Danny Blue & The Old Socks
10/01/2020

Danny Blue & The Old Socks: ‘Waar vroeger vooral de zon scheen in onze muziek, is er nu ook ruimte voor romantiek, melancholie en absurditeit’

Zaterdag 14 maart staan de mannen van Danny Blue & The Old Socks in Ancienne Belgique in Brussel om hun nieuwe EP Boys voor te stellen. Deze zal helemaal anders klinken dan de surfrock die we van de Humo’s Rock Rally en De Nieuwe Lichting finalisten van 2018 gewend zijn. Dit keer gaat het er nét iets steviger aan toe. 

Het eerste nummer van hun EP, met gelijknamige titel Boys kan je al beluisteren via Youtube en Spotify. Boys is vergezeld door een videoclip die de band in een Frans kasteel opnam met regisseur Vincent Leroi. Het is een erg donkere video die knipoogt naar de jaren ’80 met duidelijke invloeden van films zoals die van de Amerikaans regisseur David Lynch.

Geen DBOS zoals we ze kennen
Met hun nieuwe plaat kiest de band voor een totaal nieuwe sound. ‘We klinken volwassener en er zit meer verhaal in onze muziek’, zegt bassist Rint Mennes. Om de EP te maken gingen ze op zoek naar wie ze echt zijn en hoe ze dit willen overbrengen. ‘We zijn vertrokken vanuit een soort collage waarin we alle artiesten, films en kunstenaars die op ons een grote invloed hebben, verzamelden. Dat maakt de EP stilistisch erg eclectisch geworden’, vertelt Mennes, ‘Waar vroeger vooral de zon scheen in onze muziek, is er nu ook ruimte voor romantiek, melancholie en absurditeit.’

Invloeden van buitenaf
Ze plaatsen Boys liever niet onder één naam of genre, ze houden er naar eigen zeggen van om zelf heel breed naar andere artiesten te kijken. Verschillende elementen daarvan voegen ze samen in één nummer. We krijgen invloeden te horen van bands zoals The Velvet Underground, Joy Division en zelfs The Cure. Maar ook cinema speelde een belangrijke rol in het creëren van  hun plaat. Films van Quentin Tarantino, Pawel Pawlikowski en Gaspar Noé beïnvloedden de band. ‘Maar we proberen er steeds onze eigen stempel op te zetten. Dat is mede te danken aan ons nieuw bandlid Pieter-Jan, maar anderzijds ook aan het feit dat we wat ouder zijn geworden’

Frisse wind
Wie goed kijkt merkt meteen dat de groep niet met vier, maar ondertussen met zes bandleden door het leven gaat. ‘Cezar Vetters is pralinemaker en violist en heeft zich al een tijdje geleden bij onze band gevoegd’, legt Mennes uit. Het zesde lid is Pieter-Jan Decraene. ‘Vooral PJ is een frisse wind in onze band. We zaten samen in de klas op PXL in Hasselt’, gaat Mennes verder. Pieter-Jan is multi-instrumentalist, maakt schilderijen en heeft ook een eigen band Rhinos Are People Too. ‘Hij sleutelde mee aan onze nummers en daarna zijn we met z’n allen de Johnny Green Giant Studio’s in Gent ingegaan. Waar Pieter-Jan en ik zelf alle nummers hebben opgenomen.’ Daarnaast kreeg de band nog hulp van andere artiesten. Zo werkte Pauwel de Meyer, een Vlaamse singer-songwriter die onder andere al met Maurits Pauwels op de planken stond, mee aan de plaat. Als internationale kers op de taart is Amerikaan Matt Watts ook te horen op hun nieuwe plaat. Matt Watts, die ook in maart zelf een nieuwe plaat voorstelt in de AB met zijn Matt Watts Group waar onder andere Stef Kamil Carlens deel van uitmaakt.

Try-outs
De band speelt voor de derde keer in het oude Brusselse concertzaal, maar het is hun eerste keer met een eigen show. ‘We kijken er erg naar uit om in de AB te mogen spelen.’ Daarnaast staan er ook nog enkele try-outs op het programma. ‘De komende periode gaan we nog release-shows spelen in Trix, Charlatan en Depot. En dan zien wat de festivalzomer brengt.’

Wie nog een kaartje wil bemachtigen voor hun AB show moet er snel bij zijn, tickets vind je hier.
Boys beluister je vanaf maart via Spotify.

Tekst: Lisa Van Beneden