04/12/2019

Muzieknieuws: Muziekopleidingen in Vlaanderen staan niet stil

Dat muziekopleidingen in Vlaanderen niet stilstaan, is gebleken uit de verschillende nieuwe muziekopleidingen die hogescholen en universiteiten in Vlaanderen aanbieden. Naast pop- en rockmuziek, kan je ook muziektherapie -en pedagogie volgen. Zelfs klassieke universiteiten zoals de KU Leuven passen hun onderwijsaanbod aan door vanaf volgend jaar het vak Popmuziek aan te bieden.

 

De muziekopleidingen in Vlaanderen evolueren steeds meer mee met de tijd. Dat bewijst nu ook de KU Leuven die, naast Hogeschool PXL, een opleiding Popmuziek aanbiedt. Studenten Musicologie krijgen er vanaf volgend jaar een nieuw vak Popmuziek bij. Een primeur voor Vlaanderen aangezien de opleiding zich tot nu toe vooral focust op klassieke muziek. Het vak Popmuziek zal aan bod komen in het tweede of derde jaar van de opleiding Musicologie. Ook andere studenten die niet tot de faculteit Letteren behoren, kunnen het vak volgen als keuzevak.

 

Naast opleidingen zoals pop -en rockmuziek, kan je ook aan verschillende hogescholen de opleiding muziektherapie volgen. Binnen de opleiding muziektherapie bestuderen studenten alle deelaspecten van muziek en kijken ze hoe muziek op een therapeutische manier kan worden ingezet. Ze gebruiken muziek afhankelijk van wat de patiënt nodig heeft.

 

Daarnaast kan je ook de opleiding muziekpedagogie volgen. In deze opleiding leren studenten om verschillende doelgroepen van muziek te laten genieten en muziek te laten maken. Studenten worden klaargestoomd tot allround musici die zingen, spelen, improviseren, dirigeren, arrangeren en componeren. In de eerste plaats zijn muziekpedagogen sterke muzikanten.

 

Tekst: Helena Verlinden, foto: Unsplash