'Ieder moment is een stilte als we de tijd heel klein kunnen snijden'
29/12/2019

‘Does the wind move or the flag?’

Kunstzaal ‘Onder de Toren’ in Hasselt stelt vanaf zondag 5 januari ‘The Moving Still’ voor. Deze tentoonstelling van drie kunstenaars Jennifer Bruinendaal, Dima Belshin & Shun-Ying Lu nodigt uit om het ‘gewone’ te heroverwegen en even stil te staan bij de paradox van het leven.

In de tentoonstelling gebruiken de drie kunstenaars hun werk om zich te verplaatsen in de dagelijkse dingen die ons omringen. Van zwevend stof, een schuine lichtinval tot een gevallen haar… allemaal momenten die ze gebruiken om de bezoeker te laten nadenken over de ‘gewone’ dingen in het leven.

Stilte ligt aan de basis van deze tentoonstelling. ‘Ieder moment is een stilte als we de tijd heel klein kunnen snijden, als we haar kunnen vangen in één enkel frame. Maar ze leeft ook en beweegt.’

‘Ieder moment is een stilte als we de tijd heel klein kunnen snijden’

De kunstenaars willen ons prikkelen en laten ons afvragen wat er dan door ons heen gaat. Ze laten ons nadenken over welke sensaties, welke emoties ervoor zorgen dat gedachten komen en gaan en vice versa.

Jennifer en Dima Belshin vormen een kunstenaarsduo en fotograferen samen onder de naam Studio Orsel.

Jennifer: ‘De expo is eenvoudig. Hopelijk kunnen de werken ogen en geest schoonmaken en zo ruimte geven om dieper te kijken naar, hoe al het gewone, ongewoon is, als je in verbinding blijft met je voelende lichaam.’

Je moet de werken niet alleen zien, je moet ze ook beleven: ‘terwijl je op een werk reageert kun je misschien observeren dat je zelf een moving still bent… Dat er een ruimte is tussen het zijn van je reactie/gevoelens en het zien van deze reactie.’

Dima: Hij ziet deze tentoonstelling vooral als het delen van hun visie en in harmonie ruimte maken voor “het alledaagse”. ‘We willen praten met mensen en kijken wat zij zien in wat wij zien. Zo kunnen we misschien ook onszelf beter begrijpen.’

Shun-Ying Lu is ook kunstenaar, ze werkt met verschillende media, maakt installatie, fotografeert en schildert. ‘Deze expo nodigt ons uit om naar een fietszadel te staren, om met een stille maan samen te dansen, om het gewone te heroverwegen, of om een dialoog met jezelf in de stilte te openen, wat beweegt?’

'De expo nodigt uit een dialoog te openen met jezelf'
‘De expo nodigt uit een dialoog te openen met jezelf.’

Praktisch

De tentoonstelling opent op zondag 5 januari van 14:00 tot 18:00 en loopt tot en met 26 januari.

Openingsuren:

Vrijdag: 16:00 – 20:00, zaterdag & zondag: 14:00 – 18:00

De expo is geheel gratis te bekijken in kunstzaal ‘Onder de Toren

Tekst: Jan De Bent, foto’s: ©Shun-Ying Lu