09/01/2020

4 organisaties die je helpen bij het ontdekken van de wereld op een leerrijke manier

Proef je eens graag van een andere cultuur en wil je dit combineren met een leerrijke ervaring zoals vrijwilligerswerk, een stage, taalreis of uitwisseling? De volgende organisaties ontvangen je met open armen. Ze delen graag hun expertise om je project naar het buitenland zonder zorgen te realiseren.

WEP is een organisatie voor interculturele uitwisselingen en taalreizen. Bijna 10.000 adolescenten tussen de 15 en 35 jaar vertrekken jaarlijks naar meer dan 300 bestemmingen via één of meerdere van hun programma’s. Sarah Buelinckx (Communicatie Manager bij WEP) haalt dagelijks voldoening uit haar job. ‘Onze missie is jongeren een bredere visie op de wereld bieden, en dit door ze op een andere manier te laten reizen. Ze zijn zich bewuster van wat er zich in de wereld afspeelt en willen zelf op ontdekking gaan.’

Iedere deelnemer aan een uitwisselingsprogramma krijgt een opvolging en een pakket op zijn/haar maat. De basis is meestal hetzelfde maar vanaf dan wordt er gewerkt volgens de persoonlijke voorkeur en behoeften van de kandidaat. Programma’s kunnen ook gecombineerd worden. Begin tien tot twaalf maanden voor je programma aan de voorbereiding. Vanaf het moment dat je een WEP-kantoor binnenstapt met de interesse wordt alles in gang gezet. 

Wat is het prijskaartje? Een schooljaar in het buitenland kost al snel €7.500. Voor stage of vrijwilligerswerk wordt er gekeken naar het aantal weken. Drie weken kosten rond de €500. De programma’s worden persoonlijk opgesteld waardoor de prijs varieert. 

https://www.instagram.com/p/B6I3Z6sHyjE/

Education First (EF), de organisatie die aan de voet zal liggen van je internationale carrière. Met een op maat gemaakt reisprogramma zal je een taal vloeiend leren spreken en tegelijkertijd kunnen focussen op academische doelen (zoals een diploma halen). Van een korte taalreis tot een met één jaar durende uitwisseling, er zit voor iedereen iets tussen. Je kan al op ontdekking vanaf een periode van twee weken.

Anders dan bij WEP kan je bij EF kiezen voor de intensiteit van je cursus. Ze bieden een intensieve of algemene cursus aan. Daarbinnen kan je dan nog de keuze maken tussen een EF examenvoorbereiding of een universitaire voorbereiding. Zodra je een brochure aanvraagt gaat het heel snel. Er wordt contact opgenomen met de kandidaat, een offerte opgesteld en via een afspraak een verder programma opgesteld. 

Wat is hier het prijskaartje? Een volledig academiejaar aan een buitenlandse universiteit kost al gauw €11.000 maar kan nog schommelen. Het aantal maanden en de bestemming bepalen mee de hoeveelheid van de prijs.

https://www.instagram.com/p/B2PEQAVoqrz/

Go Strange voorziet gratis een waaier aan mogelijkheden voor jongeren die graag een interculturele ervaring zouden beleven in het buitenland. Ook bij deze organisatie wordt er volop ingezet op de kennis van experts en adviseurs. Informatie over beurzen en subsidies vind je er ook terug. Bij Go Strange geven ze tips om je voor te bereiden en zorgen ze voor inspiratie door de ervaringen te delen van andere jongeren. 

Het gaat hier minder om het verkopen van een beleving maar eerder om het juist informeren. Go Strange maakt deel uit van het informatienetwerk Eurodesk en wordt onder meer gesteund door de Erasmus organisatie. 

https://www.instagram.com/p/B6_aEnqnDRs/

Kilroy maakt van je dromerige bucketlist de harde realiteit. Deze organisatie focust op budgetvriendelijkheid en studenten. Je boekt er niet alleen een wereldreis maar ook je volgende buitenlandse stage of uitwisseling. De experten van Kilroy geven zonder aarzeling advies over huisvesting, beurzen, visa en alle andere praktische zaken waar je wakker van zou kunnen liggen. Zorgeloos vertrekken staat bij hen op nummer één. 

Bij Kilroy werken ze samen met een enorm internationaal netwerk. Men gaat een persoonlijk traject opstarten en samen met jou een profiel afstemmen dat past bij je noden. Boek je via hen? Dan garanderen ze een 24/7 ondersteuning via partners, in geval van nood. Ook wordt er hulp aangeboden bij het selecteren van accommodatie, een stage of buitenlandse universiteit. Je wordt daarnaast uitgenodigd om evenementen bij te wonen waar je medereizigers kan ontmoeten. 

Wat is hier het prijskaartje? Voor een semester aan een buitenlandse universiteit betaal je zo’n €4.000. Ook hier hangt het af van de duur van je uitwisseling en de bestemming. 

https://www.instagram.com/p/BiE5K2Rg6V2/

 

Het aanbod aan organisaties die je een onvergetelijke tijd willen bezorgen is ruim. Er is voor ieder wat wils en ook qua budget kan er worden gespeeld met de behoeften van de kandidaat. Al staat bij elke organisatie slechts één doel vooraan: jongeren helpen en steunen bij hun eigen leerrijke ervaring aan de andere kant van de wereld.  

Tekst: Sofie Kerremans, foto: © Sofie Kerremans

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Aan de andere kant’ waarbij we nagaan welke impact andere culturen hebben op onze westerse levensstijl. Wat doet een cultuurschok met je en hoe zit het met het studentenleven aan de andere kant van de wereld?