16/12/2019

Ish Ait Hamou begint leesclub: ‘Het beloven lange avonden te worden’

Verhalenverteller Ish Ait Hamou (32) organiseert op 1 februari 2020 zijn allereerste leesclub in het cultuurhuis Arenberg in Antwerpen. De leesclub zal gaan over zijn nieuwste boek Het moois dat we delen, maar zal geen gewone boekbespreking worden. ‘Ik wil samenzitten met de lezers en met hen in gesprek gaan’, aldus Ish Ait Hamou.

Het is de eerste keer dat Ish een leesclub organiseert, waardoor het extra speciaal zal worden. ‘Ik heb altijd al lezingen gegeven over hoe ik boeken schrijf en over hoe ik auteur ben geworden. Af en toe kreeg ik tijdens die voorstellingen eens een vraag over de personages van mijn boeken, maar dat was niet altijd het geval. Met de leesclub is het de bedoeling om rechtstreeks naar de kern van het verhaal te gaan. Ik zal zelf ook actief deelnemen aan de gesprekken’, vertelt Ish.

Relevantie
Ish Ait Hamou heeft een belangrijk doel met deze leesclub: ‘Er wordt vaak mijn mening gevraagd over bepaalde onderwerpen in de maatschappij. Ik wou het er altijd al over hebben, maar niet in een opiniestuk of krantenartikel, maar in mijn boek. Tijdens het schrijven van Het moois dat we delen wist ik dat het boek zo een urgentie had omdat het een relevantie heeft in de huidige maatschappij. Dit is ook waarom ik met deze leesclub dat stapje verder wou gaan dan ervaringen delen van mijn drie andere boeken. Het wordt niet: ik schrijf het, jij leest het, jij laat mij weten hoe je het vindt en ik dank jou. Ik wil uitpluizen waarom je het net zo bijzonder vond en wat je goed of minder goed vond aan het verhaal.’

 

‘Het is de bedoeling om rechtstreeks naar de kern van het verhaal te gaan’

 

Het moois dat we delen
Soumia en Luc wonen in dezelfde stad waar het leven zich voornamelijk afspeelt aan de schoolpoort, bij de kruidenier en op het voetbalveld. De twee mogen dan wel in elkaars buurt wonen, toch kennen ze elkaar niet. Beiden hebben ze een zwaar verleden achter de rug en proberen ze de draad terug op te pikken. Soumia wil het verleden achter zich laten en Luc leeft te veel in het verleden. Wanneer ze elkaar toevallig tegenkomen, veranderen hun beide levens. Het boek laat een pakkende en beklijvende indruk na.

 

Muren breken en regels overtreden
Hoewel het Ish zijn eerste leesclub wordt, heeft hij wel al verschillende voorstellingen gedaan. Met zijn Aangenaam, ik ben Ish tour vertelde hij op het podium over de kracht van verhalen. Het waren voorstellingen over onder andere de zoektocht naar identiteit en over de moeilijkheden van de samenleving. Tijdens een van deze avonden gebeurde er iets heel bijzonders. ‘Op het einde van de voorstelling brak ik en er kwamen mensen op het podium om me een knuffel te geven. Dat had ik nog nooit meegemaakt en dat had ik zelf ook nog nooit gezien. Tijdens voorstellingen heb ik het gevoel dat je de muur breekt tussen het podium en de zetels, tussen verteller en luisteraar. Er is niks dat evenveel waard is dan een oprechte, moedige en urgente reactie van je luisteraars. Als verhalenverteller is er geen prijs die dat kan overtreffen.’

 

 

‘Er is niks dat evenveel waard is dan een oprechte, moedige en urgente reactie van je luisteraars’

 

 

Verwachtingen
Voor Ish is zijn allereerste leesclub een spannend gebeuren. ‘Als ik nu kijk naar de reacties van de mensen die het boek al gelezen hebben, denk ik dat het heel boeiend gaat worden. Het is een heel directe en concrete bespreking van het boek. Lezers die met vragen zitten zoals “wat bedoel je met die zin” of “wat betekent dat fragment voor jou” kunnen die dan stellen. Er zullen zeker en vast interessante gesprekken gevoerd worden, vooral ook over wat er tussen de lijnen geschreven staat. Ik vraag me af of de lezers zichzelf in de personages herkennen en wat de personages voor hen betekenen. Er zijn heel veel onderwerpen die aan bod zullen komen en ik denk dat het vooral lange avonden gaan worden’, lacht de auteur.

 

 

De eerste ‘Het moois dat we delen leesclub’ zal plaatsvinden op 1 februari 2020 in Arenberg, Antwerpen. Je kan nu al je tickets bestellen via de website.

 

Tekst en foto: ©Tiffany Hermans