19/12/2019

Grafisch vormgevers maken kerstkaarten voor de Warmste Week

Jeugdhuis Wollewei in Turnhout draagt zijn steentje bij voor De Warmste Week van Studio Brussel. Voor het goede doel verkopen ze zelfgemaakte kerstkaarten. Die zijn ontworpen door elf jonge creatievelingen. Floor Compeers (21) is er één van: ‘Zo’n kaartje maak ik in één keer af.’

Eerder organiseerde Wollewei de Makersmarkt, een evenement in Turnhout waar jong creatief talent zich kan tonen. Floor verkocht daar ook kaartjes. ‘Ik had de oproep gezien, mij ingeschreven en ging er kaartjes verkopen. Mensen kende mij nog niet, je moet ook jezelf proberen te verkopen. Het is echt tof als ze je dan aanspreken over je ontwerpen.’

De warmste kaart
Na de Makersmarkt kreeg Floor een mail van het jeugdhuis. Ze waren op zoek naar jonge, ondernemende grafisch ontwerpers en tekenaars. ‘Iedereen mocht tot vijf ontwerpen insturen. Dan heeft het jeugdhuis er van iedereen eentje uitgekozen en gebundeld tot een set van elf wenskaarten.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FLOOR COMPEERS (@floor_compeers) op

Floor zit in haar laatste jaar grafische vormgeving van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze is dus dag in dag uit met ontwerpen bezig. Toch is zo’n kaartje ontwerpen wel eens een verademing voor haar. ‘Bij mijn ontwerpen voor school moet ik altijd het hele proces uitdenken. Zo’n ontwerp is nooit af. Het kan altijd beter. Mijn ontwerpen buiten school, zoals de kerstkaartjes, die maak ik in één keer af. ’

‘Als ik niet tevreden ben maak ik wel veel verschillende varianten,’ zegt Floor. De regels die ze op school moet volgen kan ze dan eens loslaten. ‘Op school probeer ik altijd netjes te werken. Bij de kaartjes moet dat niet altijd. Als ik het een bepaalde manier wil doen, dan doe ik het zo. Als ik het leuk en mooi vind, why not.

Op de academie moet Floor zich altijd verantwoorden voor haar ontwerpen: ‘Je moet een concept uitwerken en je keuzes verdedigen. Bij de kaartjes is dat niet nodig. Daarom durf ik meer bij het ontwerpen van de kerstkaartjes. Niemand gaat me tegenhouden.’

Grafisch vormgever Floor Compeers

Goed doel
De winst van de kaartverkoop gaat naar naar Tejo Kempen Turnhout. Zij bieden gratis en anoniem psychotherapeutische hulp aan jongeren. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis.

Een kaartenset omvat 11 wenskaarten + 11 enveloppen en is te koop voor €12. Deze kan je kopen in het jeugdhuis, bij de ontwerpers zelf of bij de partners.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FLOOR COMPEERS (@floor_compeers) op

Tekst: Flore Baeken, foto’s: © Floor Compeers