De lichtboog in Oostende.©Zoë Mees
20/12/2019

Kerst aan de Kust: ‘We willen van de winter in Oostende een totaalbeleving maken’

De feestdagen, de koudste tijd van het jaar maar tegelijk ook de warmste. We genieten van het knus bij elkaar zijn met de familie, de sfeer en ook van de gezellige kerstmarktjes. En die kerstmarkten vinden we meestal in de grote steden. Ook in Oostende, de enige stad aan zee. Zij proberen elk jaar met de kerstperiode zoveel mogelijk mensen te lokken naar de Noordzee. Marketing manager van Toerisme Oostende Pieter Hens legt uit hoe ze dat doen.

‘Door een mix aan te bieden van evenementen en communicatie’, legt Pieter uit. ‘We hebben de voorbije jaren veel geïnvesteerd in winterevenementen en we willen vooral een totaalaanbod creëren. We houden het dus niet enkel bij een kerstmarkt en een ijsschaatspiste. We hebben heel Oostende in een winters jasje gestoken. Het aanbod gaat van latenightshopping tot animatie in de winkelstraten. Dit jaar pakken we uit met een inpakbar waar je gratis cadeautjes kan laten inpakken. We hebben ook een verblijfactie lopen in onze hotels, als je via winter in Oostende een overnachting boekt, krijg je gratis een cadeautje op de kamer, ingepakt in Oostends cadeaupapier. We proberen van de winter een totaalbeleving te maken.’

Vernieuwing

Pieter vindt het belangrijk dat er bepaalde accenten worden gelegd om vernieuwend te blijven. ‘Ik denk bijvoorbeeld niet dat er veel steden zijn die hun eigen cadeaupapier hebben,’ zegt hij. ‘Ook  de lichttunnel in de winkelstraat van 180 meter die vier keer per dag een show speelt op muziek, zal veel volk blijven aantrekken. Maar Kerst is en blijft Kerst, je kan dat niet oneindig blijven heruitvinden. We proberen vooral op een vernieuwende manier met die aspecten om te gaan. Zoals met de kerstmarkt. We opteren altijd voor een unieke locatie in een park in het centrum van de stad. Tussen het groen geeft dat meteen een andere sfeer. De ijspiste ligt ook op een ponton op de vijver, wat het gevoel geeft dat je tussen de bomen op natuurlijk ijs aan het schaatsen bent. Die combinatie tussen vernieuwing maar toch niet te grootschalig zodat het nog gezellig blijft, werkt.’

Onderscheiden

‘Oostende maakt het verschil met andere badplaatsen door de grootschaligheid’, zegt Pieter. ‘Die mix blijft belangrijk maar dat zijn onze data ook. Wij pikken er geen weekends uit zoals andere badplaatsen dat doen. Onze evenementen beginnen vanaf eind november en lopen voort tot het einde van de kerstvakantie.’

Lichtshow

Oostende blijft al drie jaar op rij verbazen met hun indrukwekkende lichttunnel in de winkelstraat. Bij de toerismedienst waren ze een tijdje geleden op zoek naar iets nieuws. Ze haalden hun inspiratie in Malaga, in Spanje, want daar staat zo’n soortgelijk exemplaar. ‘We vroegen ons toen af of dit wel een concept was dat we konden vertalen naar Oostende,’ gaat Pieter verder. ‘Zowel technisch, rekening houdend met de breedte van de straat, als de vraag of het wel wervelend genoeg was. We zijn dat toen gaan becijferen en het leek allemaal te lukken.’

De lichtshows worden telkens begeleid door een mix van muziek. Nostalgische nummers, kerstliedjes en hedendaagse muziek passeren de revue. En dit jaar sluiten ze elke show af met een nummer van de Duitse band Rammstein. ‘We mogen trots zijn dat een band als Rammstein in juni komt optreden in Oostende. We hebben er daarom ook voor gekozen om één van hun nummers te integreren in de lichtshow. Het is gewaagd, niet veel steden zouden dit durven doen. Maar ook hierin maken we het verschil. We proberen net dat stapje verder te gaan als de rest. En dat hoekje eraf past perfect bij Oostende.’

Toekomst

Pieter verzekert dat het DNA van de stad nooit verloren zal gaan. ‘Wat wil zeggen dat we het maritieme, authentieke, goede dosis cultuur nog meer gaan doordringen in alles wat we doen, onze evenementen gaan we daar nog meer op laten inspelen. We kijken ook altijd heel kritisch naar wat we doen. Het is niet omdat iets nu goed werkt, dat we dat 20 jaar zo gaan houden en niets aan gaan veranderen. We gaan altijd op zoek naar vernieuwing. We proberen telkens onszelf heruit te vinden maar dan wel vanuit het DNA van onze stad.’

Alle informatie over Winter in Oostende vind je hier.

Tekst en foto: © Zoë Mees