we hen graag een kleinigheidje aan.’ Bij een aankoop vanaf 20 euro krijgt de klant een boekengeschenk. Ook worden er op deze dagen extra activiteiten georganiseerd, al staat de onafhankelijke boekhandel hier het hele jaar door om bekend.

Leer mij zwemmen
Het boekengeschenk is van de hand van auteur Koen Peeters. Niet de minste. In 2017 oogstte hij nog lof met zijn roman De Mensengenezer waarmee hij de ECI-Literatuurprijs in de wacht sleepte. En ook zijn recentste roman Kamer in Oostende viel in goede aarde. Voor Leer mij zwemmen bleef hij plakken aan de kust. ‘Het is een mini-autobiografisch verhaal met water en zwemmen als rode draad’, vertelt Peeters. We volgen een man van in het prille begin in de moederschoot tot het rijpe gecompliceerde leven waartoe twee cellen evolueren. De omgang met water staat centraal. Maar meer dan over water of zwemmen, gaat het over het leven. ‘Terwijl hij zwemt, hoort hij steeds datzelfde liedje in zijn hoofd van leer mij zwemmen. In het leven is het net zo: je leeft wel, maar ondertussen denk je heel de tijd ik kan het niet of het moet anders. Alles wat je doet wordt overschaduwd door twijfel, terwijl je het toch maar mooi aan het doen bent, leven.’

‘Je leeft wel maar ondertussen denk je heel de tijd ik kan het niet of het moet anders’

Niet de minste boodschap die Peeters de Confituurlezers wil bieden. ‘Ik was ontzettend vereerd toen de vraag kwam of ik het boekengeschenk schrijven wou’, zegt Peeters. ‘Ik wist meteen dat ik iets wou doen dat paste bij december. Vandaar ook de boodschap die ik in mijn werk probeerde te steken. Het is een geschenk, dus ik wou de lezer ook écht iets meegeven.’

Beleef
Ook het feit dat Peeters zelf een enorme fan is van de onafhankelijke boekhandels speelde mee in zijn beslissing. ‘Ik shop absoluut niet graag, maar dit is de enige uitzondering’, lacht hij. ‘Het zijn heel gedreven, enthousiaste mensen die heel dicht bij de boekenkopers staan.’ Een boek kopen in een onafhankelijke boekhandel, is een beleving die het gemak van enkele clicks op Bol.com niet kan kloppen.

‘Voor ons is het elke dag dag van de onafhankelijke boekhandel’, zegt  Evert Verrecas van De Zondvloed in Mechelen. ‘Als onafhankelijke boekhandel moet je elke dag je best doen, anders kom je er niet.’ Het hele jaar door kan je bij De Zondvloed niet alleen terecht voor boeken, maar ook voor een hartverwarmend kopje koffie en persoonlijk boekenadvies. ‘Soms raad ik ook boeken af’, zegt Evert. ‘Het gaat er niet om hoeveel boeken ik je vandaag verkoop, maar dat je ons ook later nog eens een bezoekje brengt. Wij doen niet aan hard selling.’ Mensen buitensturen met een goed gevoel en in het beste geval ook met een goed boekdaar gaat het om.  Niet alleen op de dag van de onafhankelijke boekhandel, maar elke dag.

 

Tekst: Harte Van Eynde, afbeelding: Janko Ferlic via Pexels