21/12/2019

Het wordt een bloederige kerst met eerste Vlaamse zombiefilm ‘Yummy’ in de bioscoop

Liters bloed, meters darmen en brandende piemels, dat is kort gezegd de samenvatting van de eerste Vlaamse zombiefilm Yummy. Een film met Maaike Neuville, Bart Hollanders, Clara Cleymans en Tom Audenaert in de hoofdrol. De regie lag in handen van onze noorderbuur Lars Damoiseaux. ‘Ik vond dat België nood had aan zombies, ze zijn grappig en gruwelijk tegelijk.’

Yummy situeert zich in een vreemde Oost-Europese kliniek die gespecialiseerd is in goedkope plastische chirurgie. Alison (Maaike Neuville) reist er samen met haar lief Michael (Bart Hollanders) en haar moeder Sylvia (Annick Christiaens) naartoe voor een medische ingreep. Al snel blijkt dat het ziekenhuis experimenteert met verschillende verjongingskuren. Terwijl Alison naar de operatiezaal wordt gereden voor een borstverkleining, ontdekt Michael in een ander deel van het ziekenhuis een patiënte die gebruikt wordt als proefkoning. Wanneer hij haar probeert te helpen loopt er iets gruwelijks fout en verandert de kliniek in een bloederig maar ook hilarisch zombiefestijn.

Meer dan horror
Yummy is niet alleen horror, het is ook heel veel komedie en volgens mij is dat de grote sterkte van de film. Ik hoop dat veel jongeren komen kijken en tegen hun ma gaan zeggen: ‘We moeten nog eens gaan kijken want die scene met die brandende piet, die moet je gezien hebben’, zegt de producent van de film Kobe Van Steenberghe. Voor acteur Bart Hollanders was het een totaal andere acteerervaring. ‘Ik heb totaal niets met zombies. Ik had hiervoor zelfs nog nooit een zombiefilm gezien. Het is toch een apart genre. Ik heb toegehapt voor het scenario. Zo’n grappig en van de pot gerukt script ga ik niet meer zo snel tegenkomen als acteur.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🧟‍♂️ YUMMY starts playing in cinema’s this Wednesday. 🍿 Be there if you dare! 😱 #YummyTheMovie #zombiefun

Een bericht gedeeld door YUMMY (@yummythemovie) op


Zelfverzonnen wartaaltje
Het eerste scenario van de film is geschreven in een soort van Google Translate Pools. Maar de creatives van Yummy vonden het toch veiliger om een fictief land te creëren met een zelfverzonnen Oost-blok taaltje. Zo kunnen ze internationale kijkers niet beledigen met een slecht accent. De vriendin van regisseur Lars Damoiseaux heeft Servo-Kroatische roots. Ze maakte speciaal voor de film een fictieve taal. ‘Tijdens het draaien moesten we haar nog af en toe opbellen, dan sprak ze fonetisch iets in en dan kon de acteur dat nazeggen. Ook de teksten op de muren zijn complete onzin’, zegt Damoiseaux.

Uitdagende effecten
Dat Yummy een unieke film is voor België heeft ook zo zijn redenen. Een horrorfilm maken in België is erg uitdagend. Een ziekenhuis dat je vol bloed kan gooien vind je niet overal. Uiteindelijk hebben de makers dit kunnen vinden in het Limburgse Maaseik, waar het ziekenhuis net verhuisd was. ‘We konden er pas twee weken op voorhand naar binnen, dan merk je dat het soms technisch niet mogelijk is om elke scene die op papier staat te kunnen doen. We hebben dus heel veel moeten improviseren’, zegt Damoiseaux. ‘Ik kreeg te horen dat België te klein is voor een zombiefilm en dat we Yummy nooit zouden kunnen maken met een budget onder de tien miljoen. Door creatief uit de hoek te komen is ons dat toch gelukt met een half miljoen.’ De makers zijn vaak heel inventief geweest met make-up en andere special effects. Omdat het in postproductie in bepaalde scenes te moeilijk was, zijn de makers op zoek gegaan naar mensen die effectief hun benen of armen verloren hebben voor de casting van de zombies.


 

De film is vanaf 18 december te zien in de bioscoop.

Tekst: Jennifer Pauli, foto: © YouTube