08/01/2020

350.000 gaan Vegan als Voornemen

Het aanbreken van het jaar gaat altijd gepaard met goede voornemens. Sommige willen wat meer sporten of wat meer opruimen. Anderen proberen gezonder te leven of aan het milieu te denken, als jij dit bent is Veganuary iets voor jou.

Veganuary is een initiatief uit de UK dat overgekomen is naar België. Het is een afkorting voor Vegan January, wat betekent dat je in de maand januari volledig vegan probeert te gaan.

Het initiatief werd opgericht door Jane en Matthew uit Engeland in 2014. Sinds toen hebben al meer dan 500.000 mensen zich geregistreerd als deelnemers. De organisatie biedt informatie en tips via hun website, mails, sociale media en support groepen op Facebook. Verschillende bedrijven spelen hier ook op in door in januari hun menu aan te passen of speciale aanbiedingen en promoties in te voeren. Meer dan 500 bedrijven in de UK hebben zich geregistreerd als actieve deelnemer zoals: Pizza Hut, Gregg’s en Marks & Spencer’s.

Campagne van 2019

Na de campagne van 2019 bleef 47% van de deelnemers vegan eten. In 2019 namen 250.000 mensen deel uit 178 verschillende landen zoals India, Zweden en Nigeria. De grootste reden voor mensen om deel te nemen is voor de gezondheid (46%), daarna komt dierenwelzijn (34%) gevolgd door het milieu (12%) en andere redenen (8%).

Bekende gezichten

De campagne telt verschillende ambassadeurs zoals Paul McCartney (muzikant), Mayim Bialik (actrice) en Anthony Mullally (professionele Rugby speler). Wist je trouwens dat heel wat BV’s vegan zijn? Enkele voorbeelden zijn

Internationale voorbeelden zijn: Miley Cyrus (zangeres), Mike Tyson (professionele Bokser) en Ellen Degeneres (TV presentatrice).

Wat is vegan?

Vegan betekent dat je niks dierlijks gebruikt. Vaak wordt deze term verward met plantaardig, wat betekend dat je niks dierlijks eet of drinkt. Wanneer je vegan bent ga je bijvoorbeeld geen leren kleren dragen; niks dierlijks eten zoals melk, eieren, honing, vlees of vis; maar ook bijvoorbeeld geen dierlijke gelatine, kleurstoffen of lijm gebruiken. Er zijn heel wat varianten van vegan zoals no waste, RAW en flexi-vegan.

No waste betekent dat je het vooral uit milieu redenen doet. Je probeert geen afval te creëren door geen plastiek verpakkingen te kopen, niks te verspillen en lokale producten te gebruiken. Daarnaast kijk je ook naar je transport middel, gebruiksvoorwerpen, kledingmaterialen,…

RAW betekend dat je het vooral uit gezondheids redenen doet. Je focust op gezond eten en leven. Vaak zijn dit mensen die ook intensief sporten. Ze verkiezen om alles rauw te eten om zo alle vitaminen en voedingswaarden uit hun eten te halen. Wanneer je voeding kookt of bakt verlies je een heel wat voedingswaarden.

Flexi-vegan betekend dat je niet volledig vegan gaat, dit is het meest voorkomende. Flexi-vegans zijn vegetarisch en eten bijvoorbeeld geen melk en eieren, maar vaak wel dierlijke vetten en honing. Sommige kiezen ervoor om enkel in het weekend volledig vegan te gaan anderen kiezen enkele dagen in de week.

Receptjes

Voor je begint te denken: maar wat kan ik dan wel nog eten? Heel veel! Alle groenten, fruit, granen, kruiden, peulvruchten, noten, zaden,…

Rode Bieten Salade

Frisse Rode bieten salade met munt en vegan feta ‘kaas’.IMG_0006.JPG

Bananenbrood

Stevig Bananenbrood, goed als ontbijt of lunch.

IMG_1909.JPG

Macaroni met ‘kaas’saus

Romige macaroni met ‘kaas’saus en gerookte kikkererwten.

IMG_2787.JPG

Wil jij je nu inschrijven voor Veganuary? Dat kan door hier te klikken!