06/12/2019

DOCAFRIKA stelt voor: ‘No Gold for Kalsaka’

DOCAFRIKA vindt plaats van september 2019 tot februari 2020 en is een onderdeel van het jaarlijkse Afrika Filmfestival. Elke maand wordt een documentaire voorgesteld in Cinema ZED in Leuven, met deze maand ‘No Gold for Kalsaka’. Met deze documentaire vertelt Michel K. Zongo het verhaal rond de exploitatie van de goudmijnen in Burkina Faso.

Michel K. Zongo is zelf geboren in Burkina Faso en maakte met ‘No Gold for Kalsaka’ (of ‘Pas D’Or pour Kalsaka’) zijn tweede documentaire. Net als in zijn vorige documentaire, ‘La Sirène de Faso Fani’, brengt hij ook in deze documentaire een politiek probleem in kaart. Hij vertelt het verhaal van de goudmijnen die sinds 2008 een grote indruk nalieten op Burkina Faso. Deze goudmijnen hadden een invloed op het hele land. In deze documentaire brengt Zongo in beeld wat die gevolgen net zijn en hoe de bevolking tot op de dag van vandaag nog steeds op zoek is naar gerechtigheid. Zijn film ‘No Gold for Kalsaka’ werd eerder dit jaar genomineerd voor beste documentaire bij de Africa Movie Academy Awards in Lagos.

Meer Afrikaanse film in de media

Het Afrika Filmfestival bestaat al sinds 1996 en groeide uit tot een van de belangrijkste festivals rond Afrikaanse films in Europa. Met dit filmfestival willen de oprichters zorgen voor meer Afrikaanse films in onze media. Afrikaanse films, of films over Afrika, passeren zelden de revue in Vlaanderen. De films die door Afrikanen gemaakt worden, krijgen niet voldoende aandacht om opgemerkt te worden door een groter publiek. Met het Afrika Filmfestival wordt daarom de Afrikaanse film in de kijker gezet bij een zo groot mogelijk en divers publiek. Er zijn ook weinig films over Afrika die in de aandacht komen en de films die dit wel doen zijn vaak stereotyperend. Het doel van het filmfestival is dan ook deze stereotypes te nuanceren en op die manier zorgen voor een meer verdraagzame en multiculturele samenleving.

Naast het wereldbeeld van het publiek verbreden, ondersteunt dit evenement ook de ontwikkeling van de audiovisuele sector in Afrika. Filmmakers krijgen de nodige erkenning en inkomsten en kunnen op die manier hun verhalen in beeld blijven brengen in de toekomst. Op die manier zouden Afrikaanse films in de toekomst vaker in de Vlaamse en Europese cinema aan bod kunnen komen.

Ook wil de organisatie zorgen voor een ervaring die verder gaat dan het kijken van een film. Er vinden daarom ook conferenties, debatten en tentoonstellingen plaats. Op die manier zet de organisatie het publiek aan om kritisch na te denken over politieke vraagstukken op wereldniveau en wil ze zo een multiculturele samenleving toejuichen.

DOCAFRIKA

Omdat er zoveel interessante documentaires bestaan van of over Afrika, kwam de organisatie van het Afrika Filmfestival met het idee van DOCAFRIKA. Elke maand, tussen september en februari stelt CinemaZED een sterke documentaire voor met nadien een nabespreking. De kijkers worden zo uitgenodigd om kritisch na te denken over belangrijke thema’s als ongelijkheid in de wereld, klimaatverandering en migratie. DOCAFRIKA bestaat nu 5 jaar in Leuven en vindt dit jaar voor het eerst ook plaats in Gent. Dit gebeurt in samenwerking met UGent.

In Leuven zal de voorstelling ‘No Gold for Kalsaka’ op 10 december in CinemaZED plaatsvinden. In januari is er nog ‘Sisters of the Wilderness’ en in februari ‘Totems et Tabous’. Voor meer informatie over de programmatie en tickets kan je op deze website terecht.

 

Tekst: Lisa Pauwels, Foto: Stefaan Cordier Photography