21/12/2019

Netflix is nieuwe Oscar-fabriek

Op 9 februari 2020 is het weer zover, het jaarlijkse hoogtepunt voor de filmliefhebber: de 92ste Oscaruitreiking in Amerika. De gouden beeldjes worden uitgereikt aan personen die zich het afgelopen filmjaar bewezen hebben in een bepaalde categorie. De belangrijkste zijn beste film, mannelijke/vrouwelijke hoofdrol en beste regie. The Irishman van Netflix lijkt grote kanshebber te zijn om meerdere beeldjes weg te kapen.

Universal, Paramount, Dreamworks en 21st CenturyFox zijn maar enkele namen uit het rijtje filmproducenten die wereldwijd gekend zijn voor het maken van kwalitatieve films. Sinds een aantal jaar voegen we daar nog een andere speler aan toe, de streamingsdienst Netflix.

3 kleppers met een groot winnaarsgehalte
In de categorie ‘beste film’ is Netflix grote kanshebber met maar liefst 3 titels: The Irishman, Marriage Story en Two Popes. De ene speelt zich af tijdens de oorlog, de andere gaat over een moeilijke liefdeskwestie en de derde in het rijtje vertelt het verhaal over de machtswissel en het verkiezen van een nieuwe paus van het Vaticaan. Het zijn totaal uiteenlopende verhalen maar allemaal hebben ze één ding gemeenschappelijk: een productiebudget om ‘u’ tegen te zeggen. ‘Netflix investeert jaarlijks ongeveer 15 miljard euro in het produceren van beeldmateriaal’, zegt VRT-filmkenner Ward Verrijcken. Dit maakt van de streamingdienst een belangrijke nieuwe speler in het filmlandschap.

 

Vandaag doen vooral superhelden- en cartoonfilms het bijzonder goed in de cinema. Daarom is het vanzelfsprekend dat de ene na de andere film in deze categorie de filmzalen bereiken. ‘Filmmaatschappijen durven het risico niet nemen om zware, volwassenen, ernstige films te produceren. Ze hebben schrik dat ze het niet goed zullen doen aan de kassa en hierdoor een financieel verlies zullen lijden’, verklaart Verrijcken. Een risico dat Netflix niet uit de weg gaat. Zij pronken er maar al te graag mee dat ze sterren zoals Robert De Niro, Anthony Hopkins en Scarlett Johanson kunnen aantrekken. Daardoor winnen de films, die slechts een beperkte tijd in de cinema te zien zijn en nadien uitsluitend op Netflix, tal van Oscars waardoor de abonnementverkoop voor Netflix weer de hoogte in gaat. Een slim verdienmodel dat krachtige films oplevert.

 

Belgische film maakt geen kans op een Academy Award
Netflix zal waarschijnlijk de grote winnaar zijn op het festival. Onze Belgische inzending Nuestras Madres van regisseur César Díaz in de categorie Best international feature film is niet genomineerd om een Oscar mee naar huis te nemen. De film haalde de longlist niet waarbij er een selectie wordt gemaakt uit 87 films ingezonden door verschillende landen. Volgens Verrijcken is de Zuid-Koreaanse films Parasite grote hanshebber om een Oscar te winnen die eerder al een Gouden Palm won in Cannes.

 

 

Iets dichter bij huis werd de Belgische Netflix-serie, Undercover, meermaals genomineerd voor een Ensor. Dit is de filmprijs op het Filmfestival van Oostende. De serie werd in het voorjaar van 2019 uitgezonden op één. Het eerste seizoen was een groot succes en de opnames voor het tweede seizoen zijn al achter de rug.

 

Oscars live volgen
Op 13 januari 2020 worden alle 5 genomineerde per categorie bekendgemaakt. ‘De inzendingen en nominaties worden gekozen uit een jury van 8.000 mensen van over de hele wereld. De jury bestaat uit verschillende beroepen die actief zijn in de filmwereld. Dit kan gaan van schminksters, stuntmannen, acteurs en regisseurs’, zegt Verrijcken. Daarna is het aftellen naar 9 februari want dan zullen voor de 92ste keer de Oscars worden uitgereikt. Het is nog maar de grote vraag of Netflix de verwachtingen kan inlossen.

Tekst: Matthias Joris, foto: © YouTube