08/12/2019

Geef eens een geüpcycled kerstcadeau

Met de Circulaire Kerst pop-up wil vzw HetVindingrijk consumenten aanzetten om circulaire en geüpcyclede kerstcadeaus te kopen. In december kan je in het centrum van Leuven terecht om geüpcyclede objecten te kopen of om zelf een cadeau te maken tijdens één van de workshops.

Handgemaakte, geüpcyclede bureaulampjes. © Caroline de Buzzaccarini

 

De Circulaire Kerst pop-up

De Circulaire Kerst pop-up in Leuven is een samenwerking tussen HetVindingrijk, MAAKbar, Green Office for KU Leuven, Leuven 2030 en Stad Leuven. Tot en met 22 december kan je er van woensdag tot zondag zowel tweedehandse als geüpcyclede voorwerpen kopen. In de pop-up vind je vooral decoratievoorwerpen, opbergspullen en allerhande lampjes. De prijzen variëren van een paar euro’s tot een paar honderd euro’s. Daarnaast staat in de pop-up een boekenruilkast en een geefkast voor kerstdecoratie voor zij die het minder breed hebben. Ten slotte kan je deelnemen aan workshops waar je je eigen geüpcyclede kerstcadeaus kan maken. Op de planning: bureaulampen, designtafeltjes, leren manden en vazen, servetringen, kandelaars, wanten en kussens. Voor een workshop leg je tussen de 30 euro en 90 euro op tafel.

Kerstballen gemaakt uit oud papier. © Caroline de Buzzaccarini

 

Upcycling, de duurzame droom?

Upcycling is de creatie van nieuwe objecten op basis van oude en afgedankte voorwerpen. Evy Puelinckx, oprichtster van HetVindingrijk en lector aan de Universiteit Antwerpen, vindt dat designers de verantwoordelijkheid hebben om een verschil te maken. ‘Voor ons is afval een geschenk’, legt Evy uit. ‘Het is niet nodig dat er in Brazilië een boom wordt gekapt terwijl er hier zoveel hout is van meubels die we niet meer willen.’ De creatie van een geüpcycled voorwerp kan weken tot maanden duren. Allereerst moet het materiaal worden verzameld en onderzocht naar zijn eigenschappen zoals stevigheid en flexibiliteit. ‘Als ontwerper zit je vast aan de grenzen en limieten van het materiaal, wat je verplicht om creatief en vindingrijk te zijn’, aldus Evy. ‘We combineren ambachtelijke arbeid, zoals timmeren en zagen, met nieuwe technieken zoals 3D-printen en lasercut.’ Regelmatig gebruikt HetVindingrijk nieuwe elementen om een geüpcycled voorwerp af te werken of te optimaliseren. Dat wil zeggen dat niet alle geüpcyclede objecten voor de volle honderd percent uit oud materiaal bestaan. ‘We zoeken naar het juiste evenwicht tussen afval en nieuw materiaal’, licht Evy toe. ‘Voor ons is het vooral belangrijk dat mensen zien dat afval terug iets waardevol kan worden.’

In de pop-up vind je decoratie voor het hele jaar door, maar er is ook kerstdecoratie te vinden. © Caroline de Buzzaccarini

 

Het prijskaartje

Geüpcycled staat niet gelijk aan goedkoop. Voor een geüpcycled lampje betaal je in de Circulaire Kerst pop-up 40 tot 60 euro. ‘Het grootste struikelblok is dat mensen verwachten dat geüpcyclede objecten goedkoop zijn omdat ze uit afval gemaakt zijn’, zegt Evy. ‘Maar er kruipt enorm veel handwerk in.’ Volgens Evy moeten consumenten de waarde van ambacht opnieuw leren appreciëren. ‘Dat is een uitdaging, omdat je vandaag de dag in winkels zoals Action en Ikea een lampje voor vijf euro kan kopen.’ HetVindingrijk probeert bij de verkoop van voorwerpen een evenwicht te vinden tussen de arbeidskost en de prijs dat mensen ervoor willen betalen. ‘Studenten hebben ook een verantwoordelijkheid om de juiste keuzes te maken en niet altijd voor Action of Ikea te kiezen’, aldus Evy. Meer informatie over de pop-up en de workshops is te vinden op de Facebookpagina van HetVindingrijk.

Tekst: Caroline de Buzzaccarini, foto’s: © Caroline de Buzzaccarini