11/12/2019

Wary Wednesday – Hoe alien Vrillon voor opschudding zorgde in Engeland

Misschien doet de naam Vrillon niet meteen een belletje rinkelen bij jou, maar dat is perfect normaal. De ‘alienstem’ van Vrillon onderbrak uit het niets een nieuwsuitzending in Engeland. Blijft de mysterieuze stem een raadsel of ging het om een grap?


Zaterdagavond, 26 november 1977. De nieuwsuitzending van 17 uur begint bij Independent Television News. Na een tiental minuten vervaagt het beeld en de stem van nieuwsanker Andrew Gardner. In de plaats komt er een vervormde stem aan het woord. Het zou de stem zijn van Vrillon, een vertegenwoordiger van het Ashtar Galactic Command. De Ashtargroep zou een groep buitenaardse wezens zijn waar sommige mensen beweren een boodschap van gekregen te hebben. Vrillon nam voor zes minuten de nieuwsuitzending over en werd niet onderbroken door de zender. Na de onderbreking verontschuldigde de zender zich voor ‘de doorbraak van het geluid.’

 

Codes kraken
Hoe praatte die alien die zes minuten dan vol? Vrillon had het voornamelijk over dat we als mens moesten stoppen met oorlogvoeren en meer in vrede moeten leven. Het hacken van een televisiezender is niet iets wat je onmiddellijk klaarspeelt. Mark Van Borm van volkssterrenwacht Mira heeft er denkt er dit over: ‘Sowieso werd het signaal via eenzelfde frequentie verzonden. Uit nazicht blijkt dat het ook effectief via de zender van het tv-station gebeurde. De zender had dus vrij eeenvoudig de uitzending kunnen onderbreken. De officiële versie luidt dat technici tijdens die bewuste zes minuten aan het onderzoeken waren waar het geluidssignaal vandaan kwam. Dit laatste is niet bekend.’

 

 

The mystery continues
Het vreemde aan dit verhaal is dat er nooit iemand voor uitgekomen is dat het om een grap ging. En zouden aliens dan de Engelse taal wel kunnen spreken? Meestal biecht de grappenmaker het na een aantal jaar wel op dat zijn of haar grap goed gelukt is of niet. De meningen over de boodschap zijn verdeeld. Sommige mensen denken dat het om een boodschap van de televisiezender gaat, anderen dan weer dat de zender gehackt werd. Dan heb je natuurlijk ook nog diegenen die geloven dat Vrillon en het Ashtar Galactic Command de mensen op aarde echt hebben toegesproken. Ging het om een grap of zit er meer achter de onderbreking? Dat blijft tot vandaag een groot vraagteken. Je kan voor jezelf uitmaken of het hele gebeuren volgens jou echt of fake was.


Tekst: Tiffany Hermans, foto: ©Ufo Spain

 

Elke maandag, woensdag en vrijdag vind je op onze website een artikel dat deel uitmaakt van een mysteriereeks.
Iedereen is een beetje achterdochtig. Op Wary Wednesday zoeken we uit achter welke complottheorieën een beetje waarheid schuilt.