11/01/2020

‘Beter een grote groep 50% minder vlees’ vleesbedrijf ontwikkelt halve vegetarische burgers

Belgen eten nu 8,8 procent minder vlees dan een decennium geleden volgens Belgisch statistiekbureau Statbel. Steeds meer Belgen kiezen ervoor om flexitariër, vegetariër of zelfs veganist te worden. Hier zag vleesbedrijf Jan Zandbergen een kans om de lijn FiftyFifty te starten.

 

“Het idee van FiftyFifty is ontstaan uit de behoefte van de steeds meer bewust wordende consument die zijn vleesconsumptie wilt verlagen. Hetzij om milieu redenen, gezondheidsredenen of dierenwelzijn redenen. Deze groep zit (nog) niet op te wachten om een vleesvrij dieet aan te nemen, maar is wel bereid om hier in te minderen” vertelt Laurens Zandbergen, Manager Marketing van FiftyFifty.

“Belgen eten nu 8,8 procent minder vlees dan een decennium geleden”

Hij ziet meer kans in hybride vleesproducten dan in insectenburgers. ‘De consument wil dat niet. In deze vorm is het heel gemakkelijk om extra groente en minder vlees te eten. Je eet de FiftyFifty burgers alsof het een gewoon stukje vlees is.’

 

Niet alleen voor flexitariërs

Mama’s en papa’s opgelet! De burgers bestaan voor de helft uit groenten en zijn dus ook ideaal voor wie meer groenten in zijn dieet wil, dus ook kinderen. Wie vanavond geen zin heeft om zoon- of dochterlief te smeken om een blad sla te eten kan het op deze manier proberen. Of dat een geschikte opvoedingsmethode is laten we liever in het midden.

 

Duurzaamheid

Wie minder vlees wil eten voor het klimaat zit meestal met een wrang gevoel over de verpakking. Goed nieuws, de verpakking van FiftyFifty heeft 80% minder plastic. Maar hoe geloofwaardig is die duurzaamheid wanneer het geleverd wordt met grote vrachtwagens?

 

Smaakt het naar meer?

De meestgebruikte reden om vlees te blijven eten is de smaak. Volgens Laurens is dit de grote troef van FiftyFifty, ‘Ondanks alle positieve ontwikkelingen worden veel (betaalbare) plantaardige producten nog niet geroemd om hun lekkere smaak en structuur. Die liggen nog vaak te ver van vlees af. Met FiftyFifty denken wij in totaal beter te kunnen bijdragen aan deze vorm van verduurzaming van het voedingspatroon. Beter een grote groep 50% minder vlees dan een kleine groep 100% minder.’

 

Tekst: Ilona Menjoie, foto: © Wilson Vitorino from Pexels