Ella Michiels en Wido Uvin
11/01/2020

Ella Michiels brengt muziektheatervoorstelling ‘Brieven aan mijn lieven’

De 27-jarige presentratrice, radiomaker, taalcoach én theatermaker is al heel haar leven in de ban van taal. Tijdens haar nieuwe voorstellling ‘Brieven aan mijn lieven’ brengt ze haar verzamelbundel met oprechte (liefdes-)brieven van het hoofdpersonage. Gitarist Wido Uvin zorgt voor de bijpassende muziek.

Als kind had Ella verschillende pennevrienden waar ze brieven mee uitwisselde. Geen tientallen tegelijk maar ze schreef wel altijd iemand. Die fascinatie stopte niet toen ze wat ouder werd en stuurt nu nog brieven naar haar lieven. Niet enkel van die zeemzoete geparfumeerde liefdesbrieven, soms ook gewoon een brief om te communiceren met elkaar. “Later werden dat mails maar soms type ik een brief op mijn computer en dan print ik die om in een envelop te steken” vertelt ze.

‘Gedurende tien seconden heb ik overwogen: zou ik al die mensen die ooit een brief hebben gekregen van mij durven vragen om mij die brief terug te sturen?’

Vooral de bedachtzaamheid en traagheid van een brief charmeert haar.

“Wie een brief schrijft, formuleert wat hij of zij wil zeggen niet vluchtig. Voor een brief neem je meestal je tijd. In een sms steek je ook emoties en emoticons, maar een brief geeft je het platform om uitgebreid jouw gedachten op papier te zetten. Gedachten die op dat moment al een beetje gerijpt zijn. Daarom heb ik altijd van brieven gehouden en dus wou ik daar iets mee doen” vertelt Ella.

Geen autobiografie

Zijn het dan haar liefdesbrieven die ze voorleest? “Nee, ik heb in mijn leven al een pak brieven geschreven, maar die zijn natuurlijk verstuurd en weg. Ik heb die niet meer. Gedurende tien seconden heb ik overwogen: zou ik al die mensen die ooit een brief hebben gekregen van mij durven vragen om mij die brief terug te sturen? Maar ik weet ook: niemand heeft die brieven nog natuurlijk, dus dat is geen optie”

‘Het allerleukste is naar de brievenbus gaan en hopen dat er een brief is. Negen van de tien keer zit er geen brief in, maar de tiende keer dan wel. Dat is toch fantastisch?’

‘Brieven aan mijn lieven’ is geen autobiografische voorstelling. Het hoofdpersonage voert verschillende conversaties met verschillende ontvangers. “Wat ik wou maken was een collectie brieven, waarvan je elke brief op zichzelf kan begrijpen. De antwoorden lees je niet. Als je alles samenvoegt, heb je een verhaal en weet je hoe het afloopt en zie je de rode draad.” Legt ze uit.

Niet enkel woorden

“We hebben vorig seizoen enkele try-outs gedaan. Hier in het Utopia-café en op Kunstoevers. Het is begonnen met een paar brieven, maar het moest een geheel worden.” zegt Ella. Toen kwam gitarist Wido Uvin in beeld. Hij componeerde een passende soundtrack voor elke brief. Zo werd het echt een muziektheatervoorstelling.

 

Ella en Wido spelen ‘Brieven aan mijn lieven’ op 28 maart in Utopia in Aalst gevolgd door een tour in de zomer. Meer informatie over Ella en haar voorstelling ‘Brieven aan mijn lieven’ vind je op haar website.

 

Tekst: Ilona Menjoie, foto: © Ella Michiels