01/12/2019

Indrukwekkende expo brengt Claude Monet naar Brusselse Hortagalerij

In de Hortagalerij in Brussel kan je vanaf 30 november genieten van een  opmerkelijke tentoonstelling over de impressionistische schilder Claude Monet. Je wordt er ondergedompeld in 300 meesterwerken van Monet dankzij video mapping en virtual reality.

Een audiovisuele trip doorheen het impressionisme, zo kan je de nieuwe expo over het leven en de werken van de Franse kunstenaar noemen. Door middel van 100.000 afbeeldingen en 60 projectoren worden de kunstwerken van Monet tot leven gebracht op de muren, de grond en zelfs in 3D. Dankzij de projecties beleef je een trip doorheen heel het leven van Monet waarbij je op de achtergrond een dromerige soundtrack hoort.

Uitdagende locatie

Na een proefopstelling in Barcelona haalde het Brusselse bedrijf ‘Exhibition Hub’, gespecialiseerd in de creatie en productie van indrukwekkende tentoonstellingen, de expo ook naar ons land.

De expo bevindt zich in de Hortagalerij in het hartje van Brussel, op slechts 200 meter van de Grote Markt. Volgens de bedenker Mario Iacampo was de keuze voor de Hortagalerij erg uitdagend. In Barcelona liep de expo in een simpele, vierkante zaal. Dat is wel even anders in de Hortagalerij door de grote trappen, verdiepingen en pilaren. Ondanks deze uitdaging kon er in de galerij toch gemakkelijk met diepte en perspectief gespeeld worden, wat de beleving alleen maar beter maakt.

De Japanse brug en de waterlelies. © Jennifer Pauli

Groter doelpubliek

Wie dacht dat deze expo alleen voor kunstliefhebbers is, heeft het goed mis. Het is een perfecte combinatie tussen kunst en technologie. Daardoor spreekt de tentoonstelling een grotere ooelgroep aan en kunnen mensen op een vernieuwende manier kennismaken met kunst.

‘Immersieve tentoonstellingen maken het mogelijk om grote kunstenaars op een nieuwe manier te leren kennen. Door de innovatieve wisselwerking tussen cultuur en technologie ontstaan hoogst unieke ervaringen waarin de geheimen van kunstwerken voor uw ogen worden blootgelegd’, zegt, burgemeester van Brussel, Philippe Close. Hij vindt de expo een zeer mooie aanwinst voor Brussel.

Virtual Reality

Bezoekers kunnen via een virtualrealitybril de werken van Monet bewonderen. © Jennifer Pauli

Wie The Immersive Experience van Claude Monet nog intenser wil beleven, kan dit doen dankzij Virtual Reality. Op het einde van de expo kan je een VR-bril opzetten en neemt de Franse meester je mee op een tien minuten durende reis waarin je meer te weten komt over het leven van de schilder. De VR-ervaring neemt je mee naar zijn atelier in Giverny maar ook naar onder andere Londen, Nederland, Normandië en Noorwegen. Op deze reis maak je letterlijk deel uit van zijn meesterwerken waaronder La Promenade, Les Coquelicots en Les Nymphéas.

Monet, The Immersive Experience, vanaf 30 november 2019 tot en met 19 april 2020 in de Hortagalerij. Tickets zijn te verkrijgen via deze website. Voor een studententicket betaal je 11,50 euro. De VR-ervaring is niet inbegrepen in de ticketprijs en kost 3 euro per persoon.

Tekst en foto’s: © Jennifer Pauli