10/01/2020

Curly hair don’t care

De afgelopen jaren worden Afrikaanse vrouwen en mannen aangemoedigd om hun haar natuurlijk te dragen. Wat wil dat zeggen? Laat je natuurlijke krullen of afro de vrije loop gaan. Geen chemische producten meer om geforceerd stijl haar te krijgen. Donkere mannen en vrouwen van over de hele wereld delen tips via blogs en forums om hun natuurlijke haar op de juiste manier te behandelen.

Door de opkomst van Afrikaanse vrouwen en mannen die hun haar natuurlijk willen dragen is de vraag naar een geschikte kapper groot. Helaas is het aanbod heel beperkt, zeker in ons kleine landje. Morjiane is een van de weinige kappers in België die gespecialiseerd is in het knippen van elk soort krullend haar. Op haar Instagram pagina ‘Curlists’ deelt ze allerlei tips en before and after foto’s van geknipte coupes. ‘Ik ben zelf nooit naar de kapper geweest, mijn moeder was kapster, dus ze knipte mijn haar. Dat was altijd vrij basic. Toen ik voor het eerst video’s zag van Devacurl salons in Amerika, was ik meteen verkocht. Toen ik mijn moeder vroeg om mijn haar zoals in de video’s te knippen, wist ze niet hoe ze daar aan moest beginnen omdat ze zelf geen krullend haar heeft. Dus ik begon zelf te experimenteren.’, Vertelt Morjiane.

‘Ik merkte al snel dat de vraag naar een expert in krullend haar groot was. Mensen willen hun natuurlijk haar niet meer wegsteken door het te stijlen of te behandelen met chemische producten.’ In andere landen zoals Nederland, Engeland en America is het fenomeen van een ‘cruly hair stylist’ niets nieuw. ‘Ik denk dat België een zeer ingewikkelde markt is. Om hier iets te beginnen moet je echt al heel zeker zijn van je stuk. Mensen zijn denk ik bang om iets ‘specialer’ te openen omdat mensen hier minder ‘nieuwe’ of ‘speciale’ dingen gaan testen dan bijvoorbeeld in Londen of Nederland.’

Naar de kapper om de hoek gaan heeft voor mensen met krullend haar niet veel zin. De kappers zijn vaak niet geschoold om met zulk haar om te gaan, zegt Morjiane. ‘De meeste kappers hebben zelf geen krullend haar, of toch niet zoals Afrikaanse mensen. Dat maakt het al een stuk moeilijker om te snappen hoe de textuur van het haar geknipt moet worden. Bij de meeste Belgische kappers wordt het haar heel recht en perfectionistisch geknipt, wat normaal is bij stijl haar. Ik vind dat alle kappers een bijscholing zouden moeten krijgen om meer kennis op te doen over de verschillende haarsoorten en texturen.’

‘Sommige mensen beseffen niet hoe mooi hun krullen kunnen zijn omdat het in het verleden verkeerd geknipt is. Ik wil dat iedereen zijn of haar natuurlijk haar graag draagt en er goed voor kan zorgen.’ Aldus, Morjiane. Een afspraak kan je maken door een berichtje te sturen naar haar Instagram pagina ‘Curlists’.

© Morjiane ©Morjiane

Jarenlang werden zwarte vrouwen bekritiseerd en benadeeld door het dragen van hun natuurlijke haar of beschermende haarstijlen zoals cornrows. Het werd gezien als onprofessioneel en onhandelbaar omdat het afwijkt van het westerse schoonheidsideaal. Dit patroon wordt stilaan doorbroken en natuurlijk haar wordt meer en meer aanvaard door de maatschappij.

Tekst: Michelle Peters, Featured Image: The Lazy Artist Gallery from Pexels