06/12/2019

Koen van den Broek stelt ‘Wall Works’ tentoon in De Garage in Mechelen

De Garage in Mechelen opent vanaf 7 december haar deuren voor de tentoonstelling ‘Wall Works’ van Koen van den Broek. De 46-jarige kunstenaar stelt voor het eerst in tien jaar zijn eerste solotentoonstelling voor waarin hij experimenteert met de dimensies van schaal, verhoudingen, locaties en texturen.

Volgens Koen van den Broek illustreren deze werken zijn originele kijk en zijn kunstvisie als belangrijk onderdeel van de maatschappij. Tijdens deze tentoonstelling kom je in aanraking met ontwerpen, maquettes, foto’s en afgewerkte objecten. Op deze manier kom je meer te weten over de denkwijze en leefwereld van de kunstenaar.

Grenzen verlegen

Wie saaie ééntonig werken verwacht, is aan het verkeerde adres. Volgens de kunstenaar daagt ‘Wall Works’ hem uit om zijn grenzen te verleggen en te experimenteren met schaal, verhoudingen, verschillende materialen en texturen. Opvallend is dat er ook onafgewerkte projecten te zien zullen zijn die volledig geïntegreerd zijn in de afgewerkte objecten.

Niet alleen in het gebouw zijn verschillende werken terug te vinden, ook buiten. De beleving start vanop straat want de gevel is in een typisch ‘Koen-van-den-Broek-jasje’ gestoken waarin hij de ziel van de tentoonstelling blootlegt aan de hand van verschillende lijnen en kleuren wat meteen de titel van de expositie verklaart.

De aangepaste gevel aan de tentoonstelling. ©Anne van de Voorde

Koen van den Broek is niet bang om de handen uit de mouwen te steken en legt maar al te graag zijn ziel in zijn werken. Hij trotseert dan ook graag de koude decembermaand om de gevel aan te passen naar de aard van zijn tentoonstelling.

 

Koen legt de laatste hand aan de gevel. ©Anne van De Voorde

Een indrukwekkend palmares
Met de tentoonstelling ‘Wall Works’ is Koen van den Broek niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden creëerde hij al affiches voor het Opera Ballet Vlaanderen met als thema Borderline, gaf een twist aan de Hofkamer in Antwerpen en beschilderde de borden voor restaurant ’t Zilte op de bovenste verdieping van het Mas.

 

De Hofkamer in Antwerpen kreeg een nieuwe look die volledig aansluit bij de visie van de kunstenaar. ©Herita_foto_Lucid

Dichter dan je denkt
Voor Koen van den Broek is het niet zijn eerste kunstwerk in Mechelen. In opdracht van het nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen beschilderde hij de gevel en titelde het werk Sampled. Een grootschalig project waarbij verschillende gebouwen zijn stempel kregen. Hij ontwierp een samenhangend geheel waarbij de kleuren en lijnen in elkaar overlopen. In dit werk komen enkele aspecten van zijn huidige tentoonstelling aan bod: het experimenteren met locatie, schaal en materialen. Hoor zelf de kunstenaar aan het woord over dit project in dit filmpje.

 

Het nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten kreeg een frisse look dankzij Koen van den Broek. ©Koen van den Broek

Praktisch
De tentoonstelling opent haar deuren voor het grote publiek vanaf 7 december 2019 tot en met 1 maart 2020. Je kan de galerij bezoeken elke donderdag tot zondag van 13 uur tot 18 uur in De Garage, Onder den Toren, 12A in Mechelen. Tot 18 jaar is de toegang gratis en anders betaal je 5 euro inkom. Personen die een UitPas met kansentarief bezitten betalen 1 euro.

Meer info op de website van De Garage

 

Tekst: Matthias Joris, foto: ©Erik Bisschop