04/12/2019

Maak kennis met het dweilorkest: herkenbare melodieën en veel ambiance

Heb je al gehoord van een dweilorkest? Nee? Zet je dan schrap om een portie ambiance in je oren te ontvangen, want een dweilorkest sleept het publiek volledig mee in de act!

Volgens Van Dale is een dweilorkest ‘een orkestje dat met vrolijke muziek probeert de stemming erin te brengen’. En dat is exact wat zo’n muziekgroepje doet. Het is geen fanfare of harmonie, want de muzikanten dragen allemaal hun instrument bij zich. Er wordt voornamelijk  ingezet op de stemming en ambiance, waardoor een dweilorkest heel mobiel moet zijn.

Door de opkomende populariteit van dweilorkesten wordt er ieder jaar het internationaal dweilfestival in het Vlaams-Brabantse Halle georganiseerd. Daar worden muziekgroepen uit binnen- en buitenland uitgedaagd om het tegen elkaar op te nemen. Er zijn twee categorieën: de ambianceklasse en VIK (Vrij Internationaal Kampioenschap). In deze categorieën moeten de orkesten respectievelijk het publiek en de vakjury overtuigen om een prijs in ontvangst te kunnen nemen.

De DeciBells na hun verdiende eerste overwinning op het Dweilfestival in Halle. ©Elias Ysebaert

Ook de jonge, enthousiaste nieuwe groep DeciBells uit de Halse deelgemeente Lembeek heeft dit jaar al meteen de publieksprijs in de wacht kunnen slepen. Hoe ze tot die prestatie zijn gekomen en waarom ze zo populair zijn, hoor je in deze radioreportage:

Luister iedere week naar Vertelles tussen 12u en 14u op 21bis.

Presentatie: Yousra Ben Sliman, reportage en foto’s: Elias Ysebaert