02/12/2019

Leuvens kortfilmfestival viert 25ste verjaardag

De belangrijkste filmtalentenjacht van België blaast 25 kaarsjes uit. Zaterdag ging het kortfilmfestival van start met een feestelijke openingsavond. Al een kwarteeuw kan je jaarlijks terecht in het Leuvens kunstencentrum STUK voor meer dan 200 kortfilms. Het kortfilmfestival is sinds de oprichting in 1995 snel uitgegroeid tot dé springplank van aanstormend filmtalent in België.

Centraal op het kortfilmfestival staan de Vlaamse- en Europese kortfilmcompetities. Regisseur Michael Roskam won in 2004 met zijn kortfilm Carlo de juryprijs in de Vlaamse competitie voor fictie: ‘Hier een prijs winnen als jonge filmmaker is een eerste mijlpaal. Het is een moment waar iedereen naar uitkijkt. Als je film dan hier in première kan gaan, dat is toch wel scoren.’ Ook Patrice Toye, zelf regisseur en docent aan Sint-Lukas, beaamt dat: ‘Voor mijn studenten is dat het walhalla. Het is hun eerste droom om hier te geraken.’

‘Het kortfilmfestival in Leuven is zoals een cocon waar je in kan blijven groeien,’ vertelt Colombiaanse regisseuse Juanita Onzaga tijdens het panelgesprek over 25 jaar kortfilmfestival

Feesteditie

De allereerste editie van het festival vond plaats in 1995 en heette Leuven Kort. Twee studenten huurden een filmzaal en zonden dertien kortfilms uit. Op die avond kwamen er 450 mensen, een opkomst die de organisatoren nooit verwacht hadden. Niet alleen het publiek blijft groeien, vorig jaar trok het kortfilmfestival 8 duizend bezoekers, maar ook het aantal kortfilms stijgt exponentieel: in het totaal zijn in de afgelopen kwarteeuw al meer dan 4 duizend kortfilms vertoond. Ter gelegenheid van de 25ste editie van het festival worden enkele prijswinnende kortfilms heruitgezonden. In vier compilaties gidsen de programmatoren je door de geschiedenis van het festival.

https://www.instagram.com/p/B5kkDplAr40/

Konstantina Kotzamani

Griekenland is op deze editie van het kortfilmfestival het land in focus en artiest in focus is Konstantina Kotzamani. De Griekse regisseuse voelt zich vereerd dat ze haar kozen: ‘Ik ben erg blij dat ik uitgekozen ben als artiest in focus op het kortfilmfestival in Leuven, het is een hele grote eer.’ Nadat Konstantina opgroeit in een klein dorp in Griekenland, studeert ze ze farmaceutische wetenschappen. Wanneer ze afstudeert, volgt ze filmstudies in Thessaloniki. ‘Die jarenlange medische studies hebben me geholpen om mezelf te leren kennen en om meer precies en gemotiveerd films te maken.’

In 2014 breekt ze door bij het internationale publiek met de première van haar kortfilm Washingtonia op de Berlinale, een filmfestival in Belijn. ‘In het begin kon ik het niet geloven. Ik herinner me dat ik terugbelde om te controleren of ze de uitnodiging niet naar de verkeerde persoon hadden gestuurd.’ De kortfilm blijkt een groot succes te zijn, meer dan 120 (kort)filmfestivals zenden hem uit. Met de film haalt ze haar eerste nominatie voor de Europese Film Awards binnen, twee jaar later doet ze dat opnieuw met kortfilm Limbo. Alle filmfestivals bezoeken, doet ze niet.‘Het zijn er veel te veel en niet alle festivals dekken de kosten. Hoe veel ik ook van nieuwe plekken ontdekken hou, je kan niet altijd reizen en onderweg zijn.‘

Volgende zaterdag sluit het filmfestival af met een slotceremonie, waar maar liefst zeventien prijzen worden uitgereikt. Als je wat vroeger komt, kan je om 16.15 uur naar drie kortfilms van Konstantina kijken, onder andere haar nieuwste kortfilm, Electric Swan, wordt vertoond. Om al een voorsmaakje te hebben, geven we hieronder de trailer mee. ‘De grappigste reactie die ik kreeg op mijn kortfilms was tijdens een Q&A in Marokko. De zaal was gevuld met alleen maar mannen en ze hadden maar drie vragen: of mijn haar natuurlijk blond is of gekleurd, of ik een film maakte over Marokko en welk dier ik zou kiezen.’

Nog tot zaterdag 7 december kan je het kortfilmfestival bezoeken, voor meer informatie kan je op deze site terecht.

Tekst: Franceska Van Malderen, foto’s ©Franceska Van Malderen