17/12/2019

Drie zwarte mantels van Nederlands ontwerpersduo Viktor&Rolf te bewonderen in Museum Hof van Busleyden

Het Museum Hof van Busleyden in Mechelen stelt een nieuwe collectie voor: drie zwarte mantels van het Nederlandse modehuis Viktor&Rolf. Ze zijn vanaf 29 november 2019 tot en met 20 januari 2020 te bewonderen in het museum als onderdeel van de Back to Black-expositie.

Deze collectie is het resultaat van het project Back to Black; de zoektocht naar het gebruik, de toepassingen en de betekenis van de kleur zwart. Viktor Horsting en Rolf Snoeren, het ontwerpersduo achter deze mantels, zijn al meer dan twintig jaar een vaste waarde in de Nederlandse mode. Het duo staat bekend voor zijn theatrale, sculpturale en soms extravagante ontwerpen. Deze nieuwe mantelcollectie vormt een deel van de Spiritual Glamour collectie die deze zomer wordt voorgesteld in Parijs. Margaret Atwood, beroemde Canadese auteur van onder andere de Amerikaanse dramaserie The Handsmaid’s Tale, werd gefotografeerd voor de Engelse krant The Sunday Times door fotograaf Tim Walker. In deze foto’s draagt ze een van de zwarte mantels die nu te zien zijn in het museum Hof van Busleyden.

De kledingstukken die tentoongesteld worden in het museum, bestaan uit wol van heideschapen uit Friesland. Het ontwerpersduo ging voor de productie een samenwerking aan met Nederlandse textielkunstenares Claudy Jongstra. De Friese wol werd gekleurd met natuurlijke pigmenten in het atelier van Jongstra, op basis van de inzichten uit het Back to Black-project. De Ontwerpers combineerden zwart met kleuren zoals indigoblauw en meekraprood, die tijdens de Bourgondische periode werden gebruikt om stoffen zwart te verven.

De mantels van Viktor&Rolf in Museum Hof van Busleyden. © Sophie Nuytten

De mantels vormen hedendaagse equivalenten van zwarte gewaden op zestiende-eeuwse Bourgondische portretten. “Ook in de Bourgondische renaissance vonden wetenschap en kunst elkaar”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. “Door de samenwerking met het internationaal gerenommeerd ontwerpersduo Viktor&Rolf bewijst ons museum andermaal hoe historische kunst- en wetenschapsbeleving zich kan actualiseren. Of hoe de zwarte gewaden op zestiende-eeuwse Bourgondische portretten zich anno 2019 een weg banen naar de catwalk in Parijs.”

https://www.instagram.com/p/ByLBDh2iCmH/?utm_source=ig_web_copy_link

Drie ontdekkingen rond zwart

De mantelcollectie van ontwerpersduo Viktor&Rolf vult het project Back to Black aan met een extra laag. Op drie plaatsen in het museum ontdek je meer over de kleur zwart. In de trappenhal van het museum hangt het werk Foundations of Black (2019) van Studio Claudy Jongstra. In het midden van het museumparcours kan je een zaal aantreffen die volledig aan Back to Black is toegewijd. Als laatste ontdek je op de zolder van het museum de drie mantels van Viktor&Rolf, gebaseerd op het ‘Bourgondische’ zwart.

De mantels van Viktor&Rolf worden op de zolder van het museum tentoongesteld. © Sophie Nuytten

De Back to Black-collectie is nog te bewonderen in het museum tot en met 21 juli 2021, de mantels van Viktor&Rolf worden nog tentoongesteld tot en met 20 januari 2020. Meer info vind je op de website van Museum Hof van Busleyden.

Tekst: Elias Ysebaert, foto’s: © Sophie Nuytten