06/12/2019

Freaky Friday – ‘Door mijn slaapverlamming lijkt het soms alsof er iemand naast mijn bed staat te schreeuwen’

Het fenomeen slaapverlamming (sleep paralysis) kwam in 2018 uitvoerig aan bod in de populaire Netflixserie ‘The Haunting of Hill House’. Wanneer je slaapverlamming hebt, ben je wakker maar zit je nog een deel in je REMslaap (droomslaap). Hierdoor merk je dat je lichaam verlamd is, maar je bewustzijn nog wel actief is.

‘Er zijn twee soorten van slaapverlamming bekend. Slaapverlamming als klacht of symtoom van bredere klachten gaat samen met bijvoorbeeld slaperigheid, verlies van spierkracht en hallucinaties. Dit is wel eerder zeldzaam. De andere soort is geïsoleerde slaapverlamming, waar slaapverlamming op zichzelf voorkomt, zonder andere klachten. De geïsoleerde verlamming komt veel vaker voor’, vertelt professor Bertien Buyse.

 

Mike (23) heeft soms het gevoel dat er iemand naast zijn bed staat

‘Ik heb er af en toe last van, soms een paar keer per week, soms heb ik er maanden geen last van. Het lijkt alsof mijn bewustzijn ontwaakt, maar mijn lichaam slaapt. Het is een zeer akelig gevoel want soms lijkt het alsof iemand naast mijn bed staat te schreeuwen. Tot het moment waarop ik ontwaak, hoor ik mezelf ademen zonder dat ik er controle over heb. Ik merk dat ik er meer last van heb wanneer ik op mijn rug slaap, dus dat probeer ik nu niet meer te doen.

 

Hallucinaties
‘Slaapverlamming kan geen kwaad. Wanneer je dit beseft, maak je je minder zorgen en heb je minder kans op de verlamming. Zeven op de honderd mensen hebben ooit al eens slaapverlamming gehad. Pas wanneer je het verschillende keren op korte termijn hebt, en daarbij hallucineert, is het erger. Het is zeer beangstigend wanneer iemand hallucineert en de indruk heeft dat iemand in de kamer staat of zijn keel toeknijpt’, aldus professor Buyse.

 

Yannick (21) kon zelfs zijn oogleden niet bewegen door slaapverlamming

‘Van mijn 12 tot 16 jaar had ik veel last van slaapverlamming. Ik had het niet elke nacht, maar om een aantal maanden. Eens het terugkwam, had ik het meerdere nachten. Nu heb ik er heel soms nog last van. Wanneer ik het had, werd ik ’s nachts wakker en voelde ik me helemaal verlamd. Mijn ogen waren toe en ik kon niets bewegen, zelfs mijn oogleden niet. Alles voelde superzwaar aan. Het was zo eng en ik wou dat het gevoel echt stopte. Als ik dan uiteindelijk mijn ogen kon openen, was ik volledig wakker en was het voorbij. Soms had ik zelfs geen zin om te gaan slapen, uit angst dat het weer zou gebeuren. Gelukkig is het van zichzelf verminderd, en is het beter geworden naarmate ik ouder werd. Een trucje dat mij hielp was om mijn ogen heel hard proberen te openen. Hierdoor ging het gevoel sneller over.’


Oplossingen
Professor Buyse heeft nog enkele tips: ‘Het enige dat je kan doen om slaapverlamming te voorkomen is voldoende én regelmatig slapen. Heb je last van een angststoornis of psychisch trauma? Pak dan dit probleem ook zeker aan door erover te praten met een huisarts of psycholoog. Ook is het een goed idee om niet op je rug te slapen, want dit kan een oorzaak zijn van de verlamming. Wanneer je lijdt aan slaapverlamming kan je proberen om je te focussen op iets kleins, bijvoorbeeld op je pink. Probeer zo met alle kracht je pink te bewegen, hierdoor kan je verlamming sneller overgaan.’

 

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Believer of non-believer? Freaky Friday zoekt de grenzen op van het (para)normale.

Tekst: Tiffany Hermans, foto: ©Ufo-Spain